Annonce
Sport

Kølig dansk klasse efter spøgelses-mål i Reykjavik

Martin Braithwaite og hans kammerater jubler over målet til 1-0, som var omstridt. Islands målmand Hannes Halldorsson mente med en vis ret, at bolden ikke havde været over målstregen.  Foto: REUTERS/Rosa Bragadottir
Danskerne havde det svært, men fik åbnet islandsk landshold med tvivlsomt selvmål et minut før pausen, så holdet med stærk præstation kunne vinde 3-0.

REYKJAVIK: På Hotel Radisson SAS Saga på Hagatorv havde stuepigen været lidt knotten over, at reporterne havde klemt en ellers sjælden lang arm ud fra værelsets døråbning for at tage imod aftensmaden uden at have haft mundbind på.

Naturligvis var hendes vrede velbegrundet på en alvorlig baggrund og reporterne måske en smule indolente i det pågældende splitsekund.

Så varmede det mere indeni at se den danske målmandstræner Lars Høgh i fuld vigør kramme med sine tre målmænd inden  kick off og se fynboen gå over og ønske god kamp til Islands målmandstræner Thorstein Magnusson og keeper Hannes Halldorsson, der senere skulle få en uheldig hovedrolle.

Indtil da havde besigtigelsen af vandfaldet Gullfoss været dagens oplevelse i det ellers af-turistificerede land med landskaber som skåret ud af et kapitel i Ringenes Herre.

På Laugardalsvöllur havde omkring 50 islandske indfundet sig på tribunen - og det var så det. Bortset fra de 10-20 stykker, som stod med deres cykler og løbehjul uden for hegnet i den ene ende af det lille stadion.

I første halvleg kunne man kun høre de de trommende islandske fans og DR-reporterne Andreas Kraul og Kenneth Møller Pedersen.

Danskerne greb straks initiativet med to høje backs i form af Daniel Wass og Robert Skov, men islændingene var svære at at dirke op. De lod sig gerne presse helt tilbage og stå med seks mand på linje og hidsige løb fra Yussuf Poulsen kunne ikke rigtigt rette op på det.

Wass skødesløs

Ja, bevares. Robert Skov lavede et par gode ting fremadrettet, men den danske defensiv vaklede slemt. Daniel Wass var i en situation urimeligt skødesløs ved en tæmning og herefter med en alt for kort tilbagelægning. To andre kontrastød var ved at koste danskerne og især Gylfi Sigurdsson havde en enorm chance foran Schmeichels bur. Den gamle Esbjerg-kæmpe Viktor Palsson havde haft et par giftige raids bag Robert Skov.

Wass virkede heller ikke komfortabel ved erfarne Birkir Bjarnasons step over-finter.

Men danskerne fik fanget sig før pausen og en stadig stærkere Simon Kjær fik et par pæne hovedstødschancer på Eriksens smukke dødbolde og til sidst headet lige på keeper Halldorsson. Den gamle Randers-keeper kunne ikke holde bolden, så den muligvis  blev presset akkurat ind over stregen i en duel mellem Kasper Dolberg og Arón Sigurdjonsson. Men dommerne havde ikke mållinje-teknologi til rådighed, og så var Danmark foran i første halvlegs sidste minut. Det så tvivlsomt ud.

Eriksens lange løb

Mens man diskuterede danskernes knebne mål, så var anden halvleg dårligt i gang, før islændingene helt uvant blottede sig ved et indkast dybt inde på den danske banehalvdel. Pludselig var Christian Eriksen helt igennem 60 meter fra det islandske mål og havde køligheden til at gøre det færdigt til 2-0.

Den fadæse kostede islændingenes kampkraft og meget hurtigt blev der langt mellem værternes kæder.

Kasper Dolberg viste fine tekniske raffinementer i kamp med fem-seks islændinge og Christian Eriksen fik plads til at folde sin radar ud. Bolden endte efter en time skarpt slået ind til Robert Skov, som på kanten af feltet satte sig igennem og i fuld balance sparkede bolde op i krogen med det lidt koldere højreben til 3-0 og dermed var kampen i realiteten afgjort.

Yussuf Poulsen kunne spares efter en blandet og rodet præstation, så Andreas Skov Olsen kunne vise sit potentiale i en halv time uden det store pres.

Senere fik Kasper Hjulmand sparet Robert Skov og Kasper Dolberg, så Joakim Mæhle og Pione Sisto igen kunne snuse til A-landsholdet og vise holdets store bredde.

Til allersidst fik også Mathias Zanka Jørgensen chancen for endnu en landskampsmål, da Hjulmand tog Martin Braithwaite ud.

Ærgerligt at kampen endte med, at Andreas Skov Olsen faldt helt forkert ned efter en duel og måtte transporteres ud på en båre. Det lignede en alvorlig rygskade for Bologna-spilleren.

Island stadig uden sejr

Der var naturligvis en lidt besk smag efter det danske føringsmål på et godt tidspunkt før pausen, men det ændrede ikke ved, at Danmark i 24 kampe aldrig har tabt til Island, som det ellers er overgået andre store fodboldnationer.

Nu står Danmark med gode kort til at blive i den gode A-gruppe i Nations League med de store nationer og kan med en sejr i England på onsdag blande de i kampen om førstepladsen.

Og senere har Danmark så Island i Parken den 15. november tre dage efter, at Erik Hamréns tropper har været i Budapest til en altafgørende kamp mod Ungarn om en EM-billet.

Endnu en kamp hvor islændingene endte kommer til mødet med Danmark med ar på sjælen, i ukoncentreret festrus eller med ømme stænger.

Kampen Kort

Nations League, gruppe A2, Island-Danmark 0-3 (0-1)

Mål: 0-1 Aron Sigurdjonsson (45) selvmål efter Simon Kjær-hovedstød, 0-2 Christian Eriksen (46) efter et indkast til Island højt oppe ender han i en omstilling helt alene fra midten og lægger bolden under Halldorsson, 0-3 Robert Skov (61) sparker bolden ind i hjørnet på Eriksens pasning.

Advarsler: Jón Dadi Bödvarsson, Island (51), Hördur Magnusson, Island (86).

Island (4-4-2) Hannes Halldorsson - Viktor Palsson, Ragnar Sigurdsson (73. Hólmar Örn Eyjolfsson), Sverir Ingi Ingason, Hördur Magnusson - Arnór Ingvi Traustason (67. Albert Gudmundsson), Birkir Bjarnason,  Aron Gunnarsson (46. Mikael Anderson), Aron Sigurdjonsson - Gylfi Sigurdsson, Albert Finnbogason (11. Jón Dadi Bödvarsson).

Danmark: (4-3-3) Kasper Schmeichel - Daniel Wass, Simon Kjær, Andreas Christensen, Robert Skov (79. Joakim Mæhle) - Thomas Delaney, Christian Eriksen, Pierre Emile Højbjerg - Yussuf Poulsen (66. Andreas Skov Olsen), Kasper Dolberg (79. Pione Sisto), Martin Braithwaite (87. Mathias Zanka Jørgensen).

Bedste spillere:   Island:   Birkir Bjarnason Danmark: Robert Skov

Dommer: Bojan Pandzic, Sverige - karakter: 7.

Tilskuere: 50.

Næste kamp: Onsdag 20.45, England-Danmark, Nations League, gruppe A2.

Karakterer: Kasper Schmeichel 7 - Daniel Wass 4, Simon Kjær 7, Andreas Christensen 7, Robert Skov 10 - Thomas Delaney 4, Christian Eriksen 10, Pierre Emile Højbjerg 7 - Yussuf Poulsen 4, Kasper Dolberg 7, Martin Braithwaite 4.

Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Aarhus

Dagens corona-tal i Aarhus: Et skridt frem søndag og et tilbage mandag