Annonce
Aarhus

Kæmpe opbakning til visionær bydel ved Årslev

<p>En fælled var i gamle dage landsbyens fælles græsningsareal, hvor alle egnens bønder havde deres kvæg græssende mellem hinanden. Illustrationerer fra projektet</p>

Planerne for ny bydel med fællesgartneri og husmandsrækkehuse i Årslev har stor tilhængerskare og folk på venteliste. Men folkene bag må væbne sig med tålmodighed.

Planerne for en helt ny måde at tænke bydel med billige boliger, delefaciliteter og husmandsrækkehuse ved Årslev har skabt stor opmærksomhed, positive tilkendevelse og masser borgerinteraktion, siden det blev lanceret i starten af året.

Der skal etableres forskellige legeområder i fælleden.

Bag planerne, der er døbt Årslev Fælled, står Kim Bisgaard fra Innovation Lab og Søren Leth fra Leth Arkitekter.

En af planerne for Årslev Fælled er at etablere shelters og badebroer ved Årslev Engsø, så den kan benyttes mere.

Første etape af det ambitiøse projekt er etableringen af 40 såkaldte husmandsrækkehuse, som skal bygge på tanken om et husmandssted, som en bolig, hvor man næsten kan være selvforsynende.

Annonce
Folk i små boliger og lejlighederne uden have kan i Fællesgartneriet have et drivhus eller en have i fællesskab med andre.

Håbet er, at spaden kan sættes i jorden allerede næste år, mens man så løbende vil udvikle og bygge over de næste 10 år.

Delegartneri og shelters

I øjeblikket er Kim Bisgaard i fuld gang med at skabe interesse, skaffe investorer og finde interesserede boligforeninger, ligesom man ønsker at plante en ny skov og lave broer og shelters ved Årslev Engsø, så den kan benyttes af borgerne mere.

Derudover vil man allerede nu gå i gang med at plante en skov langs Silkeborgvej, så der på sigt bliver bedre og mere brugbare naturområder i takt med, at der kommer flere og flere boliger til.

Gennemgående for planerne med Årslev Fælled er deletanken. Man arbejder blandt andet med at skabe et fællesgartneri med dele-drivhuse og dele-køer, som både nye beboer i området og folk, der bor i mindre lejligheder i byen, kan blive en medejere af. Mens også grill, trailere, bil nummer to, højtryksrensere og kajakker skal være en del af områdets deleøkonomiske grundlag.

I første omgang blev planerne illustreret med to højhuse, der tårnede sig over trætoppene, men visionerne for Årslev Fælled er, at der skal skabes en by, som er tæt og lav.

»Vi skal ikke lave et højt Gellerup-anlæg. Vi vil lave gårdlignede boliger, som er en del af en boligforening, og derfor til at betale for folk, foruden ejerboliger i flere former og forskellige prisklasser.«

Annonce

Kæmpe opbakning

Indtil videre har der været stor opbakning til planerne om en udvidet bydel i den vestlige del af Brabrand. 160 mennesker har allerede skrevet sig op til en bolig, ligesom flere end 1.800 mennesker følger den dedikerede Facebookside, som man har skabt for Årslev Fælled.

»Folk vil især være en del af udviklingen af området. Vi kommer med nogle visioner, men lægger så op til, at folk skal komme med deres inputs. Vi lytter, og det er en meget moderne måde at lancere et projekt på, når man tænker så meget i brugerinddragelse,« siger Kim Bisgaard.

»Det har været spændende med interessen, og det har været med til at rykke på opfattelse af, at Årslev ligger langt ude på landet. Folk har set med egne øjne, at det gør det ikke,« siger Kim Bisgaard.

Holger Lyngklip Strøm, der er formand for Fællesrådet Brabrand/Årslev er positiv over for planerne for den nye bydel.

»Det er nogle utroligt interessante idéer, der ligger i projektet. Borgerinddragelsen har været stor, og det er væltet ud med idéer fra folk. I fællesrådet kan vi kun støtte op om planerne.«

Annonce

Tålmodighed

»Jeg håber, at projektet kan blive en løftestang for kommunen om at lade gode tanker og kreative folk komme til og ikke kun pengestærke firmaet,« lyder opfordringen fra Holger Lyngklip Strøm.

Men på trods af de innovative idéer og den store opbakning fra lokalområdet, bliver der næppe sat en spade i jorden allerede i 2017, som man ellers havde håbet på.

Arealerne ved Årslev er et perspektivareal, der betyder, at nye byggeprojekter først kommer på tale, når byrådet har godkendt planstrategi og kommuneplan, før der i en ny lokalplan kan gives grønt lys til byudvikling. Og det tager tid.

»Vi kan godt se, at det er interessante planer, der ligger for Årslev Fælled. Men først skal byrådet endeligt vedtage planstrategi og kommuneplan, så det bliver formentligt ikke før en gang i 2018, at man kan begynde med byggeriet,« siger planlægningschef i Aarhus Kommune, Niels-Peter Mohr.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce