Annonce
Aarhus

Kæmpelastbiler på vej til Aarhus: - Jeg kan godt frygte, at det bliver et sikkerhedsmæssigt problem

Der er ofte trængsel på Marselis Boulevard på grund af den store trafik til og havnen. Snart bliver der sluppet ekstra store lastvognstog ud på strækningen. Arkivfoto: Jesper Bech Pedersen
En forsøgsordning sender 34 meter lange og 78 ton tunge lastvognstog gennem Aarhus. Cyklistforbundet er bekymret for udsigten til de nye 'kæmper' på vejene.

AARHUS: Århusianere må inden for kort tid vænne sig til, at der kører kæmpestore lastvognstog på tværs af byen.

Et bredt flertal i Folketinget har nemlig besluttet at give grønt lys for såkaldte dobbelttrailere, som er ekstra lange vogntog på op mod 34 meter og en vægt der kan være så stor som 78 ton.

De store lastvognstog får i første omgang lov til at køre mellem Aarhus Havn og Høje-Taastrup som en forsøgsordning. Partierne er samtidige enige om at undersøge muligheden for at forlænge strækningen til Malmø.

Annonce

Især udsigten til at de ekstra store lastvognstog skal køre fra Aarhus Havn via Marselis Boulevard og Åhavevej for at komme på Aarhus Syd Motorvejen, bekymrer Cyklistforbundet i Aarhus. Her er frygten, at bløde trafikanter ender under et 78 ton tungt lastvognstog.

- Jo længere lastbilerne bliver, jo sværere er det for chaufføren at bevare overblikket, og jeg kan godt frygte, at det bliver et sikkerhedsmæssigt problem, når de ekstra store lastvognstog kommer ud på vejene, siger formanden Anders Nielsen.

Formand for Cyklistforbundet i Aarhus, Anders Nielsen, er ikke vild med udsigten til nye kæmpelastbiler i Aarhus. Arkivfoto: Jesper Bech Pedersen

På turen til og fra havnen vil de skulle passere en række store vejkryds, som flittigt bliver brugt af cyklister og andre bløde trafikanter. Det drejer sig om de steder, hvor Marselis Boulevard krydser Dalgas Avenue, Stadion Allé, Jyllands Allé og Skanderborgvej. Derudover er der også et lysreguleret fodgængerfelt tæt ved Forældreskolen.

Også på Østhavnsvej er der vejkryds, hvor cyklister krydser ruten for de kommende kæmper på vejene.

- Der er altså tale om flere meget trafikerede vejkryds, som de her lastbiler fremover skal igennem, siger Anders Nielsen.

Risiko for bløde trafikanter

Folketingets beslutning om at tillade dobbelttrailerne på strækningen mellem Aarhus Havn og Høje-Taastrup er taget på baggrund af en analyse foretaget af Vejdirektoratet i december 2021.

Ifølge analysen viser udenlandske erfaringer og analyser, at dobbelttrailerne ikke er helt ufarlige at slippe ud i trafikken.

"Især i forbindelse med overhalingssituationer, hvor frontalkollisioner vil være en risiko, og svingninger i kryds, hvor især konflikter med bløde trafikanter kan være en risiko. Dertil kommer, at ved manøvrering af et længere vogntog, vil kompleksiteten øges for chaufføren, hvor andre eksterne forhold som vejrliget og evt. tidspres allerede kan være betydelige faktorer."

Vejdirektoratets vurderer i analysen, at en forhøjet risiko kan minimeres ved kun at slippe dobbelttrailerne ud på den del af vejnettet, der ud fra trafiksikkerhedsmæssige hensyn er bedst egnet til kørsel med de lange og tunge køretøjer - altså hvor risikoen for ulykker er lavest.

Ekstra lange vogntog, og det faktum, at der er tale om et vogntog bestående af et trækkende køretøj med tre påhængskøretøjer medfører, at det også kan være svært for føreren at se i lastbilens sidespejle, hvad der foregår ved bagenden af vogntoget, hedder der i Vejdirektoratets analyse om dobbelttrailere. Foto: Vejdirektoratet

Før de ekstra store lastvognstog lukkes ud på strækningen mellem Aarhus Havn og Høje-Taastrup skal der derfor laves mindre ombygninger på vejnettet, så det bliver trafiksikkerhedsmæssigt forsvarligt at lade længere lastbiler køre på vejnettet.

"De kryds, som indgår i det udpegede forsøgsvejnet, hvor der også færdes bløde trafikanter, skal udformes sikkert: med separatregulering ved signalanlæg, god vejbelysning, gode oversigtsforhold ad cykelsti/fortov mv.," fastslår analysen.

Annonce

Marselis Boulevard er bygget til tung trafik

Udsigten til de nye ekstra store lastvognstog er dog ikke noget, der vækker stor bekymring i Aarhus Kommune. Heller ikke selvom de på turen fra havnen til Åhavevej krydser en række trafikerede vejkryds.

- På turen til og fra Aarhus Havn kører lastbilerne ligeud i alle krydsene. Chaufførerne skal derfor ikke foretage sving, hvor lastbilerne kan komme i karambolage med de bløde trafikanter. Skulle de svinge til højre ville det være noget andet, så det afgørende er, at chaufførerne overholder lyssignalerne, siger projektleder i teknik og miljø i Aarhus Kommune, Martin Løv Simonsen.

Han hæfter sig desuden ved, at Marselis Boulevard er bygget til at klare den tunge trafik, der allerede i dag kører til og fra havnen.

- Samtidig er alle trafikanterne i forvejen bekendte med, at der kører meget tung trafik på vejstrækningen.

Annonce

Brug dog jernbanen

Formanden for cyklistforbundet mener dog, at dobbelttrailere er et skridt i den forkerte retning.

Han så hellere, at en større del af containertrafikken til og fra Aarhus Havn blev transporteret på jernbanen. Enten direkte fra containerterminalen på havnen eller fra transportcentret ved Årslev, der ligger lige op af jernbanen.

Et containertog trækkes op fra Aarhus Havn. Ifølge formand for Cyklistforbundet i Aarhus er det en bedre måde at transportere godset på. Foto: Henrik Lund

- På den måde kunne både de kommende ekstra store lastvognstog, men også en del af den nuværende lastbiltrafik på motorvejene, flyttes væk fra vejene, siger Anders Nielsen, der også påpeger at det ville være en god løsning for miljøet.

Ifølge Vejdirektoratets analyse er der dog også miljøfordele ved at sende dobbelttrailere ud i trafikken.

De ekstra lange vogntog vil give mulighed for at fragte mere gods på vejene ad gangen og en analyse foretaget af Vejdirektoratet i december 2021 viser, at vogntogene vil bidrage til at sænke CO2-udledningen med i alt 22.000 tons over en 15-årig periode.

Det er dog først, hvis trafikken med dobbelttrailere udvides til en langt større del af motorvejsnettet end det kommende forsøg mellem Aarhus Havn og Høje-Taastrup.

Vejdirektoratets analyse opererede med dobbelttrailere udbredt til store dele af motorvejsnettet, men forsøgsordningen kommer kun til at omfatte strækningen mellem Aarhus Havn og Høje-Taastrup. Illustration: Vejdirektoratet

I øjeblikket er de såkaldte modulvogntog, der er cirka 25 meter lange og vejer op til 60 ton, de største tilladte lastvognstog i Danmark.

Forsøgsordningen med de 34 meter lange og 78 ton tunge lastvognstog begynder, når den er blevet anmeldt til EU.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce