Annonce
Aarhus

Jurist: Et børnetestamente giver ro i maven

Har man ikke skrevet et børnetestamente, er det Familieretshuset, som bestemmer og tager stilling til, hvor det er bedst for barnet at bo. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Et børnetestamente sikrer, at man som forældre kan være med til at bestemme, hvem der skal opdrage og tage sig af børnene, hvis man dør, før de fylder 18 år.
Annonce

Hvis du og dine børns anden forælder går bort på samme tid, hvem skal så have børnene?

Mange tror, at børnene automatisk kommer til at bo ved gudforældrene i tilfælde af, at forældrene går bort, men sådan er det ikke.

I tilfælde af at begge forældre dør på samme tid, vil det være Familieretshuset eller Familieretten, som bestemmer, hvem der skal overtage forældremyndigheden, hvis ikke man har skrevet et børnetestamente. Derfor anbefaler Thomas Gren Vasileiou, jurist og partner i minearvinger.dk, at forældre får skrevet et børnetestamente.

- Jeg oplever, at det giver ro i maven hos mange forældre. Processen med at tænke over, hvem man synes, er de bedste til at forsørge og opdrage børnene, er givende, siger han.

Er man alene med børnene og har den fulde forældremyndighed, kan det også være en god idé at tegne et børnetestamente, da det kan være med til at sikre, at børnene ikke ender hos den anden biologiske forælder, som børnene muligvis ikke har haft kontakt til. Er der ikke skrevet et børnetestamente, vil børnene som udgangspunkt gå til den anden biologiske forælder, og derfor er der også mange enlige forældre, som bruger børnetestamentet til at forklare, hvorfor de ikke ønsker, at barnet vokser op hos den anden biologiske forælder.

Annonce

Ingen garanti

Selv om man har skrevet et børnetestamente, kan man dog ikke være fuldstændig sikker på, at Familieretshuset følger ens ønsker, fortæller Thomas Gren Vasileiou.


Det er en hensigtserklæring - ikke en garanti. I sidste ende er det Familieretshuset, som bestemmer og tager stilling til, hvad der er bedst for barnet, men hvis man har lavet et børnetestamente og skrevet mennesker på, som har orden i deres forhold, så vil Familieretshuset forsøge at rette sig efter forældrenes ønske,

Thomas Gren Vasileiou, jurist og partner i minearvinger.dk


- Det er en hensigtserklæring - ikke en garanti. I sidste ende er det Familieretshuset, som bestemmer og tager stilling til, hvad der er bedst for barnet, men har man lavet et børnetestamente og skrevet mennesker på, som har orden i deres forhold, vil Familieretshuset forsøge at rette sig efter forældrenes ønske, siger Thomas Gren Vasileiou og tilføjer, at han altid beder folk om at lave et børnetestamente, når de kommer til ham for at få lavet et testamente.

- Vi spørger, hvem de vil have skrevet på, og det sikrer, at folk får taget stilling til det.

I dag er der ikke et juridiske krav til, hvordan et børnetestamente skal se ud. Det kan laves som et selvstændigt dokument, hvor man tilkendegiver, hvem man ønsker skal have forældremyndigheden over ens børn, hvis man dør, før de er myndige. Herudover skal det indeholde dato og underskrifter. Man kan også bruge nogle af de skabeloner, som findes på nettet. Hvis man laver et børnetestamente selv, er det en god idé at fortælle den person, som man skriver i testamentet, hvor det originale dokument befinder sig. Det er også en god idé at give personen en kopi, så vedkommende kan aflevere det til Familieretshuset ved et dødsfald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Store vaccinedag forløb smertefrit: Vaccinationscentret på Aarhus Ø er klar til at stikke mange flere

Aarhus

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Alarm 112

Politiet fortsætter med at lede efter Jane Møller ved Brabrandsøen: - Tekniske spor peger i den retning

Annonce