Annonce
Aarhus

Køb småt og undgå madspild

ARKIV--Rema 1000 vil madspild til livs. Kunderne kan nu købe grøntsager i alle størrelser og betale efter vægten. (Foto: STEFFEN ORTMANN/Scanpix 2011)

Madspild. Hver dag kasseres gode, friske grøntsager hos de danske grøntavlere. Nu kan kunderne købe efter vægt hos Rema 1000 og på den måde afværge madspild.

Fra mandag kan man finde hvidkål i alle størrelser i Rema 1000's butikker og betale efter vægten.

Danskerne smider mad væk for 16 mia. kroner - det skal der sættes en stopper for, mener man hos Rema 1000, som nu går ind i kampen mod det skjulte madspild i produktionen og indfører vægtafregning på udvalgte grøntsager.

I den danske detailhandel er det blevet almindeligt at sælge frugt og grønt efter stykpriser. Det kræver ens størrelser på varen, så forbrugerne er sikre på, at de får, hvad de har betalt for. Derfor stilles der strenge krav til grøntsagers størrelse. For små eller for store grøntsager sorteres fra til fordel for de perfekte størrelser og der er eksempler på, at store dele af salatmarker pløjes ned, hvis ikke alle salathovederne i marken lever op til minimumstørrelsen.

Frasorteringen af grøntsager, som intet fejler, medfører et stort madspild, som Rema 1000 nu vil forsøge at komme til livs, skriver fødevarekæden i en pressemeddelelse.

»Rema 1000 ønsker at gøre en indsats for, at vi kan komme det skjulte madspild i produktionen til livs. Fra i dag vil vi som et forsøg sælge udvalgte grøntsager efter vægt i stedet for til en bestemt stykpris. Kunderne betaler samme lave pris pr. halvkilo, men de vælger selv, om de vil have en lidt større eller en lidt mindre vare. Det giver flere valgmuligheder for forbrugerne og mindre spild af god mad ude på markerne. Det er i hvert fald vores håb,« siger Anders Rene Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000.

Hos forbrugerbevægelsen Stop spild af mad vækker Rema 1000's nye initiativ begejstring:

»I de fleste europæiske lande kan man købe frugt og grønt efter vægt – og ikke pr. styk. derfor hilser vi Rema 1000's kamp mod det skjulte madspild velkommen,« siger Selina juul, stifter af Stop spild af mad.

Anders Rene Jensen understreger, at initiativet er et forsøg, der skal afklare, hvorvidt det kan lade sig gøre at ændre forbrugernes vaner og i hvilken udstrækning, afregning efter vægt i stedet for pr. styk kan bidrage til at mindske madspildet ude på markerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lup på køkken, jordvarme og ridebane: Dan Jord involveret i stor svindelsag i boligforening

Annonce