Annonce
Aarhus

Køreklar: Letbane på Djursland næsten bygget færdig

De gule maskiner er næsten i Grenaa med master og ledninger til kørestrøm. Letbanen forventer, at den til februar kan teste og dokumentere, om systemet virker. Foto: Kim Haugaard

Grenaabanens gamle skinner er renoveret og master- og strømledninger næsten fremme i Grenaa.

DJURSLAND: Arbejdet med at bygge den 142 år gamle grenaabane om til en moderne letbane nærmer sig sin afslutning.

Banedanmark blev i september færdig med at renovere og gøre de 76 kilometer spor mod Grenaa klar til at tage imod letbanetog, der kan køre 100 kilometer i timen.

ASAL-konsortiet, der opfører letbanen, er tæt på at være færdig med at opsætte masterne med ledninger til kørestrøm.

- Vi er næsten fremme i Grenaa med anlægget, siger Aarhus Letbanes anlægschef, Jørgen Hansen.

Også de 14 omformerstationer, der skal omforme det offentlige elnets højspænding til de 750 volt jævnstrøm, som togene kører på, er på plads.

Jørgen Hansen forventer, at teknikerne i løbet af februar kan teste og dermed dokumentere, om systemet virker.

Annonce

Grundige tests

- Derefter skal sikringsanlægget bygges færdigt sammen med signalprogrammet og vores kommunikationsveje, siger Jørgen Hansen.

Når den sidste skrue er skruet i disse anlæg er letbanen i princippet færdig på strækningen mellem Lisbjerg og Grenaa.

Før letbanetoget kan få lov til at køre med passagerer, skal banen gennemtestes.

Den sidste test kaldes erfaringskørsel.

- Alle letbaneførere skal uddannes i at køre på den nye strækning. De skal vide, hvor signalerne står, hvor overkørslerne er, hvordan stationerne ser ud og hvor, oversigtsforholdene er specielt dårlige. De skal køre fuldstændig, som om de har passagerer med, fortæller Jørgen Hansen.

Det indgår også i testkørslerne, at man simulerer ulykker og farlige situationer. For eksempel en lastbil, der er gået i stå midt i en overkørsel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce