Annonce
112

Kør bil, når du kører bil: Politiet sætter ind mod uopmærksomme trafikanter

Kør bil når du kører bil. Sådan lyder budskabet, når politiet i denne uge gennemfører en landsdækkende uopmærksomheds-kampagne. Arkivfoto
I denne uge holder politiet særligt øje med bilister, der foretager sig alt muligt andet end at køre bil, når de sidder bag rattet.

Horsens: Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

Og for at bringe det tal ned og få bilister til at holde fokus på netop at køre bil, når de sidder bag rattet, sætter Sydøstjyllands Politi sammen med landets øvrige 11 politikredse i denne uge ind med en uopmærksomhedskampagne.

- Det betyder, at vi har patruljer på gaden, der er særligt opmærksomme på, at bilisterne ikke bruger tid på alt muligt andet end at køre bil, når de sidder bag rattet, siger politikommissær Christian Skytt fra Sydøstjyllands Politi.

Han understreger, at selvom det selvfølgelig også handler om ikke at bruge mobiltelefon bag rattet, er der mange andre ting, der kan tage fokus fra bilisterne.

Annonce

Kan ende fatalt

Og ifølge en undersøgelse fra Rigspolititets Nationale Færdselscenter er der god grund til, at politiet sætter ind.

Undersøgelsen, der har observeret, hvad 26.000 bilister foretager sig bag rattet, slår fast, at omkring seks procent af alle førere af personbiler og varevogne gør noget, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken, mens de sidder bag rattet. Det kan bl.a. handle om at tale i håndholdt telefon, indstille deres gps eller spise eller drikke, mens bilen er i fart.

For førere af lastbiler er tallet endnu højere. Her drejer det sig ifølge en pressemeddelelse fra Rigspolitiet om omkring 15 procent af chaufførerne, der laver ting, der kræver deres opmærksomhed, mens de sidder bag rattet.

Og det kan være fatalt ikke at holde opmærksomheden på vejen.

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i en pressemeddelelse.

I september blev straffen skærpet, så det nu giver et klip i kørekortet, hvis du for eksempel bruger håndholdt mobiltelefon, mens du kører bil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Nyheder

Uheld fra Aarhus mod Silkeborg

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

Annonce