Annonce
Kronik

Kære Corona

Hvis jeg kun må stille et enkelt spørgsmål, ved jeg godt, hvad det skal være: Hvad er meningen med, at du er kommet?

Åbent brev.

Kære Corona,

Du er på alles læber, i vores tanker og også i nogle af vores kroppe. Du er vores nye livsledsager, kollega og familiemedlem og følger os som en skygge. Så jeg tænker, det er på tide, at vi to lærer hinanden lidt bedre at kende.

For et halvt år siden kendte vi dig stort set ikke, vidste ikke, hvad vi kunne forvente af dig, hvor meget du ville betyde for vores hverdag, eller hvor længe du ville blive iblandt os. Siden har du været en del af vores arbejdsliv, vores fritidsliv og vores familieliv. Du tvinger os til at tage stilling, til at tage ansvar og tage beslutninger. Til at forholde til både livet og døden, til vores værdier og til hele vores verden. Du udløser alle følelser fra frygt og afmagt til håb og forventning. Du genererer ensomhed og fællesskab og gør ingen forskel på, hvor vi kommer fra eller befinder os. Du krydser landegrænser og verdenshave, taler alle sprog og integrerer dig ubesværet i alle samfund uden at lade dig påvirke af magtstrukturer og hierarkier. Du er fuldstændig upåvirket af, hvem vi er, eller hvad vi tror på. For dig er alle lige. Du har brudt vores vaner, vores traditioner, vores kulturelle manifestationer. For dig er intet helligt.

Du har skabt stilstand og vakuum, men også den vildeste bevægelse. Enhver politiker, aktivist, fantast eller terrorist må være grønne af misundelse over din gennemslagskraft. 1,25 milliarder hits på Google – selv verdens mest magtfulde mand når ikke op på siden af dig.

Vi har forsøgt at portrættere dig som en rødlig, rund, blomsterlignende figur – en slags sol, hvilket ikke er en hel forkert sammenligning. Solen er jo altafgørende for vores liv på jorden, ligesom dig.

Jeg har forsøgt at putte dig ind i nogle af de persontype modeller, man bruger til mennesker. Det har jeg ikke haft så stor succes med. For du er jo både introvert og ekstrovert. Du går i et med tapetet, stum og passiv, men kan også være lynhurtig, aggressiv og nådesløs. Du opfører dig med andre ord uforudsigeligt, og det gør os utrygge. Derfor vil vi rigtig gerne have styr på dig.

Jeg har tænkt på, om vi skulle mødes til en kop kaffe, eller hvad du nu foretrækker? I et åbent rum uden betingelser, fordomme og forventninger. Jeg er journalist i sjælen og i gerning, og mit mest værdifulde aktiv er nysgerrigheden. Den dag, jeg mister den, mister jeg mig selv. Og jeg kunne finde på tusindvis af spørgsmål at stille dig.

Hvad vil du gerne opnå? Har du en plan? Er det dig, der styrer os – eller os, der styrer dig?

Hvis jeg kun må stille et enkelt spørgsmål, ved jeg godt, hvad det skal være: Hvad er meningen med, at du er kommet?

Vi havde ikke inviteret dig, og det lader ikke til, at du har booket en returbillet. Men frygt fører ingen vegne hen, og uanset dine svar, ved jeg, at mange, allerede har lært meget af dig.

Taknemmelighed. Fællesskab. Ansvar. Handlekraft.

Kærlig hilsen,

Susanne

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Lig fundet i Brabrand Sø

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

AGF For abonnenter

Schouby: Fyringen af Haysen var uundgåelig - sådan skal AGF komme videre

Annonce