Aarhus Byråd er blevet holdt uvidende om et påstået kæmpehul i det store letbaneprojekt. Konsekvensen kan blive at projektet skal skæres ned.
Anlæggelsen af letbanen i Aarhus og indkøbet af nye elektriske tog er på vej til at blive flere hundrede millioner kroner dyrere end budgetteret.
Det kan betyde, at projektet skal skæres ned. Oplysningen ryster politikere i Aarhus Byråd, som intet har fået at vide.
Fakta
Aarhus Letbane er et sammenskudsgilde.
Aarhus Kommune bidrager med 635 millioner kroner, hvoraf 135 millioner kroner allerede er finansieret i forbindelse med forberedelse af busbaner.
Staten bidrager med 632 millioner kroner, hvoraf 32 millioner kroner allerede er finansieret i forbindelse med forberedelse af busbaner.
Endelig bidrager Region Midtjylland med 78 millioner kroner.
Resten af det 2,4 mia. kr. dyre projekt skal lånefinansieres.
Morgenavisen Jyllands-Posten kunne torsdag citere unavngivne kilder for, at transportminister Magnus Heunicke (S) for nylig har orienteret forligspartierne på Christiansborg, der står bag letbaneaftalen, om, at projektet i Aarhus bliver væsentligt dyrere end hidtil ventet. Formentlig flere hundrede millioner kroner dyrere, og i værste fald en halv milliard kroner dyrere.
Ifølge det oprindelige udbud skulle en aftale med et af tre konsortier, der har været udvalgt til at byde på at lægge skinner og levere tog, allerede have været lukket ved udgangen af 2013. Men det trækker tilsyneladende ud med den endelige kontrakt, og nu kommer så oplysningerne om, at priserne sprænger alle budgetrammer.
Det samlede budget for Aarhus Letbane er på 2,4 mia. kr., hvoraf skinner og tog ifølge Stiftstidendes oplysninger skulle andrage 1,5 mia. kr.
Direktøren for Aarhus Letbane, Claus Rehfeld Moshøj, vil ikke kommentere oplysningerne til Jyllands-Posten om en betydelig merudgift på tilbuddene, fordi man står midt i udbuddet.
Politikere anede intet
Den lækkede budgetoverskridelse ryster flere politikere i Aarhus Byråd, der intet har fået at vide på forhånd, men som frygter at kunne komme til at stå med en gigantisk ekstraregning.
For nylig havde teknisk udvalg et tre timers tema om netop letbanen, men her fik man intet at vide om, at økonomien var ved at skride.
»De kunne passende have givet os en fortrolig orientering om hvad der var ved at ske, hvis byrådet skal have eftersendt en kæmperegning,« siger Gert Bjerregaard.
Han kræver en redegørelse i byrådet om økonomien og valget af leverandør.
Næstformand vidste intet
Det samme gør SFs Jan Ravn Christensen, der er rystet over merudgiften på op flere hundrede mio. kr.
Jan Ravn Christensen er kommunens repræsentant i og næstformand i Midttrafik, der står bag letbanen. Men han understreger, at han intet tidligere har hørt om prisniveauet i udbuddene. Midttrafik har nedsat et anlægsselskab og et driftsselskab, hvor byrådets medlemmer ikke er repræsenteret, forklarer han.
»Overskridelsen kommer helt bag på mig. Hvis det er rigtigt er det en helt ny situation, og vi er nødt til at få en redegørelse i byrådet. Det er klart, at vi ikke bare kan finde så stort et ekstra beløb uden videre,« siger Jan Ravn Christensen.
Han kan endnu ikke sige, hvor meget en overskridelse af økonomien vil få af betydning for letbaneprojektet og de næste to etaper, der planlagt til henholdsvis Brabrand og Hinnerup.