Annonce
AGF

Kamil Grabara har igen AGF-handsker på: - Om jeg er klar til at spille? Hvad er det for et spørgsmål?

Kamil Grabara er tilbage i AGF. Klar til at tage med hænder. Foto: Axel Schütt
Kamil Grabara har ikke spillet én eneste betydende fodboldkamp i otte måneder, men den polske U21-landsholdsmålmand erklærer sig klar til at tørne ud for AGF allerede søndag i Aalborg, hvis cheftræneren skulle pege på ham.
Annonce

FODBOLD: Kamil Grabara himler med øjnene, ryster på hovedet, slår ud med armene.

Lige så glad og fro, han lige har givet udtryk for, at han er for at være tilbage i AGF, lige så utilfreds er han tydeligvis med det efterfølgende spørgsmål om, hvor langt han mon er fra at være sådan i rigtig kampform, klar til at tørne ud for klubben - skulle der blive peget på ham - al den stund, at han ikke har spillet en betydende fodboldkamp siden slutningen af januar måned.

- Jeg synes ikke, at det er ok at spørge om. Hvis jeg er her, betyder det vel, at jeg er klar til at spille. Jeg har haft en fuld pre-season, trænet godt, så jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle kunne spille med det samme, kommer det skarpt fra målmanden, som AGF har lejet hos de engelske mestre Liverpool for resten af sæsonen.

Torsdag havde han første træningsdag med holdkammeraterne. Der var lige en negativ coronatest, der skulle på plads inden, han fik lov.

Grabara har lagt handskerne foran sig på træbanden. Kører de store næver gennem håret. Den selvbevidste attitude, 'her har I mig'-udstrålingen, har et år 'hjemme' i England, en sæson væk fra AGF, ikke ændret på.

Den 21-årige polak spillede i foråret 2019 16 kampe for AGF, og imponerede alt og alle, sparkede i den grad døren ind til klubhuset, 'en målmand langt over Superliga-niveau' blev han tituleret, hvorfor århusianerne efterfølgende heller ikke kunne blive enige med den engelske storklub om en forlængelse. Han skulle videre. Næste trin. Fremtidens mand i Liverpool-målet skulle lægge nye lag på sit spil.

Karrierestige. Danmark. Masser af bolde i feltet. Tjek.

Han endte i Huddersfield i den næstbedste engelske række, spillede 28 kampe fra start indtil han 29. januar i slutningen af et opgør på udebane mod Hull City kolliderede med holdkammeraten Christopher Schindler og faldt bevidstløs til jorden, måtte med halskrave bæres fra banen på en båre. Hjernerystelse. En heftig én af slagsen. Og en mindre hjerneblødning.


I fodbold handler det ikke om tryghed. Så det er ikke derfor, jeg er kommet tilbage. Jeg har fået mange positive tilkendegivelser og beskeder fra AGF-fans, mens jeg var tilbage i England, men det er ikke det, der har lokket mig tilbage. Det er ikke romantik

Kamil Grabara


Annonce

Spiller søndag, hvis der bliver peget på mig

Og siden den dag har han ikke spillet én eneste betydende fodboldkamp. Grabara begyndte at træne efter en måned. men så kom corona, rækken lukket ned i tre og en halv måned, og på den anden side af det, kunne han ikke skubbe danske Jonas Lössl af pinden i Huddersfield. Så sidst i juni blev han og Huddersfield så enige om, at han skulle retur til Liverpool.

Dengang sagde manager Danny Cowley:

- Kamil er stadigvæk på vej tilbage efter sin skade, og tidsskalaen i forhold til genstarten af sæsonen placerer ham i en risiko for at få nye problemer, så det giver god mening for alle, at han returnerer til Liverpool.

Derfor det vel ganske rimelige spørgsmål om kampform, mulig rust, tidshorisont.

Men sådan tænker 195 centimeters selvtillidsmarineret målmandstalent ikke. Han tænker: Hvis jeg er her, spiller jeg. Hvorfor skulle jeg ellers være kommet?

- Jeg har da haft nogle venskabs -og træningskampe i perioden efter mit uheld, men det er selvfølgelig slet ikke det samme som at spille liga-kampe. Jeg stoler på egne evner, og folk i klubben stoler på mine evner. Så det er ikke noget problem.

Så du er klar til at spille allerede søndag mod AaB, hvis det er?

- Ja, hvis jeg bliver valgt, er jeg klar.

Målmanden trækker på skuldrene, kigger op, griner.

- Jep.

Annonce

Det handler ikke om tryghed

Han slår fast, at han er kommet sig fuldstændigt. Ikke døjer med hovedpine eller andre efterveer.

- Jeg husker ingenting fra kampen mod Hull, men har set det på video efterfølgende, og jeg tror, at det ser værre ud, end det egentlig var. I England siger reglerne, at man skal holde pause i mindst 14 dage efter en hjernerystelse, så det gjorde jeg, og herefter har jeg ikke oplevet problemer. Jeg er her, og det betyder, at jeg er fit. Jeg har ikke noget problem med at kaste mig ned i fødderne på en modspiller, smiler den polske U21-landsholdsspiller, der sidste sommer forlængede sin kontrakt med Liverpool for yderligere fem år.

Jürgen Klopp og co. tror tydeligvis på ham.

Men hvorfor så tilbage til AGF og den danske Superliga?

- Jeg spillede næsten 30 kampe i den forgangne sæson indtil mit uheld. Det er aldrig optimalt, når man ikke spiller, og det har været en lang periode uden førsteholdsfodbold, men nu har jeg  valgt den klub, der virkelig ville mig mest. De tror på mig, og jeg tror på dem, og AGF blev min endelige beslutning. Det er jeg glad for.

Så du havde andre interessante muligheder?

- Det synes jeg ikke, at vi skal gå nærmere ind i. Jeg valgte den klub, jeg bedst kunne lide. Mere er der ikke i det.

Der er måske en tryghed i at have været her før?

- I fodbold handler det ikke om tryghed. Så det er ikke derfor, jeg er kommet tilbage. Jeg har fået mange positive tilkendegivelser og beskeder fra AGF-fans, mens jeg var tilbage i England, men det er ikke det, der har lokket mig tilbage. Det er ikke romantik. Da jeg var her sidst, var holdet ikke lige så stærkt, som det er nu, men fortiden er sådan set ligegyldig. Der er andre mål i klubben nu, det er derfor jeg er kommet, og jeg er sikker på, at det bliver godt, kommer det fra Grabara.

I de kommende uger skal han forsøge at spille sig på holdkortet, udfordre William Eskelinen. Og Kamil Grabara, der i sin tid udråbte sig selv til Superligaens bedste målmand, er ikke en mand, der gider kigge på fra bænken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce