Annonce
Byudvikling

Kåret som Årets Byggeri: Prestigefyldt pris til Aarhus-byggeri

Arkitektskolens rammer giver nye muligheder for udfoldelse for de 600 studerende, mener rektor Torben Nielsen. Den nye arkitektskole er netop blevet hædret som Årets Byggeri 2021. Foto: Flemming Krogh
Den nye arkitektskole i Aarhus er blevet hædret som Årets Byggeri 2021. Prisen er den fjerde i rækken af hædersbeviser, som bygningen har modtaget, siden skolen blev taget i brug i september.

AARHUS: Fabriksagtig, grå og en smule kedelig, er nogle af de ord, der er blevet hæftet på den nye arkitektskole, der blev officielt indviet 4. oktober, på Arkitekturens Dag.

Siden har arkitektskolen, som i øvrigt er Danmarks første nyopførte arkitektskole, modtaget flere priser: I oktober vandt den Aarhus Kommunes særpris for byggeri, skolens Mediatek vandt i november Træprisen og samme måned blev Bygningsstyrelsen, der er bygherre på arkitektskolen, hædret med Arkitektforeningens Æreskalejdoskop 2021.

Som en særlig flot fjer i hatten, kan skolen nu også føje prisen "Årets Byggeri" til samlingen.

Annonce

Magasinet Byggeri har siden 1997 uddelt prisen, som altså i år går til den nybyggede arkitektskole i kategorien ’Åben’.

Et kig inden for i den nye arkitektskole i Aarhus, hvor beton og træ går hånd i hånd. Det naturlige materiale skaber en kontrast til de rå betonrammer. Kantine og læsesal er møbleret med Børge Mogensens J39, 'Folkestolen', og nogle af stolene stammer helt tilbage fra 1965, da den gamle arkitektskole blev grundlagt. Foto: Birgitte Carol Heiberg

En dommerkomité, der udgøres af repræsentanter for bygge- og arkitektbranchen, skriver i sin betænkning:

"Mange forventede, at den nye arkitektskole i Aarhus skulle blive et stykke meget fornem arkitektur, og det blev den også, men på en praktisk og stilfærdig måde. Det blev en rå værkstedsbygning, som siger, at det, der sker i og omkring bygningen, er vigtigere end selve huset. […] Et ydmygt og indsigtsfuldt stykke arkitektur, afleveret før tid og indenfor budgettet".

"Et ydmygt og indsigtsfuldt stykke arkitektur, afleveret før tid og indenfor budgettet", lyder det blandt andet i dommerkomitéens betænkning. Foto: Rasmus Hjortshøj

Den karakteristik er rektor på Arkitektskolen Aarhus, Torben Nielsen, glad for.

- Efter et lille halvt år i huset har vi oplevet, at bygningen holder, hvad den lover: De store, fleksible rum og transparens i bygningen giver os helt nye muligheder for, at vi kan udfolde os. Der er en enorm energi i rummene, og overalt kan man mærke og se, at her bliver skabt arkitektur. Sammen med byggeriets øvrige parter glæder vi os over det, og i dag får glæden yderligere næring, når byggeriet modtager denne flotte pris, siger han i en pressemeddelelse.

Hjerteblod fra alle

Skolen er bygget som en by med seks huse. Hjertet af skolen er en betonkerne med offentlig adgang. Der er højt til loftet og indkig til værkstederne, så arealerne smelter sammen.

Den nye arkitektskole i Aarhus er blevet hædret med flere priser. Senest "Årets Byggeri" i kategorien "Åben". Foto: Birgitte Carol Heiberg

Rektor Torben Nielsen har tidligere beskrevet den nye skole som et kæmpeværksted, hvor de unge studerende kan udfolde og udvikle sig, og hvor alt er lavet til at kunne tåle at blive brugt.

Skolens Mediatek er bygget helt i træ. Det er 520 kvadratmeter stort og fordelt på ikke mindre end fire etager. Foto: Flemming Krogh

Skolen er tegnet af ADEPT, Vargo Nielsen Palle og Rolvung & Brøndsted Arkitekter,
samt Praksis Arkitekter, der har tegnet skolens helt specielle bibliotek i træ i fire etager og med genbrug af omkring en hyldekilometer af Hack Kampmanns reoler fra det tidligere Erhvervsarkiv.

Bygningsstyrelsen, der er bygherrer på projektet, fremhæver det fine samarbejde mellem byggeriets parter.

- Arkitektskolen er bygget med hjerteblod fra alle, der har været involveret, så vi er glade og stolte over at blive kåret som Årets Byggeri, siger Lisa Sørensen, projektchef i Bygningsstyrelsen.

Den nye arkitektskole i Aarhus er placeret på Godsbanen. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Arkitekt Martin Krogh fra ADEPT glæder sig over den modtagelse, som bygningen har fået.

- Ikke kun af de studerende og af skolens ansatte, men også af anmeldere og offentlighed. Med en pris som Årets Byggeri anerkendes hele holdets indsats også af repræsentanter fra byggebranchen, siger han.

Arkitektskolen kåret til Årets Byggeri

Årets Byggeri er en national hæderspris, som tildeles årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning.

Prisen er stiftet af Magasinet Byggeri og har været uddelt siden 1997.

En dommerkomité vælger årets vindere og de projekter, der fortjener en hædrende omtale i tre kategorier; Bolig, Erhverv og Åben. Komitéen er sammensat af topchefer fra byggebranchens vigtigste organisationer og institutioner.

Arkitektskolen har vundet i kategorien Åben.

Den nye arkitektskole blev taget i brug i september 2021 og officielt indviet 4. oktober, der udover at være Arkitekturens dag også er Arkitektskolens fødselsdag. Den 'gamle' skole åbnede 4. oktober 1965 i midlertidige lokaler ved Nørreport.

Den nye arkitektskole på Godsbanen er tegnet af ADEPT, Vargo Nielsen Palle og Rolvung & Brøndsted Arkitekter,
samt Praksis Arkitekter, der har tegnet skolens helt specielle bibliotek i træ i fire etager.

Vil du kaste et blik på årets byggeri i Danmark, skal du lægge vejen forbi den nybyggede arkitektskole i Aarhus på Exners Plads 7 på Godsbanen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce