Annonce
Kultur

Jyske kunstnere forbigået: Ingen corona-kompensation til studerende i Aarhus

Kulturminister Joy Mogensens (S) støtte til de kunstneriske uddannelser rammer forbi Aarhus. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Studerende på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus og Det Fynske Kunstakademi i Odense får modsat deres kollegaer i København ikke del i statens seneste corona-kompensation til kunstneriske uddannelser.

AARHUS: Den 11. juni kunne kulturminister Joy Mogensen (S) annoncerer, at Folketinget var blevet enige om at styrke de kunstneriske uddannelser med en corona-kompensation på tre millioner kroner. De tiltrængte penge skal især hjælpe årets afgangsstuderende, der har måtte vinke farvel til en stor del af den fysiske undervisning grundet restriktionerne.

- Uanset om man er fløjtenist eller billedkunstner, er det jo noget, man gør fysisk, så deres uddannelse har været kvalitativt berørt af, at det hele har foregået online, forklarer Judith Schwarzbart, rektor for Det Jyske Kunstakademi


Annonce

Bare fordi man går på en uddannelse i Aarhus eller i Odense, bør man som studerende ikke blive behandlet så meget dårligere end dem, der læser i København

Judith Schwarzbart, rektor, Det Jyske Kunstakademi


Desværre kan hendes studerende ikke se frem til en hjælpende hånd fra staten. Det Jyske Kunstakademi i Aarhus og Det Fynske Kunstakademi i Odense er nemlig selvejende institutioner under Kulturministeriet, og kompensationen er udelukkende tiltænkt de statslige uddannelser som eksempelvis Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

- Vi er en statsanerkendt uddannelse, og vores studerende få SU. De to provinsakadamier uddanner faktisk en stor andel af billedkunsterne. Så det her med, om vi er statslige eller selvejende, er egentlig underordnet i den her sammenhæng, siger Judith Schwarzbart.

- Vi har været underlagt den samme lovgivning og præcis de samme vilkår. Vi har måtte lukke ned ligeså meget som alle andre. Der er ingen forskel.

Uretfærdig behandling

Judith Schwarzbart har sendt et åbent brev om situationen til kulturminister Joy Mogensen, hvor hun gør det klart, at kunsten ikke kun hører til i hovedstaden.

- Bare fordi man går på en uddannelse i Aarhus eller i Odense, bør man som studerende ikke blive behandlet så meget dårligere end dem, der læser i København. Det giver ingen mening, siger hun.

- Hvis de studerende kommer ud og kun tænker, at de har færre muligheder end deres kollegaer fra København, så får de også færre muligheder.

Århus Stiftstidende ville gerne have talt med Kulturminister Joy Mogensen om, hvorfor de selvejende institutioner ikke kan se frem til samme håndsrækning som de statslige uddannelser. Hun har dog ikke ønsket at stille op, men har i stedet sendt et svar per mail, som undviger spørgsmålet.

I mailen fastslår hendes ministerium dog, at Det Jyske Kunstakademi er en selvejende institution, som ikke er omfattet af lov om kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet, og som ikke er underlagt de samme lovkrav og derfor ikke er omfattet af aftalen vedrørende imødegåelse af fagligt efterslæb.

Tilbage står en jysk rektor, der er fuldstændig uforstående overfor situationen.

- Jeg forstår ikke den behandling, vi får. Man er i gang med at flytte uddannelser ud i provinsen, fordi man mener, der skal være en mere ligelig fordeling af uddannelsestilbud, så jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan gå ind og forfordele studerende i Jylland og på Fyn, siger Judith Schwarzbart.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce