Annonce
Aarhus

Kørelærer starter ikke bilen, før der er mere styr på sikkerheden

Kørelærere får meget svært ved at sikre sig selv og eleverne mod smittespredning, for de sidder tæt i bilen og kan ikke have en skærm mellem sig, mener Marianne Heimdal, kørelærer fra Højbjerg, der undrer sig over, hvorfor netop køreskolerne skal åbne allerede nu. Foto: Flemming Krogh
Skolebiler kan blive coronasmittespredere, fordi det ikke er muligt at holde afstand og skærme af mellem elev og kørerlærer, mener kørelærer Marianne Heimdal. Hun har svært ved at se fornuften i at genåbne køreskolerne allerede nu.

AARHUS: Kørelærer Marianne Heimdal fra Højbjerg går ikke og tripper for at komme ud at køre med elever, selv om køreskoler er med på listen over erhverv, der må åbne igen mandag.

Faktisk frygter Marianne Heimdal, at netop køreskolerne kan blive slemme corona-smittespredere.

- Vi kan jo ikke opretholde den anbefalede afstand i en bil. Vi kan ikke sætte en plexiglas-skærm op mellem sæderne, for vi skal jo kunne gribe rattet fra eleven. Og vi kan jo heller ikke lige montere en håndvask i bilen. Så med mindre meningen er, at vi skal være smittespredere, kan jeg ikke se fornuften i, at vi er blandt de erhverv, der skal åbne nu, siger hun og fortsætter:

- Jeg synes, at det virker som om, der har været et pres på regeringen for at få åbnet så meget som muligt. Som om der er gået valgkamp i det i stedet for sikkerhed. Måske burde man have ventet og lige set tallene for, hvordan det er gået med coronasmitten hen over påsken og efter genåbning af skoler og daginstitutioner. Jeg er dog godt klar over, det er gået godt indtil videre, og at der er plads til flere syge på sygehuse men alligevel.

- Med mindre meningen er, at vi skal være smittespredere, kan jeg ikke se fornuften i, at vi er blandt de erhverv, der skal åbne nu

Marianne Heimdal, kørelærer, Højbjerg

Skal vi have masker og handsker?

Kørelærerne har endnu ikke modtaget en vejledning om, hvordan de sikrer deres elever og sig selv bedst muligt mod smitte. Marianne Heimdal regner med, at den muligvis først kommer mandag morgen – samme dag, som skolevogne må begynde at køre.

- Hvorfor skal det gå så stærkt med at åbne? Vi kunne da i det mindste have fået par dage til at forberede os på at gøre det så sikkert som muligt, efter vi fået vejledningen, siger hun og fortsætter:

- Vi kører sammen med eleven i bilen i halvanden time. Med nys på instrumentbrættet, sved og hosten. Hold afstand, siger eksperterne, men det kan vi jo ikke i en bil. Jeg fik lidt sprit i går, men skal vi have masker og handsker til eleverne og os selv? Og skal hele bilen sprittes af efter hver elev? Det ved vi jo intet om endnu.

Marianne Heimdal håber og tror, at mange kørelærere vil vente et par dage med at åbne for at få sikkerheden i orden først.

- Det gør jeg også selv. Jeg vil ikke kunne forsvare det, hvis eleverne bliver syge, fordi vi var for hurtigt til at komme i gang. Og når jeg starter, vil jeg spørge eleverne, om de har været syge, eller om de har nogen derhjemme, der er i risikogruppen, som ikke kan tåle at blive syge, siger hun.

Annonce

Uvished om køreprøver

Mange kørelærere er omskolede fra andre fag på grund af helbredsproblemer. En del er i særlig risiko, hvis de bliver coronasmittede.

- Jeg håber meget, at der kommer en ordning til selvstændige, hvis de vælger fortsat at holde lukket, fordi de har en sygdom, der gør, at det vil være farligt for dem at blive smittet med corona, siger Marianne Heimdal.

Mens kørelærerne kan åbne nu, venter Rigspolitiet på retningslinjer fra sundhedsmyndighederne for, hvornår køreprøverne kan komme i gang igen, så lige nu kan eleverne komme ud at køre igen uden at vide, hvornår de kan få deres kørekort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce