Annonce
Kultur

Kæmpeforestilling til maj: Hobbitter og troldmænd spreder magi på Moesgaard

Det Kongelige Teater rykker til maj ind på Moesgaard med forestillingen "Hobitten". Kasper Leisner (tv.) spiller Gandalf, mens Lucia Vinde Dirchsen (th.) har rollen som Elverkongen. Derudover medvirker en håndfuld skuespillere, 190 dukker, levende heste og 70 statister. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Der er lagt op til et drama af dimensioner, når Det Kongelige Teater indtager bakkerne omkring Moesgaard med udendørsforestillingen "Hobbitten". Traditionen tro bliver der ikke sparet på effekterne. Publikum kan glæde sig til fyrværkeri, troldmands-magi og kæmpedukker.

AARHUS: På en efterårsdag, hvor mosekonens bryg smyger sig omkring de falmende trætoppe i læhegnet bag Moesgaard Museum, er det ikke svært at forestille sig elvere, hobbitter, dværge og troldmænd trimle ned over de grønne bakker.

Scenariet bliver virkelighed, når Det Kongelige Teater til maj 2022 - med ét års coronaforsinkelse - gæster museet med udendørsforestillingen "Hobitten", der tidligere har været vist i Ulvedalene i Dyrehaven.

Det er tredje gang, nationalscenen samarbejder med Moesgaard om en spektakulær forestilling under åben himmel. Første gang var i 2017 med "Røde Orm" i anledning af kulturhovedstadsåret, mens "Kong Arthur" var på besøg i 2019.

Annonce

- Nu er det tredje gang, og så kan man vist godt kalde det en tradition, mente skuespilchef Morten Kirkskov på fredagens pressemøde om "Hobbitten".

Han lovede at teatret også fremover vil komme med en forestilling i museets baghave hvert andet år, hvilket glædede Mads Kähler Holst, direktør for Moesgaard Museum.

- Vi kan mærke, at I har været savnet, og der er blevet spurgt ind til, om I nu også kom tilbage. Det plejer at sætte sit præg på landskabet, når I er her med vikingeskibe og riddere til hest. Jeg tror ikke, her findes hobbit-huller, men landskabet med de rullende bakker passer rigtig godt til Tolkiens historie, da han hentede meget inspiration i den skandinaviske historie og mytologi, sagde Mads Kähler Holst.

3.000 publikummer pr forestilling

Forestillingen kommer også denne gang til at udspille sig  oven for museet, hvor 'scenen' er blevet sikret med dræn og fundament, så forestillingerne kan gennemføres, selv om vejrguderne skulle vise sig fra deres dårlige side.

Med plads til 3.000 publikummer per aften er det Danmarks største teaterforestilling og et af Det Kongelige Teaters flagskibe.

- Det er en hjørnesten i vores ambition om at nå flere mennesker med store fortællinger og teatermagi, sagde teaterchef Kasper Holten, der er forestillingens instruktør.

Han glædede sig over at være tilbage i Aarhus, hvor hans karriere i sin tid tog fart.

- Jeg trådte mine kunstneriske barnesko på Den Jyske Opera som instruktørassistent. Siden blev jeg leder af Aarhus Sommeropera, som var mit første chefjob. Så jeg føler, at meget af det, jeg laver i dag, står på et fundament af den tid, jeg havde her i Aarhus, sagde han.

Annonce

Tolkien-politiet

Forestillingen bygger på J. R.R. Tolkiens fortælling om den stilfærdige hobbit, Bilbo Sækker, der af troldmanden Gandalf bliver inviteret på en uventet og farefuld rejse. Undervejs skal han bevise sit værd mod mystiske, mørke kræfter og overvinde dragen Smaug.

- Vi lader naturen spille med og bruger magien, når mørket falder på, til at skabe følelsen af det eventyr, som Bilbi er på, når han rejser fra sit trygge hobbit-hul, sagde Kasper Holten.

Vi kan gøre ting med dukker, som vi aldrig ville kunne med skuespillere. Derfor findes Bilbo-dukken også i fire-fem forskellige udgaver blandt andet en stunt-Bilbo og en flyve-Bilbo.

Kasper Holten, instruktør på "Hobitten"

Tolkiens eventyr udkom i 1937, men har fortsat en stor fanskare. Og det er ikke overraskende, mener Kasper Holten.

- I en tid, hvor vi alle indimellem gribes af magtesløshed, når vi kigger på verden omkring os og tænker; hvad kan lille jeg stille op, er det her en historie til os alle sammen om, at hvis vi tør rejse os og tage ansvar, så kan vi være med til at påvirke den verden, vi lever i, forklarede han.

Instruktøren har fra starten mærket til Tolkiens popularitet.

For at være tro mod Tolkiens eventyr-univers er der skabt fire meter høje dukker til "Hobbitten". Her et foto fra Ulvedalene, hvor forestillingen blev vist i sommer. Foto: Miklos Szabo

- Inden vi gik i gang blev jeg mødt af en herre fra 'Tolkien-politiet', der ville forhøre mig om, hvordan jeg mente, at bjergmonstret skulle se ud. Han mente, at min version var helt forkert, og jeg måtte minde ham om, at det var fiktion, vi havde med at gøre. Premieren i Dyrehaven blev overværet af dronningen, som ikke lagde skjul på, at hun havde stærke meninger om, hvordan Tolkien skulle fortælles. At hun endte med at sige, at hun godt kunne lide forestillingen, var lidt en lettelse, sagde Kasper Holten og kaldte Tolkiens fortællinger en hyldest til fantasien og kreativiteten.

Annonce

190 dukker

Foruden et hold af skuespillere og 76 statister medvirker også 190 dukker i forestillingen. De er skabt af Ida Marie Ellekilde, der også har designet kostumerne.

Dukkerne bliver styret af skuespillere, for eksempel har Signe Egholm rollen som Bilbo Sækker, som hun også er dukkefører af. Tre skuespillere skal der til for at styre Gollum-dukken.

Kasper Holten med dukken Bilbo, der findes i fem versioner, blandt andet en flad dukke, hvor kroppen kan pakkes ind i dukkens baghoved. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Fortællingen har et spænd i skala fra de små hobbitter til de store trolde. Vi kunne selvfølgelig finde nogle små og store skuespillere, men det var som om, at strækket i fantasien ikke var helt nok, så vi begyndte at arbejde med dukker. Vi kan gøre ting med dukker, som vi aldrig ville kunne med skuespillere. Derfor findes Bilbo-dukken også i fire-fem forskellige udgaver blandt andet en stunt-Bilbo og en flyve-Bilbo, fortalte Kasper Holten.

Annonce

Gandalf på to meter

Rollen som troldmanden Gandalf spilles af skuespiller Kasper Leisner, der med sine 2,01 meter har den helt rette statur til rollen. Læg der til en høj, sort hat, som får ham til at virke enorm, da han træder ind i lokalet.

Leisner er uddannet på Aarhus Teater i 2002 og er lige nu aktuel samme sted i forestillingen "Når vi døde vågner" efter flere år i København.

Med sine 2,01 meter har skuespiller Kasper Leisner (tv.) den helt rette højde til at spille troldmanden Gandalf. Her er han i selskab med instruktør Kasper Holten, der holder Bilbo-dukken, og Lucia Vinde Dirchsen som Elverkongen. Forestillingen får Aarhus-premiere på Moesgaard 19. maj 2022. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Han husker "Hobitten" fra sin egen barndom, hvor hans storebror læste Tolkiens bøger.

- Jeg var ikke helt gammel nok til at forstå det, så for mig var det et mystisk og hemmeligt univers, som var meget eventyrligt, sagde han med et smil bag det store, grå Gandalf-skæg, han var trukket i til ære for fotograferne.

Som skuespiller skal der større armbevægelser til, når en forestilling foregår udendørs, end når den udspiller sig i teatersalen.

- Man skal vænne sig til, at det er den store pensel uden så mange små detaljer. Skuespillet skal være lidt bredere, langsommere og mere tydeligt. Publikum sidder også og kigger på himlen, træerne og de store vidder. Det er også en del af oplevelsen, så de er ikke bare zoomet ind på det, du står og laver. Så som skuespiller skal man turde give slip og overgive sig til, at man er i hænderne på nogle større kræfter herude, forklarede Kasper Leisner.

En anden ubekendt faktor er hans firbenede medspiller.

- Jeg spiller tæt sammen med en hest. Det er jo et levende dyr, og det skal man respektere 100 procent. Den skal være tryg og have det godt. Det kommer i første række. Derefter kan man håbe på, at den føler sig så tryg, at den gør det, vi har øvet, sagde Kasper Leisner.

Han håber, der bliver tale om den samme hest som i Ulvedalene, da den allerede er vænnet til kampscener og fyrværkeri.

- Jeg er så høj, så det skal være en rigtig stor hest, og det er faktisk svært at finde, forklarede Kasper Leisner og fortalte, at 'makkeren' spiller med ørepropper i for at udelukke de høje lyde.

Lucia Vinde Dirchsen som Elverkongen. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Foruden skuespillere og dukker medvirker også en masse statister i forestillingen.

Denne gang søger Visit Aarhus efter 70 frivillige til forestillingens roller som jerndværge, ulve eller elvere.

Hobbitten

Det Kongelige Teaters "Hobbitten" kommer til Moesgaard Museum i 2022, hvor den spiller under åben himmel fra 19. maj til 25. juni.

Hver aften er der plads til 3.000 publikummer.

Forestillingen bygger på J.R.R. Tolkiens roman og er dramatiseret af Glyn Robbins. Kasper Holten er instruktør, mens Kim Wintzel står for scenografien. Kostume- og dukkedesign er skabt af Ida Marie Ellekilde, mens Rolf Søborg Hansen er dukkeinstruktør.

Medvirkende: Signe Egholm Olsen (Bilbo), Kasper Leisner (Gandalf og Smaug), Jens Gotthelf (Thorin), Peder Holm Johansen (Balin), Bjarne Antonisen (Bombur), Morten Brovn (Kili), Lucia Vinde Dirchsen (Elrond m.fl.) og Peter Gilsford (Oldermaden m.fl.)


Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Kultur

Hvilke stel husker du?: Tallerkener og tekander, der skaber minder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv

Annonce