Annonce
Aarhus

Kæmpeskulptur: Nicoline er klar - måske skal hun ud i Aarhus og stå

Line Ringtved Thordarson med den færdige bronzeskulptur Nicoline. Foto: Kim Haugaard
Den 2,20 meter høje skulptur skal placeres fast ved Nicolinehus i 2020. Her fortæller kunstneren om processen med at skabe hende.

AARHUS: Nicoline er klar. Nu venter hun kun på, at hendes hus også skal blive det.

Nicoline er en 2,20 meter høj skulptur, der skal stå ved Nicolinehus, når det er færdig på Aarhus Ø i 2022.

Måske skal hun stå et andet eller andre steder i byen indtil da.

Annonce

Line Ringtved Thordarson hedder den århusianske kunstner, som har skabt den høje, smukke og spændstige skulptur.

Kochs Skole

Forbilledet er Nicoline Koch, som skabte den private Kochs Skole, som ligger på Trøjborg og tidligere lå på Åboulevarden i Aarhus.

- Jeg har forsøgt at udtrykke det, jeg vidste og føler om Nicoline, gennem hendes kropsholdning. Jeg har arbejdet på at afspejle tiden igennem hendes klædedragt, da hun indviede Nicoline Kochs Skole i 1918, siger Line Thordarson.

Line Thordarson i færd med at redigere skulpturen i Italien. Privatfoto

- Hun var en stærk kvinde med udsyn, overblik og mod, rank og statelig med et stærkt blik og  gudstro. På mine tidlige skitser bærer hun et kors, men jeg besluttede at fjerne det den dag, jeg efter at have arbejdet på hende i mere end et år sad på mit atelier og vidste, at nu var hun færdig. Jeg fik en varm fornemmelse i hjertet og fandt ro, som jeg sad der, kiggede op på hende og tænkte, at hun skal ikke være til diskussion om religion eller holdninger, hun skal bare stå og hvile i sig selv og give beskueren ro til at nyde uden at skulle reflektere over noget større, forklarer Line Thordarson.

Annonce

Moderlig omsorg

Kunstneren siger videre:

- Nicoline Koch underviste selv sine elever i fransk, religion og historie. Hun var en dynamisk og vidende kvinde for sin tid. Det er en vild tanke, at hun tog til Paris for at studere fransk under første verdenskrig. Hun siges at have været en fremsynet skoleleder, men min fornemmelse er, at hun også har haft masser af kærlighed til sine elever. Nicoline Koch fik aldrig selv børn, men i perioden, hvor jeg skabte hende, har jeg mærket en moderlig omsorg. Det lyder måske skørt, men når man går alene i sit atelier lange dage og aftener, får man et helt specielt nært forhold til det, man skaber.

Annonce

Til Italien

Da skulpturen stod færdig, rank og stolt, besluttede Thordarson, at den skulle sendes til en de bedste støbere i verden.

- De findes i en lille by i Italien, Pietrasanta. En lille perle, hvor der er ikke mindre end syv bronzestøberier, og ikke langt derfra, i Carrara, ligger de mange marmorbrud, hvor kunstnere som Michelangelo, Thorvaldsen og Rodin hentede deres marmor. Området er fyldt med kunstnere, og det bugner med skulpturer i byen, fortæller hun og siger videre:

- Jeg fandt Adolfo Agolini. En ægte italiener, der ejer støberiet Mariani, som har eksisteret i flere generationer og laver perfekt håndværk. Mange andre danske skulptører bruger det støberi, Prins Henrik gjorde også.

Annonce

Lang proces

Processen med at lave en bronzeskulptur er lang. Først skitser, små modeller, halvstore modeller, den endelige model, skabt i beton.

Derefter kom et hold for at lave en gummiform og derefter en gipsform uden på skulpturen. Formene blev fragtet til Italien og derefter støbt i voks.

Patinering, farvning, i gang. Privatfoto

- Jeg tog ned og redigerede i voksen, hvorpå der blev lavet endnu en form til at støbe bronzen i. Igen rejste jeg til Pietrasanta for at godkende støbningen og for at være med til at lave patineringen (farven). Efter fem dage stod hun endelig, som jeg ønskede. Adolfo kom forbi med sin cigar i munden nogle gange om dagen og inspicerede, om alt var ok, siger Line Thordarson.

Nicoline Koch er 2.20 meter høj og vejer 200 kilo i bronze.

- Martin Busk fra Bricks A/S har bestilt Nicoline Koch, og hun står nu flot i Bricks' indgangsparti. Vi tænker dog, at hun skal ud og stå et sted i Aarhus, inden hun får sin endelige plads ved Nicolinehus på Nicoline Kochs Plads i 2022. Nicolinehus får 145 ejerlejligheder.

Kunstneren

Liné Ringtved Thordarson er uddannet på Iceland University of the Arts, Reykjavik (1996) og har en bachelorgrad i kunst, med speciale i skulptur. Siden 1997 har hun haft solo- og gruppeudstillinger på danske og internationale museer, gallerier, kulturcentre og institutter, herunder i Frankrig, Monaco, Tyskland, Schweiz, Island, Italien og Grækenland. Hun har lavet flere udendørs bronzeskulpturer i Danmark og i udlandet. Hun arbejder lejlighedsvis som kunstnerisk koordinator ved forskellige kunstbegivenheder og som huskunstner med støtte fra Statens Kunstfond.

Thordarson har i de sidste mange år doneret sine bronzeskulpturer til hjælpeorganisationer som Prince Albert of Monaco Foundation, Monaco Charity Film Festival, Princess Stephanie's Aids Foundation, Break Cancer, Hollywood Domino, Action Against Hunger, Fundamentet og Gestus.

Thordarson bor i Aarhus, hvor hun skaber sine skulpturer på sit atelier på Sydhavnen, Spanien 19B, Kalkværksvej 7. Hun har tidligere boet og arbejdet som udøvende kunstner i Frankrig.

www.linethordarson.dk

Instagram: linethordarson

Nicoline Koch

Nicoline Marie Koch levede 1870-1932. Var skolebestyrerinde på N. Kochs Skole, som er opkaldt efter hende. Hun  blev uddannet lærerinde på N. Zahles privatlærerinde-kursus og var på flere danske herregårde. 1899-1914 var hun bestyrerinde på Sorø Pigeskole og rejste derfra til Paris og uddannede sig i fransk. I 1916 overtog hun frk. Lindhards højere Pigeskole i Christiansgade i Aarhus, og i 1921 blev det muligt at tage realeksamen på N. Kochs Skole. Hun var skolebestyrerinde til sin død i 1932. Først i 1937 kom der også drenge på skolen.

På Aarhus Ø er Nicoline Kochs Plads opkaldt efter hende.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Annonce