Annonce
Rejser

København: Find De Seks Glemte Kæmper

Specielt for Lille Tilde er, at hun har 28 skjulte fuglehuse i sig. Foto: Judith Betak
Glemt er de ikke helt, måske mere gemt. Det er en gratis ferieoplevelse at tage på skattejagt og finde de seks store, festlige trolde, som er lavet af genbrugstræ af kunstneren Thomas Dambo. De gemmer sig i Københavns Vestegn.

Pludselig, da stien mellem træerne drejer, kan man se ham: Venlige Teddy, som rækker sin højre arm ud, så den danner en lille bro over bækken, mens den venstre er bukket i albuen og er en port over stien, som fortsætter rundt om ham.

Det er et overraskende og festligt syn midt i Hakkemosen i Høje Taastrup Kommune skabt for et par år siden af kunstneren Thomas Dambo. Med forskellige grupper af hjælpere har han rundt om på Københavns Vestegn bygget i alt seks store trolde af genbrugstræ og andet "affald". Han har fortalt, at hans tanke blandt andet er at inspirere andre til at bruge det kasserede som en ressource - og samtidig have det sjovt.

"De Seks Glemte Kæmper", kalder Dambo sine trolde, som er gemt lidt af vejen i naturen, så man må på skattejagt for at finde dem. Og kæmper er de. Venlige Teddy er vel omkring fire meter høj, som han sidder dér. Han er som de øvrige fem forsynet med et lille vers med et hint til, hvor man kan finde den næste kæmpe:

"Mine arme er lange og hjælper dig på vej.

Jeg bli'r aldrig sur, kom bare og træd på mig.

Jeg har en stor flok søskende, men vi er gemt for mennesker.

De kalder os for Vestegnens Glemte Kæmper.

Bag campingpladsen ude i den rødeste åre

På bakken sover bror Louis lige fra vinter til vår."

Tættest på Teddy gemt i skoven ud til Tueholmsøen i Albertslund Mose omgivet af motorveje finder man Lille Tilde. At kalde hende ”lille” er nu en tilsnigelse, for hun rager godt op mellem træerne, hvorfra hun skuer over mod den modsatte side af søen, hvor endnu en trold, Thomas på Bjerget, gemmer sig.

De tre resterende kæmper er Oscar Under Broen, som kan findes under en bro i Ishøj Strand, mens sovende Louis med de store fødder er tættest på København nær Absalon Camping i Rødovre. Bakke Top Trine er som den eneste ude i det åbne landskab på Vestvolden i Hvidovre. Her ligger hun på en bakketop, hvor man kan kravle op i hendes håndflade og få en flot udsigt over Avedøresletten.

Læs om De Glemte Kæmper på Thomas Dambos hjemmeside, hvor der også er ”skattekort”, som viser vej til de seks trolde: https://thomasdambo.dk/works/de-glemte-kaemper/.

Annonce
Venlige Teddy inviterer til, at man bruger hans arm som bro over den lille bæk til stien på modsatte side. Foto: Judith Betak
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce