Annonce
Udland

Justitsminister benægter komplot mod ekspræsident Lula

Den brasilianske justitsminister nægter indblanding i en korruptionssag mod Lula i sin tid som dommer.

Brasiliens justitsminister, Sergio Moro, benægter at have samarbejdet med anklagemyndigheden i en korruptionssag mod tidligere præsident Luiz Inacio da Silva, der også kendes som bare "Lula".

Under en høring i Senatets retsudvalg onsdag hævder justitsminister Sergio Moro således, at en kriminel organisation står bag en lækage af hans private sms'er som dommer.

Det er blandt andet disse beskeder, der har rejst tvivl om det bevismateriale, der fældede ekspræsident Lula for korruption.

Det var det amerikanske medie The Intercept, der for godt to uger siden kunne fremvise skriftlige korrespondancer mellem daværende dommer Sergio Moro og efterforskere i en korruptionssag mod Lula.

Ifølge mediet skulle dommeren og efterforskerne have samarbejdet om at forhindre Lulas kandidatur ved det brasilianske præsidentvalg i 2018.

Lulas dom og efterfølgende fængsling betød, at han ikke kunne stille op. Mange meningsmålinger viste forud for valget, at han ville have haft gode muligheder for at blive genvalgt til en tredje periode som præsident.

Vinderen af præsidentvalget blev i stedet den højrenationalistiske kandidat Jair Bolsonaro, der efterfølgende udpegede Sergio Moro til justitsminister.

Under onsdagens høring sætter Sergio Moro spørgsmålstegn ved ægtheden af de sms'er, som ifølge The Intercept er blevet skrevet af ham.

Samtidig siger han, at drøftelser mellem parterne i en retssag er almindeligt, og at det ikke beviser nogen form for indblanding i udfaldet af sagen.

I korruptionssagen, der har fået navnet Bilvask-sagen, blev Lula fundet skyldig i korruption og hvidvask og fik en fængselsdom på ti år.

Afsløringerne fra The Intercept har ført til krav om Sergio Moros afgang som justitsminister og endda en mulig politiefterforskning.

Lula var præsident i Brasilien fra 2003 til 2011.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce