Annonce
Debat

Kære velmenende kompetencemor: Send dit barn til sport

Astrid Wierzba, blogger. Foto: Flemming Krogh


Forleden læste jeg en artikel om en ung mor, der hader sport. Især konkurrenceelementet provokerede, der for hende handler om at finde tabere, og dét havde hun og hendes børn ikke brug for at føle sig som.

Selv babysvømningen blev en konkurrence med de andre mødre, og hun fortrød bittert de 1.200 kroner, hun havde betalt for at gå til babysvømning med sin søn.

Tænk, hvor meget kaffe hun kunne have købt for de penge. Heldigvis fornemmede hun, at flere og flere mødre havde det på samme måde med sport.

Annonce

Og her må jeg give hende ret, både med hensyn til kaffen og nye forældretyper.

Hun kunne have fået meget rigtig god kaffe og hun repræsenterer en stadig mere synlig forældretype, der betragter sport og konkurrenceidræt som en trussel mod deres børns velbefindende. Selv de store sportsorganisationer gør, hvad de kan for at nedtone konkurrencen i børnerækkerne – om end af andre årsager.

Her handler det nemlig om at udvikle landsholdsspillere, og det kan man ret forstå ikke, hvis trænerens og børnenes fokus er på at vinde i stedet for at lære poderne at lave radjenovitzer og tofods-finter. Som om det ene udelukker det andet. Nej, sport er ikke længere en populær måde at bevæge sig på, når man er barn eller ung.

Problemet er bare, at tager man konkurrencen ud af sporten, er der ikke længere tale om sport. Så er der bevægelsen tilbage, og det er ærgerligt, for sport og konkurrenceidræt er nemlig ikke bare hylende tabere og selvforherligende vindere med forældre, der kun har øje for deres eget barns bedste, men også starten på at forstå, at både sejre og nederlag kan være udviklende og dannende.


Så kære velmenende kompetencemor: sport gør dit barn klar til et godt, sundt og meningsfyldt liv uafhængig af beskyttende skærme og i fællesskab med andre. Giv ham chancen for at opleve det.


Man kan fx lære, hvordan man kommer igen eller hurtigt videre, når man har tabt, selv når man har gjort sit bedste; at udefrakommende hændelser som dommerkendelser eller rent uheld kan have afgørende indflydelse på udfaldet af ens indsats; at de hold, man konkurrerer med, hver eneste dag prøver at blive bedre og at man derfor selv er nødt til at dygtiggøre sig løbende; at det kræver temmelig meget og mange træningstimer, hvis man vil vinde. Alt sammen elementer, der også skal fungere i andre fællesskaber med ambitioner, aflønning og resultater.

Astrid Wierzba, blogger. Foto: Flemming Krogh

Og så er der alt det andet, som jeg personligt har fået fra sport og konkurrence: smil og ærgrelser; sejre og skuffelser; gode venner og folk man går uden om; fællesskabet der opstår ud af holdindsatsen; samarbejdsevner med fokus på at nå noget sammen; mulighed for at møde en kæreste, når man bliver gammel nok til at vælge selv; udfordringer man ikke selv har valgt, men som er vigtige for at holdet bliver bedre; ansvar og anerkendelse; omklædningsrummets afslappede mentalitet, hvor der diskuteres kampe, det andet køn, holdninger og den slags ting; en sund krop og glæden ved at bevæge sig.

Så kære velmenende kompetencemor: sport gør dit barn klar til et godt, sundt og meningsfyldt liv uafhængig af beskyttende skærme og i fællesskab med andre. Giv ham chancen for at opleve det.

PS: nej, babysvømning skal ikke være en konkurrence mellem mødrene. Det er en forældre-barn-aktivitet, som bedste fald skal gøre dit barn fortrolig med vand. Glæd dig over, at du har råd til at vælge fra øverste hylde.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce