Annonce
Østjylland

Kæmpemøller i modvind fra protesterende borgere

<p>Vindmøller på land eller ej? Spørgsmålet udløste en byge af spørgsmål fra ­utilfredse borgere tæt på de planlagte vindmølleplanceringer på kommunalbestyrelsesmødet i Norddjurs tirsdag aften. Illustration: Jens Nex</p>

Byge af spørgsmål i byrådssalen. Hvorfor skal møller stå 250 meter fra en statsvej, men kun 60 meter fra en kommunal vej?

Placeringen af op mod 150 meter høje vindmøller er sprængstof i Norddjurs. Kommuneplanen fra 2013 opererer med den mulighed, at der seks steder i kommunen kan opstilles tre møller - men hvor skal det lige ske? Der har lydt massive protester fra borgerne - især dem tæt på de nævnte mølleplaceringer - og på tirsdagens kommunalbestyrelsesmøde skulle politikerne svare på en byge af spørgsmål, hvad man absolut ikke er vant til i kommunalbestyrelsen.

debat vindmøller støj larm vindmølle kæmpevindmøller mega vindmøller kæmpevindmøller norddjurs vind naboer støj nex

Spørgsmålene var både generelle - som for eksempel en erkendelse af, at Norddjurs Kommune slet ikke er forpligtet til at opstille kæmpevindmøller - og at man gerne må øge afstandskravet - til meget detaljerede bud på EU-direktivers indflydelse og risiko for sundhedsskader ved at bo tæt på en mølle. Og rundet af, hvorfor der på grund af risikoen for nedfaldende isklumper fra kæmpevindmøllerne stilles et afstandskrav på 250 meter, men kun 60 meter, når vejen er kommunal.

»Er risikoen for isklumper mindre, når vindmøller er placeret ved kommunale veje,« lød spørgsmålet fra en bekymret borger, der måske får en kæmpevindmølle tæt på sin bopæl i Søby.

Annonce

»Udgangspunktet er, at der er mere trafik på en statsvej, men jeg er enig i, at den reelle risikovurdering skal foretages i VVM-undersøgelsen,« svarede borgmester Jan Petersen, der i halvanden time måtte stå på mål for den sagsbehandling, der hidtil er gennemført i Norddjurs.

Det skete med en stribe habilitetsramte politikere uden for døren - typisk fordi de selv har økonomiske interesser i vindmøller.

Det gennemgående svar på de mange spørgsmål fra Jan Petersen lød, at det er staten, der har pålagt kommunerne at gennemføre en planlægningsproces for at opstille vindmøller.

»Og sådan en planlægning kan ende med både et ja og et nej. Det vil vise sig til den tid,« sagde Jan Petersen.

Et centralt punkt i spørgerunden var, at formanden for udvalget for Kultur og Udvikling, Else Søjmark, S, efter et orienteringsmøde om vindmøller i Ålsrode meldte ud, at indsigelser fra borgere behandles af Natur og Miljøklagenævnet - og at man skal afvente en afgørelse, inden en vindmølleopstiller må gå i gang med arbejdet.

Det blev siden imødegået af en borger, som var blevet lovet et svar fra kommunens forvaltning, men måtte rykke efter to og en halv måned - og fik det svar, at kommunen ikke kan bruge det argument for at bede en vindmølleopstiller om at afvente klagebehandlingen.

Den information har kommunalbestyrelsens medlemmer dog ikke fået.

»Jeg har ikke set bevidste handlinger i forvaltningen, der tyder på, at man ikke leverer det nødvendige informationsniveau,« sagde Jan Petersen.

Men Enhedslistens Ulf Harbo følte, at der på en temadag for de lokale politikere var tilrettelagt på en måde, så kun vindmølletilhængeres argumenter blev hørt.

»Borgerne tror jo, at en klage har opsættende virkning. Vi bliver ikke informeret ordentligt. Hvorfor har Else Søjmark ikke dementeret sin fejlagtige oplysning,« sagde han.

Han opfordrede til at sætte sig ind i tingene.

»Lyt til de borgere, der har sat sig ind i sagerne. Jeg har ikke tillid til de statslige retningslinjer,« sagde Ulf Harbo.

Dansk Folkepartis Steen Jensen mente at have set eksempler på, at forvaltningen har valgt side til fordel for vindmølleprojektmagerne.

»Der er plads til forbedring. Som politiker skal vi være på omgangshøjde med borgerne. Jeg oplever, at de er bedre klædt på, end mig, der skal træffe beslutningen,« sagde den konservative Benny Hammer.

VVM på vej i Søby

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce