Annonce
Aarhus

Kæmpebølger slår strandgæster omkuld

»Bølgerne rammer som regel her otte minutter efter, at hurtigfærgerne anløber Aarhus Havn. Der er aldrig problemer, når færgerne sejler mod Sjællands Odde,« forklarer Freddy Poulsen fra Marselisborg Kajak Club. Foto: Flemming Krogh.

Flere århusianere har haft voldsomme oplevelser med Mols-Liniens nye, store hurtigfærger.

Annonce

Lørdag eftermiddag 30. november fik vinterbaderne i Vikingeklubben Jomsborg, der holder til i badeanstalten Den Permanente, sig en oplevelse, de næppe glemmer lige med det første.

Badegæster fik sig en slem forskrækkelse og gelænderet rykkede sig, da badeanstalten Den Permanente fik sig en ordentlig bølgelussing 30. november i år. Privatfoto.

Om nogensinde.

6. december var den gal igen. Sidevæggen på Den Permanente blev ramt af så kraftig en bølge, at den blev slået skæv. Privatfoto.

Uden varsel rejste der sig klokken 14.35 fem store bølger, som ramte badeanstalten.

I en klage til Søfartsstyrelsen forklarer Vikingeklubben Jomsborgs formand, Torben Iversen, der selv var øjenvidne, at bølgerne var som »en mini-tsunami«.

»Den første bølge var nok lidt over en meter høj. Som en mur kom den hamrende, og et medlem måtte klamre sig til noget i vores omklædningskabiner for ikke at blive rykket med ud,« står der i henvendelsen til Søfartsstyrelsen.

Torben Iversen beskriver, at et medlem fik »en røvtur« hen ad gangbroen og kom til skade med den ene fod.

»Så kom de sidste tre bølger, og folk flygtede ind på den anden side af herrebadet. (...) Jeg kan sige, at fra vandspejlet til hjørnet af saunaen, hvor blikket er beskadiget, er der nok 4,5 - 5 meter op. Og vandet stod ind over taget, så der skete noget usædvanligt.«

En uge senere var der i forbindelse med stormen Bodil og det efterfølgende højvande igen lignende problemer.

I sin klage skriver Vikingeklubben Jomsborgs formand, Torben Iversen, at foreningens medlemmer har god erfaring med Mols-Liniens daglige udsejlinger, der normalt giver bølger på en halv til en hel meter. Men når bølgerne pludselig bliver meget større, er de »farlige og uacceptable«, mener formanden.

»Dønningerne kommer lydløst, da det er undervandsdønninger, der først rejser og brækker ved det lave vand,« skriver han.

Også fra syd for Aarhus er der kommet klager. Det viser den aktindsigt, Århus Stiftstidende har fået hos Søfartsstyrelsen.

I september klagede en kvinde, M.A., fra Højbjerg.

»Min familie og jeg går flere gange om ugen tur langs stranden mellem Varna og Ballehage, men vi har i den seneste tid måttet tilrettelægge disse ture efter Mols-Liniens sejlplan. Dels fordi strandstrækningen er ufremkommelig efter, at de enormt store bølger slår helt op til skovbrynet, (...) men også fordi vi første gang var ved at miste vores børn til bølgerne.«

»Dønningerne efter ind- og udsejlingerne plejer at starte i det små og langsomt skylle længere og længere op, men efter at den nye færge er sat ind, kommer der kæmpebølger i første hug, der skyller helt op til skovbrynet. Var vi ikke løbet meget hurtigt op i skovkanten, var børnene blevet trukket med af bølgen og den tilhørende understrøm.«

Også fra et sted så langt sydpå som Ajstrup Strand er der blevet klaget over bølger fra Mols-Liniens færger.

I et håndskrevet brev advarer en mand, N.R., som i 65 år er kommet på stranden, mod bølgerne.

Han skriver, at der cirka to minutter efter, at færgen har passeret Sletterhage Fyr på Helgenæs skyller bølger otte meter op på strandbredden.

»Der er så meget kraft indeholdt i bølgernes vandmasse, at den kan vælte en voksen person omkuld,« mener brevskriveren.

Brevet fortsætter:

»Jeg kan oplyse, at jeg har kendskab til, at en voksen kvinde, der stod på strandbredden med sit barnebarn på to år for et par dage siden blev væltet omkuld af bølgen, som kom helt uventet for hende. I sidste øjeblik fik hun fast tag i barnet, som var helt under vand.«

Ifølge klageren blev kvinden så forslået ved episoden, at hun stadig flere dage efter havde smerter i hofteled og arm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Aarhus

Kvindemuseet er en KØN redelighed - og den blander byrådet sig ikke i

Annonce