Annonce
Aarhus

Kørelærere efter ung kvindes død: Rådden trafikkultur i vestbyen

Lyskrydset ved Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej er ok og fungerer godt. Det trafikkulturen, den er gal med, siger flere kørelærere, der ofte passerer krydset. Foto: Flemming Krogh
- Det undrer mig, at der ikke er kørt flere ihjel, siger en kørelærer om krydset ved Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej, hvor en 23-årig kvinde tirsdag mistede livet.

BRABRAND: Krydset ved Åby Ringvej/Edwin Rahrs Vej fejler ikke noget. Oversigten er fin, men det er trafikkulturen ikke.

Alt for mange respekterer ikke det gule og røde lys, siger flere kørelærere, Århus Stiftstidende har talt med efter et meningsløst trafikdrab tirsdag.

Tirsdag 6. oktober kl. 15 mistede en 23-årig kvinde livet netop i dette kryds, da hun ville passere Åby Ringvej mod vest på en løbetur. En bilist, der kom fra syd mod nord påkørte hende med sin venstre forskærm.

Det er anden gang på to år, at en ung kvinde mister livet i krydset.

- Krydset er ok. Der er en fin overgang fra gult til rødt med tid til at stoppe køretøjet. Men respekten for det gule lys mangler ofte, fordi der er tale om en alternativ færdselskultur i det kryds og andre steder i 8220 Brabrand, siger kørelærer Steen Mikkelsen.

Han underviser i kørsel af lastbiler og busser, og kommer derfor forbi krydset med køreelever 10-20 gange hver dag. Han ser rigtigt mange lovovertrædelser og farlige situationer.


Det undrer mig, at der ikke er kørt flere ihjel, for der er kørsel over for rødt hver dag.

Steen Mikkelsen, kørelærer


Annonce

Overhalinger alle vegne

- Der overhales indenom og udenom i højre- og venstresvingsbaner, ofte i sorte BMW'er. Og det er helt normalt, at der køres over for rødt, fortæller Steen Mikkelsen.

Med tirsdagens trafikdrab har som nu to kvinder mistet livet i krydset på blot to år.

- Det undrer mig, at der ikke er kørt flere ihjel, for der er kørsel over for rødt hver dag, siger kørelæreren.

Han mener, at dette kryds er det suverænt værste, men at der også er problemer med kørsel over for gult og rødt på Hejredalsvej, Sigridsvej, Gudrunsvej, Edwin Rahrs Vej og Silkeborgvej.

- Det breder sig i hele området, fortæller Steen Mikkelsen, der for nylig oplevede en fodgænger springe for livet.

Annonce

Rådden trafikkultur

Kørelærer Frank March er enig i, at krydset ved Åby Ringvej er ok, men at trafikkulturen derimod er gal.

- Jeg kom forbi krydset kort efter ulykken torsdag, og kører der ret ofte med elever. Der er problemer, men jeg synes faktisk, at politiet er der ret ofte, og at det har hjulpet. Der er derimod mere rød-kørsel på Ringvejen ud for Globus 1 og Doktor Holst Vej. Men det er også slemt i krydset ved Bazar Vest, mener Frank March.

Han oplever ofte bilister tage turen ligeud i svingbanerne udenom en kø og videre over for rødt lys.

- Det er specielt unge mænd, men desværre også i tiltagende grad unge kvinder. Næsten altid af anden etnisk baggrund end dansk, oplever han.

Kik dig godt for, også selv om du har grønt lys i forgængerfeltet, lyder opfordringen fra tre kørelærere.  Foto: Flemming Krogh
Annonce

Manglende respekt

Også fra Vestbyens Køreskole oplever  kørelærer Lotte Hartmann en dårlig trafikkultur.

- Respekten for lyssignalerne er ikke så stor. Gul betyder faktisk stop, men der er mange, der nok tænker, "at jeg kan sgu' lige nå over". Så det jeg oplever i trafikken er dels, at der køres alt for stærkt, og dels at der køres råddent og over for gult og rødt.

Lotte Hartmann peger på et andet problem:

- Jeg ser jævnligt fodgængere i fuld firspring løbe over for rødt, fordi de skal nå en bus. De er måske fikserede på de biler, der skal lige ud og opdager ikke, at der kan være grøn pil for biler, skal svinge, siger Lotte Hartmann.

Annonce

Stol ikke på grønt lys

Alle tre kørelærere opfordrer alle bløde trafikanter - fodgængere og cyklister - til at kikke sig godt til begge sider - også selv om de har grønt fodgængerlys.

- Jeg vil aldrig turde gå over for grønt lys uden at sikre mig, at der ikke kommer en bil blæsende.  Specielt ikke i det område, siger Steen Mikkelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce