Annonce
Debat

Kære unge – søg uddannelse, søg bredt

Annonce

Læserbrev: Studenterhuer ses for tiden i alle regnbuens farver og viser, at I er forskellige – derinde bag huen – med hver jeres drømme og håb.

I år står vi i en særlig situation. Corona har lagt en dæmper på jeres mulighed for at arbejde eller rejse i sabbatåret. Det kan gøre det attraktivt for flere af jer at søge ind på en videregående uddannelse, når der er frist 5. juli.

Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister.

Uddannelse er en god investering, både for den enkelte og for samfundet. Og jeres drømme og håb er vigtige for mig og regeringen, ja for hele Danmark. Derfor gør vi plads til flere af jer på de videregående uddannelser i år.

Regeringen har sammen med Folketingets partier fundet penge til at oprette 5.000 nye studiepladser på uddannelser, hvor der er behov for jeres arbejdskraft, når I er færdige. Det er inden for teknologi og it samt uddannelser, som kan understøtte den grønne omstilling og realiseringen af 70-procentsmålsætningen. Samtidig har vi en ambition om at øge optaget på vigtige velfærdsuddannelser, som f.eks. sygeplejestudiet. Hele landet skal have glæde af jeres kloge hoveder. Derfor har vi valgt at sprede de nye uddannelsespladser ud over hele Danmark.


Der er en hel palet af uddannelser, og der er gode uddannelser og studiemiljøer mange steder i landet. Ikke kun i de store byer.

Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister


Vi har også givet penge til, at der sidder ekstra vejledere klar ved telefonen hos Studievalg Danmark, så I kan få den bedste rådgivning, før I sender en ansøgning afsted. De, der ikke i første omgang kommer ind på en af de uddannelser, de har søgt, vil blive kontaktet direkte af en studievejleder, som kan hjælpe med at finde en anden uddannelse, der måske minder om den, der var søgt, og hvor der er ledige pladser. Vi håber, I vil benytte det tilbud, hvis det bliver relevant.

Regeringen har et ansvar, det har uddannelsesinstitutionerne også. Men I unge har også et ansvar, når I sætter kryds ud for jeres uddannelsesprioriteter.

Eller nærmere: Flere krydser. For jeg vil opfordre jer til virkelig at granske, hvad der interesserer jer, og søge bredt - både geografisk og fagligt. På den måde øger I muligheden for at komme ind på en uddannelse på et tidspunkt, hvor mange forventes at søge ind.

Der er en hel palet af uddannelser, og der er gode uddannelser og studiemiljøer mange steder i landet. Ikke kun i de store byer.

I gennemsnit søger ansøgerne ind på under tre uddannelser. Men I har faktisk hele otte muligheder! Brug dem. Der er masser af spændende uddannelser i hele landet, som har tilgængelige pladser. Sidste år var der ledige pladser på næsten 400 ud af i alt 900 uddannelsestilbud i Danmark, og mere end 10.000 ledige pladser i alt.

Og husk: Vi har afskaffet uddannelsesloftet. Så vælger man forkert eller får lyst til at bygge ovenpå med en anden uddannelse, så er det nu igen en mulighed. En uddannelse er ikke en one-way-ticket, men en livslang rejse, der kan føre alle mulige steder hen.

Jeg ved godt, at det kan være en jungle at finde rundt i de mange uddannelsesmuligheder. Men der er hjælp at hente hos både Studievalg Danmark og eVejledning - eller gå ind på uddannelseszoom.dk, hvor du kan sammenligne uddannelser og blive klogere på jobmuligheder.

Så husk at holde mulighederne åbne, når I søger. Held og lykke med uddannelsesvalget.

(Forkortet af redaktionen)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce