Annonce
Aarhus

Køb småt og undgå madspild

ARKIV--Rema 1000 vil madspild til livs. Kunderne kan nu købe grøntsager i alle størrelser og betale efter vægten. (Foto: STEFFEN ORTMANN/Scanpix 2011)

Madspild. Hver dag kasseres gode, friske grøntsager hos de danske grøntavlere. Nu kan kunderne købe efter vægt hos Rema 1000 og på den måde afværge madspild.

Fra mandag kan man finde hvidkål i alle størrelser i Rema 1000's butikker og betale efter vægten.

Danskerne smider mad væk for 16 mia. kroner - det skal der sættes en stopper for, mener man hos Rema 1000, som nu går ind i kampen mod det skjulte madspild i produktionen og indfører vægtafregning på udvalgte grøntsager.

I den danske detailhandel er det blevet almindeligt at sælge frugt og grønt efter stykpriser. Det kræver ens størrelser på varen, så forbrugerne er sikre på, at de får, hvad de har betalt for. Derfor stilles der strenge krav til grøntsagers størrelse. For små eller for store grøntsager sorteres fra til fordel for de perfekte størrelser og der er eksempler på, at store dele af salatmarker pløjes ned, hvis ikke alle salathovederne i marken lever op til minimumstørrelsen.

Annonce

Frasorteringen af grøntsager, som intet fejler, medfører et stort madspild, som Rema 1000 nu vil forsøge at komme til livs, skriver fødevarekæden i en pressemeddelelse.

»Rema 1000 ønsker at gøre en indsats for, at vi kan komme det skjulte madspild i produktionen til livs. Fra i dag vil vi som et forsøg sælge udvalgte grøntsager efter vægt i stedet for til en bestemt stykpris. Kunderne betaler samme lave pris pr. halvkilo, men de vælger selv, om de vil have en lidt større eller en lidt mindre vare. Det giver flere valgmuligheder for forbrugerne og mindre spild af god mad ude på markerne. Det er i hvert fald vores håb,« siger Anders Rene Jensen, indkøbsdirektør i Rema 1000.

Hos forbrugerbevægelsen Stop spild af mad vækker Rema 1000's nye initiativ begejstring:

»I de fleste europæiske lande kan man købe frugt og grønt efter vægt – og ikke pr. styk. derfor hilser vi Rema 1000's kamp mod det skjulte madspild velkommen,« siger Selina juul, stifter af Stop spild af mad.

Anders Rene Jensen understreger, at initiativet er et forsøg, der skal afklare, hvorvidt det kan lade sig gøre at ændre forbrugernes vaner og i hvilken udstrækning, afregning efter vægt i stedet for pr. styk kan bidrage til at mindske madspildet ude på markerne.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bankmanden fra Nørre Aaby var med, da professionel fodbold gjorde sit indtog i AGF: Han lavede det ulovlige skifte og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Stiften mener: Derfor spiller kvinde-sporten fallit i øjeblikket

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Hilsner fra landsholdet, OB, Brøndby og Odenses borgmester: Mange er dybt berørte over Lars Høghs død

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Aarhus

Pressemøde afledte frustration hos eventarrangør: Hvem skal betale for aflysninger?

Annonce