Annonce
Aarhus

Kønsforsker er chokeret: Den Gamle Bys bestyrelse skal ikke afspejle fortiden

Drude Dahlerup synes, Den Gamle Bys bestyrelse bør afspejle nutiden. Foto: Jens Thaysen
Chokerende at Den Gamle Bys bestyrelse kan se ud som den gør i 2020 med voldsom overvægt af mænd, mener Drude Dahlerup. Kvindemuseets direktør forstår billedet, når bestyrelsesmedlemmer er udpeget via deres topstillinger.
Annonce

AARHUS: Landets fremmeste kønsforsker er forbløffet over, at Den Gamle By kan have en bestyrelse med  den meget skæve kønsfordeling: 11 mænd og en kvinde.

- Det er chokerende, at en bestyrelse kan se således ud i år 2020, siger Drude Dahlerup, der er professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet og adjungeret professor på Roskilde Universitet.

Drude Dahlerup er uddannet i statskundskab på Aarhus Universitet og vokset op omkring Testrup Højskole, hvor hendes far Erik Dahlerup var forstander.

Hun fortæller, at hun kender Den Gamle By særdeles godt og har været i købstadsmuseet rigtig mange gange med familien og med udenlandske gæster, da hun boede i Aarhus.

- Selv om Den Gamle By på aldeles glimrende vis viser de besøgende, hvordan verden så ud for flere hundrede år siden, skal bestyrelsen jo ikke afspejle fortiden, og man kunne for eksempel begynde med at invitere en repræsentant for Kvindemuseet ind i bestyrelsen, siger Drude Dahlerup.

Annonce

Hvad siger loven?

En bestyrelses sammensætning er beskrevet i ligestillingslovens §11.

Paragraffen kan dog ikke trækkes ned over museet, men måske kun være vejledende, fordi de offentlige tilskud, som Den Gamle By modtager, kun udgør en mindre del af de samlede indtægter.

I det senest offentliggjorte regnskab, 2018, fra det århusianske museum var de samlede indtægter 143 millioner kroner. Heraf var 32 millioner kroner offentlige tilskud.

I ligestillingsloven står:

Stk 1. Bestyrelser og andre kollektive ledelsesorganer i institutioner og virksomheder inden for den statslige forvaltning bør have en ligelig sammensætning af kvinder og mænd.

Stk. 2. Bestyrelser og andre kollektive ledelsesorganer i institutioner og virksomheder, der ikke er omfattet af stk. 1, bør så vidt muligt have en afbalanceret sammensætning af kvinder og mænd, såfremt udgifterne ved institutionen eller virksomheden overvejende dækkes af statslige midler eller staten ejer den overvejende del af institutionen eller virksomheden.

Stk. 3. Det øverste ledelsesorgan skal opstille måltal for andelen, herunder antallet, af det underrepræsenterede køn i de i stk. 1 og 2 nævnte bestyrelser og andre kollektive ledelsesorganer.

Annonce

Derfor kom sagen op

Emnet er kommet op efter, at Den Gamle By for nylig offentliggjorde sin nye bestyrelse. Kun ét af 12 medlemmer er en kvinde. Det er Kitt Boding-Jensen, der er valgt blandt museets medarbejdere.

Også på Moesgaard Museum og kunstmuseet Aros er der en skæv fordeling på køn. På Moesgaard er tre af 11 medlemmer kvinder, på Aros er der tre kvinder og seks mænd i bestyrelsen.

Derimod er fordelingen ligelig på Aarhus Teater med tre af hvert køn. Men teatret hører under ligestillingslovens regler, fordi det modtager en stor del af sine indtægter fra staten.

Annonce

Kvindemuseet

Men hvad mener direktør på Kvindemuseet i Aarhus, Julie Rokkjær Birch, om fordelingen i Den Gamle Bys bestyrelse?

- Jeg forstår godt billedet, når bestyrelsesmedlemmer er udpeget via deres topstillinger. Det viser jo snarere noget om, hvordan ligestillingen i samfundet generelt ser ud. Og der ved vi, at Danmark halter langt efter andre europæiske lande, når det kommer til diversitet på topposterne i samfundet, siger hun.

 Julie Rokkjær Birch, leder af Kvindemuseet: Vi skal være opmærksomme på skævhederne. Foto: Axel Schütt

Kan man gøre noget for at ændre det?

- Ja, man kan først og fremmest være opmærksom på de skævheder, der tegner sig. De fleste er jo, når alt kommer til alt, helt enige om, at det er en god ide at tilstræbe god kønsdiversitet i bestyrelser. Generelt ville det styrke den samlede ligestilling, hvis man var opmærksom på det i alle rekrutteringsprocesser. Man har strategier for så meget – målet om diversitet er en strategi.

Annonce

Kvindemuseets bestyrelse

Kvindemuseet har en bestyrelse på syv personer. Seks er kvinder.

Er den fordeling ok?

- Nej, vi er meget opmærksomme på den ulige fordeling – blot med omvendt fortegn. Egentlig er det jo positivt, at et særligt blik kan ændre på fordelingen. Vores omvendte eksempel viser, at forandring er mulig. Vores bestyrelsesmedlemmer er udpeget af forskellige organisationer (se faktaboks, red.),  men som museum for køn, ligestilling og mangfoldighed kan vi om nogen videreformidle vigtigheden af, at repræsentationen i en bestyrelse optimalt set bør afspejle befolkningens sammensætning. Det der med køn og ligestilling betyder i øvrigt noget for os alle sammen, siger Julie Rokkjær Birch.

Ville det være en idé, som Drude Dahlerup foreslår, at lade en fra Kvindemuseet komme i bestyrelsen for Den Gamle By?

- Nej, for man vælger jo efter kompetencer, og Den Gamle By har i forvejen stærke museumskompetencer.

- Hvis de mente, du kunne bidrage med noget, ville du så træde ind?

- Ja.

Drude Dahlerup

Drude Dahlerup er professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet og adjungeret professor på Roskilde Universitet.

Hjemmeside: www.drudedahlerup.com

Nyeste bøger: Drude Dahlerup: "Demokrati uden kvinder?" U Press 2018, og "Doubled-Edged Politics on Women’s Rights in the MENA region", redigeret af Hanane Darhour and Drude Dahlerup. Palgrave Macmillan 2019.

Den Gamle Bys bestyrelse

 • Bestyrelsesformand, direktør Peter Kjær
 • Næstformand, rektor Sten Tiedemann
 • Medlem af forretningsudvalget, administrerende direktør Thomas Jensen
 • Regionsrådsformand, Anders Kühnau
 • Tidligere minister og folketingsmedlem, Bertel Haarder
 • Dekan, Johnny Laursen, Aarhus Universitet
 • Formand for LO Aarhus, Kresten Vendelboe
 • Formand for socialdemokratiet i Aarhus, Morten Pless
 • Fhv. formand for Aarhus Haandværkerforening, malermester Søren Dyhr
 • Formand for Erhverv Aarhus, direktør Terje Vammen
 • Formand for Kommunekontaktrådet i Region Midtjylland, borgmester Torben Hansen
 • Medarbejderrepræsentant museumsinspektør, Kitt Boding-Jensen.

Kvindemuseets bestyrelse

Merete Andersen, formand, advokat v. DLA Piper Denmark, udpeget af Erhverv Aarhus

Dennis Kristensen, næstformand, forbundsformand, udpeget af LO

Gitte Buje, bestyrelsesmedlem, direktør i Marketwise og Adjunkt Erhvervsakademi Aarhus, repræsentant for medieverdenen

Birgitte Stougaard Pedersen, bestyrelsesmedlem, lektor, ph.d., Institut for Æstetik og Kommunikation, udpeget af Aarhus Universitet

Elsebeth Frederiksen, bestyrelsesmedlem, udpeget af Aarhus Byråd

Sara Bradley, bestyrelsesmedlem, medarbejderrepræsentant,

Shideh Pourzahed, bestyrelsesmedlem, udpeget af Kvinderådet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kæmpeslagsmål i Viby: 21-årig mand blev stukket flere gange

Annonce