Annonce
Aarhus

Kærlighed - at ville være fri og sammen

Blogger. Frederik Svinth. Foto: Flemming Krogh
Annonce

“Der findes ikke det fænomen, som ikke får sit liv og spænding af at holde sammen på modsatrettede tendenser. Det gælder også kærligheden” - K.E: Løgstrup. Som en gift mand har jeg indgået en pagt, som det hedder, hvor vi i “guds øjne” er blevet ét. Dette mindsker dog ikke lysten til, at vi begge to vil beholde vores frihed.

Min kone og jeg fandt hinanden igen, efter en lang periode hvor det havde gået skævt, da vi endelig evnede at sætte hinanden fri. Det handler ikke om at have et åbent forhold, men i stedet at have en frihed, hvor man ikke føler sig bundet på en fastlåst måde af hinanden. Det lykkedes selvfølgelig ikke altid. Jeg oplever dog alligevel friheden som værende noget, vi skal arbejde aktivt med. Når kærligheden får struktur og hverdagen bliver en trummerum, så er det svært at finde plads til at give hinanden fri og derigennem ville hinanden. Men jeg tror, at denne frihed er nøglen til, at kærligheden kan holde ved.


Jagten på frihed i forholdet kan være det, der ødelægger det, men uden friheden kan vi ikke ville hinanden. Det må være kærlighedens pris.

Frederik Svinth, Iværksætter og foredragsholder


“Vi må kunne skabe en afstand i nærheden for at undgå en omklamring, der tager livet af os selv og vores bånd til den anden. Det er i denne afstand, vi kan genopdage både os selv og forbundethed.“ - Per Schultz Jørgensen

Frihed og det at ville være ét, er det, som gør åbenheden og nåden nødvendig. Igennem de to forståelser kan kærligheden blive ved med at leve. Drømmen om “den store kærlighed” i parforholdet kan blive det, som slår den ihjel. Når den store lykke er målet, vil idealet om, at kærligheden - som en følelsesladet og stor følelse - kunne ende med at være det, der slår den ihjel. Kærlighed er mere end en følelse - det er også et valg. “Vi” bliver større end "Jeg”

Forsangeren Matt Berninger fra bandet “The National” er en sjov blanding af at være ekstravagant og introvert. Han skriver nogle tekster, som med enkle og poetiske greb ofte formår at komme helt ind under huden på mig. I sangen “I Need My Girl” synger han om at savne sin kone og datter, når bandet er på turné:

“Davy says that I look taller, I can't get my head around it, I keep feeling smaller and smaller. I need my girl”. Oversat betyder ordene: “Du siger, at jeg er vokset, men jeg føler mig mindre. Jeg har brug for min pige”.

Frederik Svinth, iværksætter og foredragsholder.

Mange har prøvet at forstå teksten. Nogle mener, at han føler sig mindre uden sin kone og datter. Jeg oplever teksten som en positiv oplevelse af at blive mindre, fordi en anden bliver større. Det er vel netop det, poesien kan. Den kan beskrive kærligheden på måder, som det ellers er umuligt at gøre. Min kone er en dejlig mor til vores børn, og jeg er taknemmelig for, at hun har valgt at gå på kompromis med sin frihed - i hvert fald fra den karriereorienterede frihed - for i stedet at have friheden til at være sammen med vores børn og passe dem hjemme. Her har min kone og jeg forskellige roller overfor vores børn. En dag da vores datter var tre år, og jeg sagde: “Jeg har ferie på fredag”, spurgte jeg hende “Hvad tror du egentlig, at ferie betyder?”. Hun svarede: “Det betyder, at du skal være sammen med mig.”

Det var hidtil ikke just min egen forståelse af ferie, men det blev det den dag. Min frihed blev indskrænket. Den blev mindre og større på én og samme gang. Det er samme erfaring vi kan gøre os, når friheden tager et huk i parforholdet. Men det er ikke kun dårligt. Jagten på frihed i forholdet kan være det, der ødelægger det, men uden friheden kan vi ikke ville hinanden. Det må være kærlighedens pris. At de to aldrig går op.

Dette er et udsnit af Frederiks bog “at høre til - det modsatte af ensomhed”. Bogen er ikke officielt udgivet endnu, men venter på at finde sit rette sted, ved et forlag. Den kan dog erhverves via Frederik, i sin nuværende, selvudgivere form.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag

AGF

Tilfreds AGF-træner efter nederlag: - Nogle gange er det vigtigt at forstå, hvilket niveau det her foregår på

Annonce