Annonce
Aarhus

Kammeradvokat om skandalesag: Fire tidligere ansatte bør have erstatning

Mandag kl. 11.00 var halvandet års ventetid forbi for 22 tidligere ansatte ved Aarhus Kommune. Hos Kammeradvokaten i Aarhus kunne de få svar på, om deres afskedigelser var i strid med reglerne. Foto: Flemming Krogh

Kammeradvokaten er klar med undersøgelse af 22 omstridte personalesager i Aarhus Kommune. Fire klagere står til af få udbetalt erstatninger, og syv skal have beklagelser for krænkelser. To sager er forældede, mens der ikke sker yderligere i ni sager.

AARHUS: Fire tidligere medarbejdere i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service ved Aarhus Kommune bør have erstatning.

Det konkluderer Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten i en ny undersøgelse af forholdene i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service.

- Fire klagere bør have udbetalt et pengebeløb. Der er i disse tilfælde tale om, at den enkelte klager er blevet behandlet forkert i sådan en grad, at klageren kunne have ført sag mod kommunen og fået tilkendt et beløb, skriver Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten i undersøgelsens anbefaling.

Tre undersøgelser

I oktober 2016 indledte Århus Stiftstidende en artikelserie med fokus på forholdene i Aarhus Kommunes Natur og Vejservice.

Artikelserien førte til fyring og politianmeldelse af den daværende chef for Natur og Vejservice, Claus Pedersen. Senere kostede afsløringerne også jobbet for den daværende direktør i Teknik og Miljø, Erik Jespersen og den daværende chef for Center for Miljø og Energi, Claus Nickelsen.

Der er lavet i alt tre undersøgelser af forløbet. De to første undersøgelser blev lavet af revisionsfirmaet Ernst & Youngs særlige fup-og-svindel taskforce. De førte til fyringerne og politianmeldelsen.

Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten afsluttede mandag morgen den tredje undersøgelse. Det er en undersøgelse af 22 personalesager, hvor tidligere og nuværende medarbejdere har meddelt kommunen, at de mener, at de er blevet fyret, degraderet eller på andre måder har oplevet sanktioner på fordrejede og fejlagtige grundlag.

Mandag kl. 11.00 var halvandet års ventetid forbi for 22 tidligere ansatte ved Aarhus Kommune. Hos Kammeradvokaten i Aarhus kunne de få svar på, om deres afskedigelser var i strid med reglerne. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Omfattende undersøgelse

Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokatens undersøgelse er en ny milepæl i sagen om forholdene i Aarhus Kommune afdeling for Teknik og Miljø.

I juni sidste år besluttede Aarhus Byråd at sætte gang i en ekstern undersøgelse af afskedigelser og andre forhold for tidligere og nuværende medarbejdere i Teknik og Miljø. Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten blev valgt til opgaven, der egentlig skulle være slut i begyndelsen af december 2017.

Men arbejdet viste sig mere omfattende end forventet. Der er gennemført samtaler med 22 tidligere medarbejdere, ligesom ledere hos Aarhus Kommune har svaret på spørgsmål fra advokaten.

Endelig har Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten endevendt indholdet af en række mailbokse tilhørende nuværende og tidligere ledere i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vej Service.

Kammeradvokaten

Kammeradvokaten er et advokatfirma, der har en aftale med staten om at levere bistand og ydelser. Det er ikke en statslig myndighed.

Aftalen dækker på mange punkter statens behov for advokatbistand på alle retsområder. Kammeradvokaten skal føre sager og yde rådgivning til staten, og de statslige institutioner har - som udgangspunkt - også pligt til at søge deres behov for advokatbistand dækket hos Kammeradvokaten.

Embedet blev tidligere besat af en partner fra advokatfirmaet Poul Schmith ved kongelig udnævnelse. Men i 2015 lavede Kammeradvokaten og Finansministeriet en ny aftale, så det nu er firmaet, som er kammeradvokat.

Kammeradvokaten fører ikke offentlige straffesager.

Annonce

Ingen genansættelser

Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten konkluderer, at personalesagerne er meget forskellige.

I ni af sagerne vurderer Kammeradvokaten, at kommunen ikke bør gøre yderligere. Desuden er to af sagerne forældede.

Men ifølge advokaten bør kommunen i de resterende sager enten udbetale erstatning eller beklage de krænkelser, som de tidligere ansatte har været udsat for.

- Vi har ikke i noget tilfælde vurderet, at en klager skal genansættes i kommunen, forklarer Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten.

Undersøgelsen fortæller, at en af de 22 klagere har valgt at trække sig under advokatfirmaets undersøgelse.

Annonce

Fagforbund på banen

Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokatens undersøgelse er splittet i to dele.

Den ene rummer hovedkonklusionerne fra arbejdet, mens den anden del består af en række delundersøgelser øremærket hver enkelt af de implicerede klagere.

De tidligere medarbejdere fik mandag formiddag udleveret undersøgelserne af deres personlige forhold hos Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten i Aarhus.

Derefter tog klagerne videre til de implicerede fagforeninger for at drøfte næste skridt i forløbet.

Annonce

Tidslinje: Overblikket over hele forløbet i skandalesagen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Coronavirus

Forsinket vaccineplan chokerer rejsebranchen: 'Vil det så ske igen - og til det værre?'

Aarhus

Konflikt i ældreplejen spidser til: Fagforbund forlader styregruppe bag omstridt omorganisering

Annonce