Annonce
Østjylland

Kæmpefan sælger ud: Hemmelig Gasolin-plade på auktion i Randers

Adskillige Gasolin' og Kim Larsen-effekter bliver til foråret solgt på auktion i Randers. Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Ritzau Scanpix

Det er sandsynligvis verdens største Kim Larsen og Gasolin'-samling, der til foråret bliver sat til salg på en auktion i Randers. Samlingen indeholder blandt andet en grammofonplade, som fans i årtier har diskuteret hvorvidt findes.

Randers: Da en af landets absolut største Gasolin' og Kim Larsen-fans - en mand fra Hadsten - for tre år siden døde, efterlod han sig en enorm samling af effekter fra sine idoler. En samling, som hans enke og to børn ikke vidste, hvad de skulle stille op med, og som derfor blev pakket i kasser og siden har stået opmagasineret. Men til foråret bliver hele herligheden sat til salg.

- Det er helt vildt. Jeg tror, det er verdens største Gasolin'-samling, fastslår manden bag Memphis Mansion, Henrik Knudsen, som sammen med Campen Auktioner står for salget.

Selv om auktionen først finder sted på Værket i Randers 30. marts 2019, er der allerede nu stor interesse for den, og Henrik Knudsen vurderer, at der formentlig vil blive solgt klenodier til folk fra hele verden.

- Der findes ikke kun Gasolin'-fans i Danmark, men over hele verden. Jeg ved blandt andet, at der er folk i USA, der samler på Gasolin'. Og også i de skandinaviske lande er der helt sikkert et marked for Gasolin', forklarer han.

Annonce
Samlingen indeholder en plade, som kun er udgivet i ét testeksemplar. Foto: Henrik Knudsen

Ekstremt sjælden LP

Samlingen tæller flere tusinde effekter - den ene mere sjælden end den anden. Det er dog kun de 200-300 mest bemærkelsesværdige ting, der bliver solgt på den fysiske auktion, mens resten ryger på netauktion. Derfor er Henrik Knudsen lige nu i fuld gang med at gennemgå samlingen og udpege de ting, der skal med på auktionen på Værket.

- Jeg er virkelig imponeret og meget overrasket over, hvor komplet og fantastisk stor samlingen er. Og det siger jeg, selv om jeg om nogen ved, at man kan finde rigtig mange interessante ting, hvis man samler på noget, siger han med henvisning til sin egen Elvis-samling.

En af de ting, der helt sikkert kommer med på Værket til foråret, er en ekstremt sjælden Gasolin'-plade.

- Det er en plade, som Gasolin'-fans i årevis har spekuleret på hvorvidt findes eller ej. Der nåede kun at blive lave ét enkelt testeksemplar, inden pladeselskabet besluttede, at den alligevel ikke skulle udgives. Det ene eksemplar har samleren fra Hadsten på en eller anden måde fået fat i, fortæller en tydeligt begejstret Henrik Knudsen og fortsætter:

- Det er nok den dyreste Gasolin'-plade i verden. Den er ikke vurderet endnu, men mit bud er, at den i hvert fald kommer til at gå for 75.000-100.000 kroner.

Han understreger samtidig, at pladen stadig kan afspilles - den virker med andre ord, så nysgerrige fans kan høre sangene fra den plade, der aldrig blev til noget.

Samlingen tæller også alt fra Søren Berlevs gamle trommesæt til guld- og sølvplader.

- Og så er der et stort håndmalet skilt, som skulle have været brugt til en tv-produktion i starten af 70'erne. Det er helt unikt og bliver også en af de populære effekter ved auktionen, forudser Henrik Knudsen, som forventer, at auktionssummen i alt lander på mellem 750.000 og 1,5 million kroner.

Samlingen indeholder også et håndmalet skilt, som skulle have været brugt til en tv-produktion i 70'erne. Foto: Henrik Knudsen

Planlagt længe

Det er ikke første gang, Henrik Knudsen stifter bekendtskab med den store samling. Faktisk var den udstillet hos ham på Memphis Mansion i 2016, og det var der, idéen om en auktion begyndte at spire.

- Der slog det mig, at jeg kunne have været ham. Det kunne have været mine børn, der stod tilbage med min store Elvis-samling og ikke vidste, hvad de skulle stille op med den. Så ville jeg være taknemmelig, hvis han havde hjulpet mine børn med at finde ud af, hvor tingene skulle hen, siger han og fortsætter:

- Derudover synes jeg, det er synd, hvis tingene bare står et sted og forgår. Så er det bedre, de kommer ud til andre, der deler hans store lidenskab.

Derfor begyndte han at rådgive familien om muligheden for en auktion, og efter et par år med lidt snak frem og tilbage, besluttede familien, at nu var det nu.

- Vi fik det sidste på plads et par uger inden, Kim Larsen døde. Så auktionen er på ingen måde planlagt på grund af Larsens død, fastslår Henrik Knudsen, som er glad for at være udpeget som konsulent til opgaven.

- Det er jeg taknemmelig over. Jeg synes, det er en super spændende opgave. Og faktisk har jeg for nylig fået et par andre, lignende opgaver. Derfor skal jeg også snart i gang med at arrangere en Disney-auktion og en Star Wars-auktion, afslører han.

På auktionen kan du også få fingre i guldpladen for singlen "Hvad gør vi nu, lille du". Foto: Henrik Knudsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Uheld forsinker trafikken på E45

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce