Annonce
Debat

Kameraer kan spare millioner

Valget er let. Byrådet bør hurtigst muligt finde pengene, så de århusianske skoler i fremtiden kan få mindsket hærværket betragteligt og bruge de mange millioner kroner til noget mere fornuftigt.

Annonce

Vi skal have sat en masse overvågningskameraer op i en rasende fart.

Ovenstående sætning vil hos mange mennesker med garanti give mange grimme billeder af George Orwells 1984 og bekymrede tanker om overvågningssamfund.

Noget som vi helst sikkert skal gå langt for at undgå. Men at overvågning nogle steder kan være en fordel og ligefrem nødvendigt, viser den seneste oversigt over hærværk på de århusianske skoler.

På et enkelt år bliver der nemlig udøvet hærværk for den svimlende sum af 10 millioner kroner på kommunens 47 skoler. Et beløb som er blevet næsten fordoblet på bare ti år.

Men samtidig også et beløb som varierer meget alt efter hvilke områder af kommunen, der er tale om.

Mindst hærværk kan Virupskolen i Hjortshøj berette om. Her har det kun været nødvendigt at bruge 100.000 kroner til reparationer som følge af hærværk over en fem-årig periode. Til sammenligning har der i samme periode på Rundhøjskolen i Holme været 386 skader for tilsammen 2,6 mio. kr, og på Tilst Skole for to millioner kroner.

Naturligvis er der forskel på de forskellige områders sociale sammensætning, og nogle af de hårdest ramte skoler ligger også i de socialt hårdest belastede områder. Men selv når det er taget med i regnestykket, er det helt uacceptabelt, at der skal bruges så mange kroner, fordi nogle mennesker har svært ved at forstå, at skolens ejendom skal behandles ordentligt.

På flere af skolerne oplyser lederne, at børnene i løbet af skoledagen er gode til at passe på tingene, men det er så snart, at mørket falder på, og skolerne ikke længere er under opsyn, at det går galt. Således er det på skolerne, at otte ud af 10 påsatte brande på kommunens bygninger sker.

Det er også baggrunden for, at flere magistratsafdelinger nu foreslår byrådet, at der installeres en form for intelligent videoovervågning på alle skolerne.

Videokameraerne kan indstilles, så de kun filmer på tider, hvor der normalt ikke opholder sig personer ved skolen. Men modsat almindelig videoovervågning, som lagrer billeder på en server, vil et kamera med bevægelsessensor betyde, at ordensmagten kan advares om potentielt hærværk, allerede inden det sker og på den måde forhåbentlig begrænse skadens omfang betydeligt.

Prisen for at opsætte videoovervågning med bevægelsessensorer på de 27 skoler i Aarhus, der er mest udsat for brande og hærværk, vil løbe op i tre millioner kroner. Og skal der sættes et meget avanceret brand-varslingsanlæg op på alle 47 skoler i kommunen, vil prisen løbe op i 25 mio. kr.

Det er naturligvis et meget stort beløb, men udgifterne til brande kan være enorme, og i det lange løb vil sådan et anlæg kunne tjenes ind mange gange. Ifølge kommunens egne udregninger, vil opsætningen af brandsikringen og kameraerne give en økonomisk gevinst for kommunen på mellem 1,6 og 3,4 millioner kroner per år fremover.

Så valget er let. Byrådet bør hurtigst muligt finde pengene, så de århusianske skoler i fremtiden kan få mindsket hærværket betragteligt.

Valget er let. Byrådet bør hurtigst muligt finde pengene, så de århusianske skoler i fremtiden kan få mindsket hærværket betragteligt og bruge de mange millioner kroner til noget mere fornuftigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Annonce