Annonce
Aarhus

Kørelærer: Sådan kan vanvidsbilister bremses

Tirsdagen aften blev en 23-årig kvinde kørt ned i lyskrydset Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej. Flere trafikanter har til avisen fortalt om vanvidskørsel netop her, men det bliver ikke stoppet før loven bliver ændret, mener en kørelærer. Foto: Flemming Krogh
Loven skal ændres, hvis vi skal stoppe vanvidsbilister i at køre over for rødt lys, mener kørelærer fra Aarhus, der her stiller en række konkrete forslag.
Annonce

AARHUS: Hvis vi for alvor skal stoppe folk, der kører vanvittigt i biler og ikke respekterer andre menneskers liv og førlighed, ja skal loven laves om på flere punkter, mener kørelærer Steen Mikkelsen fra Aarhus.

Han har en række konkrete forslag til lovgiverne,  som vi gennemgår her:

Annonce

1. Politiet skal kunne inddrage køretøjer, der anvendes til vanvidskørsel

- Kørsel over for rødt og overhaling ligeud i svingbaner må betegnes som særlig hensynsløs kørsel, fordi det er til fare for andres liv og helbred, og derfor bør defineres som vanvidskørsel, mener Steen Mikkelsen.

- Man skal ramme bilisterne der, hvor det gør allermest ondt: At de hives ud af veloursædet og skal aflevere nøglerne her og nu, så de står på gaden. Biler anvendt til vanvidskørsel skal kunne inddrages af politiet uden nærmere forbehold, mener han.


Disse unge skal simpelthen rammes på stoltheden, når samfundet konfiskerer bilerne efter vanvidskørsel.

Steen Mikkelsen, kørelærer


I dag kan politiet kun i meget begrænset omfang beslaglægge en bil anvendt til vanvidskørsel med henblik på konfiskation, hvis føreren ikke er ejer af bilen. Der kan f.eks. være tale om biler, der er lånt eller leaset.

Men det vil regeringen lave om på. Justitsminister Nick Hækkerup (S) foreslog i februar 2020, at biler som udgangspunkt altid skal konfiskeres ved vanvidskørsel. Også selv om bilen er ejet af andre eller et leasingfirma. Det forhandler han nu med andre partier om at få vedtaget.

Annonce

2. Advar leasingfirmaer om brodne kar

Steen Mikkelsen foreslår, at hvis en bilist får et klip for et forseelse af en vis alvorlig karakter, som ikke i sig selv er vanvidskørsel, skal det eventuelle udlejnings- eller leasingfirma straks have et brev, hvor politiet oplyser om klippet og om, at bilen ved gentagelsestilfælde vil blive konfiskeret.

- Det vil nok betyde, at leasingfirmaet hæver lejeprisen til det tredobbelte eller opsiger aftalen meget hurtigt.

Steen Mikkelsen undrer sig over, at der er personer - ofte unge på kontanthjælp - der har en 'alternativ' indkomst af hurtige penge, som gør, at de kan lease en muskelbil på 300-440 HK, der koster noget, almindelige mennesker slet ikke kan betale.

- Disse unge skal simpelthen rammes på  stoltheden, når samfundet konfiskerer bilerne efter vanvidskørsel. De bliver ikke ramt af en bøde på 3.000 kr. men af at miste bilen og den prestige, der ligger i den, mener han.

Annonce

3. Indfør køreforbud efter gentagne lovbrud

- Vi bør indføre en model, som i Tyskland, hvor bilister, der foretager en grov trafikforseelse får et prik i kørekortet, og når de har to eller tre prikker skal de have køreforbud i en periode på f.eks. tre måneder. Jeg synes også, at der burde være mulighed for at beslaglægge bilen i en periode. Det er det eneste, der virker adfærdsregulerende, hvis ikke vi vil acceptere, at folk kører andre ihjel i fodgængerovergange.

Hvad er vanvidskørsel?

Vanvidskørsel defineres som følgende forseelser, der må anses for særligt alvorlige og med en særlig høj farlighed:

Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.)

Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 249, 2. pkt.)

Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed (straffelovens § 252, stk. 1)

Særlig hensynsløs kørsel

Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel med over 100 km/t

Kørsel med en hastighed på 200 km/t eller derover

Spirituskørsel med en promille over 2,00.

Kilde: Justitsministeriet og Transport- og Boligministeriet i dialog med politiet og anklagemyndigheden.

Annonce

4. Indfør dummekurser til høj pris

- Hvis folk har lavet en alvorlig trafikforseelse, bør der være krav om, at de skal bestå et kursus for at måtte køre igen. Det har man i dag for spritbilister, og det burde gælde alle. Og man kunne fint tage 4.000 kr. for et sådant kursus for at det kan mærkes.

Annonce

5. Politiet ud i de farlige kryds

- For øjeblikket er der en kampagne om at stoppe for gult. Det er fint, men hvis vi skal stramme op på trafikkulturen, skal politiet mere på gaden og ud at stå i de farlige lyskryds for at spotte den farlige kørsel. Det kan også være de skal stå i civilt. For der er simpelthen for mange, der slipper fra at køre hensynsløst, mener kørelærer Steen Mikkelsen.

Dødsulykken

Tirsdag 6. oktober kl. 15 blev den 23-årige teologistuderende Katrine Lilleøre Holm kørt ned af en bil og dræbt, da hun passerede Åby Ringvej i krydset ved Edwin Rahrs Vej på en motionstur.

Hun blev ifølge politiet påkørt af en bil, der kørte fra syd mod nord på Ringvejen.

Det er endnu uklart, om bilisten kørte over for rødt lys eller hvad, der forårsagede ulykken. Det skal en rapport fra en bilinspektør og politiets afhøringer af vidner klarlægge.

Politiet er meget sparsomme med oplysninger om ulykken, da efterforskningen skal anvendes i en eventuel senere retssag mod bilisten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Annonce