Annonce
Østjylland

Kald mig bare tangent-nørd

musik. Palle Hjorth behersker stort set alle ­instrumenter med tangenter, blandt andet denne her mellotron, som blandt andre The Beatles brugte til at skabe deres særlige lyd. Foto: Troels Nørlem

Palle Hjorth har trådt sine barnesko i Hadsten, og han er nu en af landets mest efterspurgte musikere.

Som han står der ved indgangen til kulturhuset Sløjfen ligner han en helt almindelig ung fyr på vej til biblioteket for at hente en cd eller en bog. Han er iført cowboybukser, t-shirt, fodformede sko og et halstørklæde. Brillerne er kraftige og mørke. Beskedent rækker han hånden frem og siger goddag. Stjernenykker er der ingen af.

Navnet er Palle Hjorth, og han er en af landets mest efterspurgte musikere. Han er blevet ringet op af mange store navne inden for dansk pop- og rockmusik for at udfylde lige netop den funktion, han mestrer til perfektion – at spille på orgel, gerne hammondorgel. Avisernes anmeldere har kaldt ham orgelvirtuosen og orgeltroldmanden. Selv betegner han sig som en tangent-nørd. Og sandt er det, at han kan trylle med tangenterne – hvad enten det er orgel, keyboard eller harmonika.

Det har På Slaget 12 nydt godt af, og i øjeblikket er det Savage Rose, Hush og Peter Sommer, han går i studiet med og turnerer landet tyndt sammen med. En gang imellem bringer turneen ham til hans hjemby, Hadsten, hvor han trykkede den af sammen med bandet Hush i november. Og er der noget, der kan få adrenalinet til at pumpe rundt i blodet, er det at spille på hjemmebane.

»Af en eller anden årsag føler man et ekstra pres, når man spiller for nogen, man kender. Jeg tror ikke, mine kritikere er hårdere her i Hadsten, end når jeg står i Pumpehuset i København og spiller. Men det føles bare som et ekstra pres at spille foran publikum i sin hjemby,« fortæller 32-årige Palle Hjorth.

Uddannelse på stand by
Det er efterhånden 12 år siden, han forlod hjembyen Hadsten. Efter skoletiden på Hadsten Skole og derefter Hadsten Gymnasium valgte han at bosætte sig i Århus. Her var ambitionen at søge ind på musikkonservatoriet for at dyrke det instrument, som han allerede tidligt kastede sin kærlighed på, orglet.

Allerede under skoletiden gik han til orgelspil på Østervangskolen, hvor han sammen med jævnaldrende drenge sad ved hver deres orgel og spillede det, han kalder suppe-steg-og-is-musik. Det lykkedes Palle Hjorth at blive optaget på konservatoriet, hvor han kom ind på skolens orgel-linie. Her sugede han til sig af lærdom og viden, men det varede ikke ret længe, før verdenen udenfor bankede på døren. Rygterne om hans evner ved tangenterne var nået uden for skolen, og der var bud efter ham fra bandet På Slaget 12. Bandet stod og manglede en orgel-spiller til turneen Lets Dance.

Med ét var uddannelsen sat på stand by til fordel for 150 livekoncerter sammen med På Slaget 12. Det gav gode penge, det var sjovt og et klap på skulderen til den unge orgel-ekvilibrist. Senere blev han kontaktet af Savage Rose, der havde brug for en orgelspiller til at tage over efter afdøde Thomas Koppel. Og så var Palle Hjorth solgt igen. Større anerkendelse af hans evner skulle man lede længe efter, og hvem kunne sige nej til at spille med et af landets mest anerkendte bands. Sådan gik det til, at Palle gik i studiet med Savage Rose og på efterfølgende turné i efteråret 2006. Samtidig havde Palle gang i et lille sideprojekt, der senere skulle blive til Hush. Ind imellem blev der også tid til at spille med Peter Sommer og Allan Olsen. Og derfor fik Palle aldrig gjort sin uddannelse færdig.

Nu er han fast inventar hos Hush, Savage Rose og Peter Sommer plus det løse, som han formulerer det om de andre danske musikere, han assisterer. Det bliver til mange dage i studiet og på landevejene om året. Det er krævende og hårdt, men omvendt også et eventyr, når man kun er 32 år og har livet foran sig.

»Jeg føler mig så uendelig privilegeret. Jeg kan tillade mig at sige nej til folk og kun spille de jobs, jeg har lyst til. Og jo, vel er det hårdt at være på turne og bo på hotel. Men omvendt er det da også skide skægt. Jeg ville nødigt lave andet end det, jeg gør nu,« siger Palle Hjorth.

Han bor for tiden på en nedlagt landejendom i Mårslet syd for Århus sammen med sin kæreste, der studerer. Børn vil han gerne ha – om end de kommer til at undvære deres far i perioder.

»Selvfølgelig kan det lade sig gøre, det er da lykkedes andre musikere at kombinere familie og karriere,« siger han.

Om han måske en dag vender tilbage til fødebyen Hadsten, ved han ikke.

»Man skal aldrig sige aldrig. Jeg holder utroligt meget af at bo lidt væk fra storbyen, og desuden har jeg jo min bror og mine forældre i Hadsten, så hvem ved, hvor jeg er om fem år,« siger Palle Hjorth.

stjerne. Han har trådt sine musikalske barnesko i Hadsten. Men nu er det de store navne inden for dansk pop- og rockmusik, der nyder godt af Palle Hjorths evner. Foto: Troels Nørlem

palle hjorth

Palle Hjorth er 32 år.
Han er født og opvokset på Anemonevej i Hadsten.
Han har gået på Hadsten Skole, Hadsten Gymnasium og Hadsten Musikskole, hvor han også har været tilknyttet som lærer.
Han bor nu i Mårslet.
Palle Hjorth har to brødre, hvoraf den ene ? Henrik ? bor i Lyngå, hvor han er postbud.
Palles mor og far bor nu på Dr. Larsens Vej i Hadsten.
Læs mere om Palle Hjorth på hjemmesiden www.hammondonmymind.dk

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: Armlægningen om næste års milliardbudget er knap begyndt og borgmesteren har allerede kastreret hele byrådet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ude af drift: Pornoautomat er en fed forretning for Den Gamle By

AGF For abonnenter

Bagkanten: Drop nu det skuespil, Thorsteinsson. Der er andre og langt bedre måder at hjælpe AGF til succes på

Debat

Radikalt byrådsmedlem skælder ud på sine kolleger: Hvorfor tager I ikke århusborgerne alvorligt?

Sport

Aarhus United rystede posen mod landets bedste, men kunne til syvende og sidste ikke følge med

Debat

Godt forslag til Simsek: Sænk hastigheden i Aarhus - så sænker du også støjen

AGF For abonnenter

Følg mig, drenge - spillet halter, men AGF er endelig stemplet ind i denne sæson

Østjylland

Børn skal kun møde uddannede voksne i børnehaver og vuggestuer: Nu bliver medhjælpere uddannet til assistenter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Kridthøj Torvet er komplet: Familie-imperium åbner slagterbutik

Danmark

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Aarhus

Er du klar til at flashe fodboldtrøjen for kræftramte børn? Superligaspillere tyvstartede på sygehuset

Aarhus For abonnenter

Har brandskole forgiftet omgivelserne? Kød fra kvæg på mark i Aarhus skal undersøges for ekstremt giftigt stof

Erhverv

Salg i sex-legetøj: Aarhus-virksomhed modtager international pris

Annonce