Annonce
Østjylland

Kamp om århusianske børnefamilier: Østjyske kommuner mister borgere

Bosætningskoordinatoren i Randers forsikrer, at interessen for at flytte til kommunen bestemt er der. Arkivfoto: Flemming Krogh
De seneste år har flere kommuner i Kronjylland oplevet en tilbagegang i antallet af indbyggere som følge af flytning. Der er ganske enkelt flere, som pakker kufferten og vinker farvel til kommunerne, end der kommer nye kronjyder til. Kun i Syddjurs har man formået at vende den negative udvikling.

Kronjylland: Antallet af udefrakommende, der vælger at slå sig ned i enten Randers, Norddjurs, Favrskov eller Mariagerfjord Kommuner er siden 2014 faldet. Til gengæld har man i Syddjurs Kommune for alvor formået at gøre sig attraktiv for borgere, som er på udkig efter et nyt hjem.

Det viser en opgørelse, som Spar Nord har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Opgørelsen beskriver den såkaldte nettotilflytning i kommunerne – altså den årlige forskel mellem antallet folk, der flytter enten til eller fra.

I Randers Kommune oplevede man i 2014 en vækst i befolkningen på 92 som følge af flytning, mens der i 2018 sammenlagt blev 287 færre randrusianere. Forklaringerne kan ifølge bosætningskoordinator i Randers Kommune, Mari-Louise Olsson Hattesen, være mange.

- Det er svært at pege på en enkelt ting som forklaring. Men der er helt klart en øget konkurrence mellem kommunerne, og der skal vi selvfølgelig gøre os attraktive. Vi forsøger os med forskellige former for branding og events, og en øget service over for nye tilflyttere, fortæller hun.

Annonce

Naboer med fælles interesse

I kommunens forsøg på at lokke nye borgere til henvender man sig især til unge børnefamilier, og her er Aarhus et oplagt sted at gøre en ekstra indsats, fortæller bosætningskoordinatoren.

- Aarhus er der, vi har flest tilflyttere fra. Det er oplagt, fordi det er en studieby med mange unge, der på et tidspunkt gerne vil stifte familie og i den forbindelse får brug for mere plads eller lettere adgang til naturen, fortæller Mari-Louise Olsson Hattesen.

Hos naboerne i Syddjurs Kommune har man samme strategi, og det er lykkedes kommunen at få vendt nettotilflytningen fra -162 i 2014 til 273 i 2018. Faktisk er det en af kun 18 kommuner i landet, der har formået at vende en negativ nettotilflytning til en positiv de seneste fem år.

- Vi skeler da også til Syddjurs og andre kommuner, der har succes med at lokke folk til, men vi skal også turde at gå andre veje og prøve kræfter med andre ting, som vi tror på kan påvirke udviklingen, siger Mari-Louise Olsson Hattesen.

- I forhold til tilflytning er der ingen quick-fixes. Der skal lange, seje træk til, og dem er vi allerede i fuld gang med, forsikrer hun.

Hammerslag i Langå

Randers Kommune afholdt for nylig ”Åben By” i Langå. Begivenheden blev blandt andet markedsført i netop Aarhus, hvilket resulterede i at omkring tyve århusianere blev fragtet til byen for at give en smagsprøve på livet i Langå. Her blev der blandt andet fremvist huse, som lige nu er til salg, og i bedste Hammerslag-stil blev gæsterne bedt om at vurdere, hvad husene mon stod til.

Henover sommeren og efteråret tager flere af de andre byer i Randers’ opland ligeledes mod potentielle tilflyttere.

- Det er en af de måder, vi kan synliggøre det dejlige liv, man kan få i en af kommunens mange skønne byer. Og det er jo ikke fordi, Randers Kommune ikke er attraktiv, vi skal bare være knivskarpe til at formidle det, fortæller Mari-Louise Olsson Hattesen.

- Det kan man også se ved, at vi i forhold til at fastholde dem, der flytter hertil, ligger i top ti blandt landets kommuner. Så når folk først har slået sig ned her, vil de gerne blive, og det er bestemt også vigtigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trods øget smittefare: Demonstration mod politivold og racisme i Aarhus

Danmark

Lyt med: Suzanne føler afmagt efter George Floyds død - Jeg er blevet spyttet efter på gaden

Annonce