Annonce
Østjylland

Kamp for at bevare historisk perle var forgæves: Nu skal kro rives ned

Munkekroens dage er talte. Fredningen kan ophæves. Arkivfoto: Jens Thaysen

Fredningen af Skanderborgs historiske bygning i Adelgade bliver ophævet. Nu skal den genopføres ved Vestermølle.

SKANDERBORG: En årelang kamp for at bevare en af Skanderborgs historiske perler, "Munkekroen" i Adelgade i Skanderborg, er tabt.

Slots- og Kulturstyrelsen besluttede i foråret at ophæve fredningen af bygningen. Denne afgørelse blev anket til Kulturministeriet af Skanderborg Museumsforening, men nu er sidste punktum sat i den sag. Kulturministeriet har stadfæstet afgørelsen fra foråret.

Dermed er håbet om at bevare Munkekroen på sin oprindelige placering slukket. Kroen kan rives ned, og det bliver den. Dog ikke med bulldozer, men med nænsom hånd, så materialerne kan opbevares, indtil bygningen skal genopføres på en ny placering ved Vestermølle i Skanderborg.

Ideen om at genopføre den historiske bygning fik folkene bag Vestermølle Møllelaug, da de erfarede, at fredningen af den gamle Munkekroen i Adelgade nok ville blive ophævet, og at kroen, som skiftende ejere de seneste 10 år har ladet forfalde, efterfølgende ville blive revet ned.

Annonce
Munkekroen er i så dårlig stand, at den næppe holder en vinter mere. Arkivfoto: Jacob Vestervig

Kro skal på lager

- Vi skal nu have et møde med Vestermølle Møllelaug, hvor vi skal have planlagt nedtagningen af Munkekroen, forklarer administrerende direktør hos Damgaard Ejendomme A/S Finn Damgaard.

Når Damgaard Ejendomme A/S har fået tilladelse til at nedrive Munkekroen bliver den del af materialerne, der kan bruges, nænsomt pillet ned og pakket sammen. Herefter bliver de opbevaret på et lager.

- Når Munkekroen så skal genopføres, transporterer vi materialerne til Vestermølle, fortæller Finn Damgaard.

Hvornår det sker, er endnu uvist, men der har tidligere været spået om engang i 2019.

Vestermølle er med årene blevet et tilløbsstykke. Årligt kommer der mere end 100.000 gæster til oplevelsescentret ved Skanderborg Sø. Her vil Munkekroen kunne få nyt liv som gæstgiverhus, mener møllelaug. Foto: Claus Haagensen

Det haster

Ifølge Finn Damgaard er Munkekroen så medtaget, at det haster med at få pillet bygningen ned.

- Den holder ikke en vinter mere. Det skal være nu. Den er så medtaget, at vi ikke tør gå ind i den, forklarer direktøren hos Damgaard Ejendomme, der glæder sig over den løsning.

Damgaard Ejendomme har doneret 250.000 kroner til projektet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Malerfirma hyrede coach til at hjælpe sig gennem fusion: - Vi stod jo med 38 medarbejdere, der havde 38 forskellige måder at gøre tingene på

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce