Annonce
Odder

Scooter-drenge beskyldes for chikane-kørsel: - Det er en sport for os. De voksne forstår det ikke

I alt mødes cirka 20 unge drenge jævnligt for at køre på deres scootere. Her er det Tobias Danielsen (tv), Torbjørn Terkildsen (midten) og Christian Christensen (forgrunden), som hænger ud. Foto: Søren E. Alwan
Den såkaldte scooterbande i Odder har fået hård medfart på det sidste. Drengene bliver beskyldt for at være til fare for andre og køre terror-kørsel. Men sådan oplever de det ikke selv.

Odder: Debatten om scooter-drenge i Odder er eksploderet på Facebook, siden en lastbilchauffør i fredags blev udsat for en omgang 'chicken', hvor en scooter længe kørte direkte mod lastbilen, inden den i sidste øjeblik drejede af.

Mange har udtrykt deres utilfredshed med "scooterbøllerne", som de er blevet døbt. De beskyldes for at køre "terror-kørsel", at bringe andre i fare og at forsøge at køre folk ned med vilje.

Det er dog ikke intentionen ifølge Torbjørn Terkildsen, Christian Christensen og Tobias Danielsen. De tre drenge på 15, 15 og 16 år er nogle af de cirka 20 unge, som ofte mødes for at køre på scooter i Odder efter skole eller arbejde.

- Vi kører for at have noget at komme hjem til, hvis det har været kedeligt i skolen. Det er lidt som at gå til fodbold. Det er en sport for os. De voksne forstår det ikke, fordi man ikke gjorde det, da de var unge, siger Torbjørn Terkildsen.

Annonce

Det er lidt som at gå til fodbold. Det er en sport for os.

Torbjørn Terkildsen, 15-årig scooterejer

Hverdag med tilråb og skub

De tre drenge kender ikke noget til lastbil-episoden, som de kun har hørt om gennem medierne. Og de kører kun gennem gågaden, når der ingen mennesker er, ligesom de altid slukker scooterne, når der er børn eller hunde i nærheden.

De ved godt, at nogen af deres kammerater er mindre hensynsfulde, men de er overbeviste om, at ingen af dem generer nogen med vilje.

- Det er rigtigt, at mange af scooterne larmer meget, og vi må skifte dæk konstant, fordi vi kører dem hårdt. Men vi leger bare, siger Tobias Danielsen.

- Vi provokerer ikke med vilje. Medmindre andre provokerer os først. Det er blevet hverdag, at folk gør det, siger Torbjørn Terkildsen.

Drengene er irriterede over, hvor mange der er sure på dem. Det er ikke ualmindeligt, at de bliver råbt efter ti gange på én dag, og de oplever ofte, at nogen prøver at skubbe dem af scooterne.

- For nylig var der endda tre mænd, der begyndte at løbe efter og forfølge os, siger Christian Christensen.

Byen er bare bedst

De tre drenge kommer alle i Odder Motocross Klub. Men klubben har ikke selv nogen bane, og derfor er det svært at få stillet lysten til at køre i klubben.

- Der er jo ikke nogen baner i nærheden. Den tætteste bane af ordentlig kvalitet er jo nærmest en halv time væk, siger Torbjørn Terkildsen.

Han mener, at det ville være en stor hjælp, hvis scooter-drengene kunne få et sted, hvor de kan få lov at køre stærkt, uden at politiet kommer efter dem. Også for at slippe for tilråb og trusler fra frustrerede beboere.

- Det ville være fedt med en lang, lige strækning, hvor vi kunne få lov at bygge nogle køretøjer, som er ulovlige at køre med på vejen, siger han.

Vennerne hilser forslaget velkomment, selvom de tvivler på, at det vil mindske deres interesse for at køre i byen.

- Vi kører meget på landet om sommeren, men om vinteren er det for koldt. Vi skal have nogle steder, hvor vi kan sætte os ind i varmen. Og så er det også bare sjovere i byen, siger Tobias Danielsen.

På denne årstid mødes drengene ofte på Holsteinsgade. Der er pizzariaer, hvor man kan få varmen, hvis man fryser hænderne. Foto: Søren E. Alwan
Torbjørn Terkildsen, Christian Christensen og Tobias Danielsen møder ofte ubehagelige tilråb. Alene mens de får taget disse billeder, er der to episoder, hvor forbipasserende kvinder kommer med spydige kommentarer og nævner politiet. Foto: Søren E. Alwan
Drengene har det blandt andet sjovt med at køre på baghjulet. - Tobias kan slet ikke lade være, når han ser en lige strækning, griner Christian Christensen. Foto: Søren E. Alwan
Hverken Torbjørn Terkildsen, Tobias Danielsen eller Christian Christensen forsøger bevidst at optræde provokerende med deres scootere. Men de forstår godt, hvis nogle af og til kan føle det alligevel. Foto: Søren E. Alwan
- Nogle gange kan man da godt få lidt dårlig samvittighed, hvis der for eksempel er nogle ældre mennesker, der bliver bange, siger Tobias Danielsen, som dog ikke skræmmer nogen med vilje. Foto: Søren E. Alwan
Torbjørn Terkildsen efterlyser et sted, hvor han og kammeraterne kan få lov til at køre på scootere, som ikke opfylder lovkravene til at køre, hvor færdselsloven gælder. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce