Annonce
Debat

Kære borgmester, en udvidelse af havnen vil være katastrofal: Derfor forventer vi øjeblikkelig handling

"Udledningen af CO2 skal toppe senest i 2025 og blive mindre for hvert år, indtil den er helt væk senest i 2050. Hvis vi ikke følger dette påbud, vil det få uoverstigelige konsekvenser for ikke bare livet i Aarhus, men for hele kloden," skriver Gordon Vahle. Dronefoto: Jens Thaysen

DEBAT: Kære Jacob Bundsgaard,

Vi skriver til dig både som formand for Aarhus Havn og som borgmester for den by, vi bor i og holder af, Aarhus.

I begge tilfælde for at gøre opmærksom på, at Aarhus Byråd har glemt at tage advarslerne om fremtidige klimaforandringer med i betragtningerne i forbindelse med forslaget om at udvide Aarhus Havn.

Annonce

Ifølge FN’s Klimapanels sjette hovedrapport har vi tre år til at få vendt udviklingen. Rapportens tre delrapporter handler henholdsvis om årsagerne til klimaforværringen, om hvordan klimaforværringen påvirker livet på kloden, og hvad vi nødvendigvis må gøre ved det.

Udledningen af CO2 skal toppe senest i 2025 og blive mindre for hvert år, indtil den er helt væk senest i 2050. Hvis vi ikke følger dette påbud, vil det få uoverstigelige konsekvenser for ikke bare livet i Aarhus, men for hele kloden.

Dette påbud fra verdenssamfundet får konsekvenser for de beslutninger, som nødvendigvis skal træffes af både Aarhus Havn og Aarhus Kommune.

For havnens vedkommende er det rettidig omhu straks at droppe planerne om en udvidelse. Når verdens ledere bliver opmærksomme på påbuddet fra IPCC, vil verdens handel hurtigt gå ned til et langt lavere niveau og dermed påvirke skibstrafikken voldsomt.

En verdensomspændende CO2-afgift, som blot er ét af de tiltag, som er nødvendige for at vende udviklingen senest i 2025, vil nemlig reducere forbruget af diverse varer ganske betragteligt. En udvidelse af havnen vil betyde, at de investeringer, som denne medfører, vil være spildt – til stor skade for havnens interessenter og ejere.

Hvis du, Jacob Bundsgaard, er i tvivl om, hvad en global opvarmning på 3,2 grader vil betyde for menneskernes liv på jorden, så kan du læse scenarierne fra IPCC-rapport 6.2., der netop beskriver konsekvenserne. Jeg går selvfølgelig ud fra, at du ikke betvivler FN’s Klimapanels konklusioner, som jo bygger på 34.000 videnskabelige artikler om emnet.

For byens vedkommende vil en udvidelse af havnen være lige så katastrofal. Alene den CO2-udledning, som anlægsarbejdet medfører, vil gøre det umuligt at nå målene i kommunens egen klimaplan. Og klimaplanen i sig selv er med det nuværende tempo med fx udbygning af vedvarende energi langt fra tilstrækkelig til at opnå den reduktion af CO2-udledningen i 2025, som er fordringen fra FN.

Hvis du undrer dig over, at vi kalder rapporterne fra FN’s Klimapanel for ”påbud” og ”fordring”, så kan vi med rapportens egne ord oplyse, at de ”globale drivhusgasudledninger skal toppe senest i 2025, hvis opvarmningen skal begrænses til 1,5 grader eller maksimalt 2 grader. Uden styrkede politikker, der rækker længere end dem, der var implementeret i slutningen af 2020, ventes drivhusgasudledningerne at stige efter 2025, hvilket vil lede til en gennemsnitlig global opvarmning på 3,2 grader i 2100.”

Hvis du, Jacob Bundsgaard, er i tvivl om, hvad en global opvarmning på 3,2 grader vil betyde for menneskernes liv på jorden, så kan du læse scenarierne fra IPCC-rapport 6.2., der netop beskriver konsekvenserne.

Jeg går selvfølgelig ud fra, at du ikke betvivler FN’s Klimapanels konklusioner, som jo bygger på 34.000 videnskabelige artikler om emnet.

Derfor forventer vi hurtig og øjeblikkelig handling af såvel byens borgmester som af formanden for Aarhus Havn.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Skandaleramt region sender opråb om hjælp

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

Annonce