Annonce
Østjylland

»Kød på bordet« på Gl. Estrup

<p>Det første andelssvineslagteri i Danmark blev oprettet i 1887 i Horsens. Tidligere havde de danske bønder solgt deres svin til private opkøbere eller slagterier. I Horsens foregik dette salg fortrinsvis på jernbanestationen. Ved kødudsalget blev mange af husholdningspengene brugt. Fotooptagelse i forbindelse med Horsens Andelssvineslagteris 75 års jubilæum i 1962. Fotograf Hjalmer Jørgensen.</p>

Ny udstilling om danskernes brug af kød gennem tiderne takket være et tilskud på 530.000 kroner fra fond.

»Kød på bordet« er en ny udstilling om danskernes brug af kød gennem tiderne, slagtning, slagterier, baconeventyret og markedsføring af kødet i gamle danske reklamer.

Efter lanceringen af »Gris på Gaflen« ændredes kampagnens symbol. Det oprindelige symbol forestillede en gris spiddet på en gaffel ? med krølle på halen. Men symbolet, mente mange, var lidt for brutalt. Den lille glade gris blev derfor taget af gaflen og i stedet placeret stående over gaflen.

Takket være en donation fra Norma og Frode Jacobsens Fond på 530.000 kroner er det muligt for Dansk Landbrugsmuseum at udvikle og implementere nye interaktive formidlingstiltag i en udstilling om dansk madkultur.

En af de gamle reklamer med »den travle husmoder«.

Historien om slagtningen og kødet vil blive fortalt på en ny og levende måde.

Annonce
Det første andelssvineslagteri i Danmark blev oprettet i 1887 i Horsens. Tidligere havde de danske bønder solgt deres svin til private opkøbere eller slagterier. I Horsens foregik dette salg fortrinsvis på jernbanestationen. Ved kødudsalget blev mange af husholdningspengene brugt. Fotooptagelse i forbindelse med Horsens Andelssvineslagteris 75 års jubilæum i 1962. Fotograf Hjalmer Jørgensen.

»De nye digitale platforme åbner op for en spændende og vedkommende fortælling, der både inddrager og informerer museumsgæsterne«, fortæller museumsdirektør Peter Bavnshøj.

Traditionelt har vi i Danmark spist meget kød - det var dog først i løbet af 1700-tallet, at svinekød blev en dagligdagspise, da flæsk tidligere blev anset for festmad og dermed det mest kostbare kød. Men kød har danskerne altid spist - og gør det stadig meget. Derfor vil der i udstillingen være en interaktiv legeplads, hvor museumsgæsterne bliver opfordret til at indtaste et ugentligt kødforbrug.

Danmark oplevede omkring 1900 en vækst af slagterier, hvor mange byer havde eget kødudsalg enten fra selve slagteriet eller salg fra slagtermesterens butik. Én af de nye digitale platforme giver med udgangspunkt i et Danmarkskort museumsgæsten overblikket over stigningen og faldet i antallet af slagterier. Det bliver desuden muligt at få specifik information om de enkelte slagterier samt se det billedmateriale, der knytter sig dertil.

I 1902 oprettedes selskabet Danish Bacon Agency Limited, og meget hurtigt blev Danmark den vigtigste leverandør af bacon til England.

Baconeksporten til England gav også genklang i Danmark, og danskerne skulle nu vænne sig til at bruge de kødtyper og udskæringer, som ikke kunne eksporteres. Denne opgave blev lagt i hænderne på Eksport Svineslagteriernes Salgsforening. Tiltaget herfra blev en af danmarkshistoriens største og mest succesfulde reklamekampagner, nemlig »Gris på Gaflen«, hvor formålet var at få danskerne til at spise mere kød.

En stor del af disse reklamer bliver nu tilgængelige i en af de nye digitale platforme, hvor museets gæster vil kunne muntre sig med en quiz, der tager udgangspunkt i reklamerne fra »Gris på Gaflen«.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Alarm 112

Stak ekskone ned foran søn og datter, men forsvarer afviser manddrab: - Min klient aner ikke, hvad der gik af ham

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

Erhverv For abonnenter

Busselskab kører millioner hjem, rengøringsfirma mister ansatte og vindues-sælger har millionunderskud: Her er 11 lokale regnskaber

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Der har længe været kaos: Nu lukker stærkt trafikeret vej i fire dage

Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Kultur

Varm luft holder Northsides nye vartegn i luften

Annonce