Annonce
Aarhus

Kæmpehul i letbaneprojekt ryster byråd

Etableringen af broer til den kommende letbane er i fuld gang i Egådalen. Nu rejses tvivl om økonomien i projektets indkøb af skinner og elektriske tog. Foto: Jens Thaysen

Aarhus Byråd er blevet holdt uvidende om et påstået kæmpehul i det store letbaneprojekt. Konsekvensen kan blive at projektet skal skæres ned.

Anlæggelsen af letbanen i Aarhus og indkøbet af nye elektriske tog er på vej til at blive flere hundrede millioner kroner dyrere end budgetteret.

Letbanen får elektriske tog, der skal trækkes strøm fra køreledninger på master, som her ved Nørreport. Visualisering: Aarhus Letbane

Det kan betyde, at projektet skal skæres ned. Oplysningen ryster politikere i Aarhus Byråd, som intet har fået at vide.

Fakta

Aarhus Letbane er et sammenskudsgilde.

Aarhus Kommune bidrager med 635 millioner kroner, hvoraf 135 millioner kroner allerede er finansieret i forbindelse med forberedelse af busbaner.

Staten bidrager med 632 millioner kroner, hvoraf 32 millioner kroner allerede er finansieret i forbindelse med forberedelse af busbaner.

Endelig bidrager Region Midtjylland med 78 millioner kroner.

Resten af det 2,4 mia. kr. dyre projekt skal lånefinansieres.

Morgenavisen Jyllands-Posten kunne torsdag citere unavngivne kilder for, at transportminister Magnus Heunicke (S) for nylig har orienteret forligspartierne på Christiansborg, der står bag letbaneaftalen, om, at projektet i Aarhus bliver væsentligt dyrere end hidtil ventet. Formentlig flere hundrede millioner kroner dyrere, og i værste fald en halv milliard kroner dyrere.

Annonce

Ifølge det oprindelige udbud skulle en aftale med et af tre konsortier, der har været udvalgt til at byde på at lægge skinner og levere tog, allerede have været lukket ved udgangen af 2013. Men det trækker tilsyneladende ud med den endelige kontrakt, og nu kommer så oplysningerne om, at priserne sprænger alle budgetrammer.

Det samlede budget for Aarhus Letbane er på 2,4 mia. kr., hvoraf skinner og tog ifølge Stiftstidendes oplysninger skulle andrage 1,5 mia. kr.

Direktøren for Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj, vil ikke kommentere oplysningerne til Jyllands-Posten om en betydelig merudgift på tilbuddene, fordi man står midt i udbuddet.

Politikere anede intet

Den lækkede budgetoverskridelse ryster flere politikere i Aarhus Byråd, der intet har fået at vide på forhånd, men som frygter at kunne komme til at stå med en gigantisk ekstraregning.

For nylig havde teknisk udvalg et tre timers tema om netop letbanen, men her fik man intet at vide om, at økonomien var ved at skride.

»De kunne passende have givet os en fortrolig orientering om hvad der var ved at ske, hvis byrådet skal have eftersendt en kæmperegning,« siger Gert Bjerregaard.

Han kræver en redegørelse i byrådet om økonomien og valget af leverandør.

Annonce

Næstformand vidste intet

Det samme gør SFs Jan Ravn Christensen, der er rystet over merudgiften på op flere hundrede mio. kr.

Jan Ravn Christensen er kommunens repræsentant i og næstformand i Midttrafik, der står bag letbanen. Men han understreger, at han intet tidligere har hørt om prisniveauet i udbuddene. Midttrafik har nedsat et anlægsselskab og et driftsselskab, hvor byrådets medlemmer ikke er repræsenteret, forklarer han.

»Overskridelsen kommer helt bag på mig. Hvis det er rigtigt er det en helt ny situation, og vi er nødt til at få en redegørelse i byrådet. Det er klart, at vi ikke bare kan finde så stort et ekstra beløb uden videre,« siger Jan Ravn Christensen.

Han kan endnu ikke sige, hvor meget en overskridelse af økonomien vil få af betydning for letbaneprojektet og de næste to etaper, der planlagt til henholdsvis Brabrand og Hinnerup.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Byudvikling

Kritisk byrådsmedlem afvist til borgermøde om havneudvidelse: - Jeg synes, det er ærgerligt og uklogt

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce