Annonce
Aarhus

Kampagne mod ensomhed: Unge rørte i samme gryde

Der var trængsel ved komfuret, da Nanna Ahrensberg lavede chilli con carne sammen med Akram Skaikar (i midten) og Muhammed Alfares (forrest).

En gruppe unge lavede mexikansk mad sammen - til fællesspisning i Ungdomskulturhuset i Aarhus.

Duften af friskskårne chili og andre stærke og orientalske grøntsager og krydderier fyldte både opholdsrummet og køkkenet mandag aften i Ungdomskulturhuset.

Annonce
For Henrik Hass kan et måltid være en måde at skabe nye fællesskaber på. ?Social lim? kalder projektmedarbejderen det.

Som et led i den landsdækkende kampagne 'Danmark spiser Sammen' havde folkene i huset inviteret unge til at deltage i fællesspisning. Et tilbud som en snes unge århusianere havde taget imod.

Mange forskellige kulturer mødtes for at lave mad i Ungdomskulturhuset. Maia Berger, Daniel Descours (i midten) og Kio Jørgensen var nogle af de unge som deltog i madlavningen.

»Vi har faktisk fællesspisning hver mandag aften her. Men i denne uge har vi fået støtte fra FoodMaker og fra DeFunk (Dansk Flygtningehjælps Ungdom red.) og så kan vi gøre noget ekstra ud af det.«

De unge har selv været ude at købe ind og nu er den mexicanske ret, Chili Con Carne, snart færdig.

»Det skal nok blive lækkert,« lyder det fra Henrik Hass, projektansat i Ungdomskulturhuset.

Et måltid mad kan skabe nye fællesskaber. Og det er netop noget af det, som Henrik Hass og de andre ansatte her, kæmper for.

»Vi har mange unge, som kommer her i huset. For at lave mad sammen, som denne aften, men også for at lave kunst sammen i et af vores værksteder eller for at dyrke noget sport sammen. Denne aften er det unge fra parkour-miljøet, som bruger vores store hal,« siger Henrik Hass.

Indholdet af aktiviteten er ikke afgørende her. Så længe de nyder at være med i fællesskabet. Og det virker de unge i køkkenet bestemt til at nyde.

Hygge

Nanna Ahrensberg, der til dagligt læser Statskundskab i byen, er en af dem som jævnligt kommer her mandag aften for at være med til at lave mad.

»Det er hyggeligt. Vi snakker dansk og andre sprog. I aften kan jeg øve mig i arabisk, da der er kommet et par flygtninge fra Syrien. Det er spændende,« siger den unge århusianer, imens hun rører rundt i gryden med chili con carne.

Om få minutter er retten klar og så sætter de unge sig til bordet sammen med de andre unge. En af de unge mænd, som er med i aften, er flygtning fra Syrien.

»Det er en fin måde at møde danskere på. En måde at få nye venner på, en lejlighed til at lære noget dansk,« lyder det fra Akram Skaikar, på en blanding af dansk og engelsk.

Ensomhed er en del af temaet for den landsdækkende kampagne. En problemstilling som flere af de unge kan genkende.

»Det kan være svært at flytte til en ny by for at begynde på et studie. Da jeg flyttede hertil kendte jeg ikke mange. Men efterhånden kender jeg mange. Jeg kommer også her i Ungdomskulturhuset for at møde nye mennesker,« forklarer Nanna Ahrensberg.

Resten af ugen er der også fællespisning. Under forskellige overskrifter. Tirsdag aften står gruppen Ventilen for aftensmaden med temaet 'Helte'.

»Jeg ved ikke præcis, hvad det handler om. Men man skal lave helte-mad og måske deltage i en helte-quiz. Det skal nok blive sjovt. På fredag er det vores 'hus-skatere' (Skateducator), som har ansvaret for madlavning. Jeg tror, de laver noget helt andet. Måske hot-dogs. Nu må vi se,« lyder det hemmelighedsfuldt fra Henrik Hass, som tilføjer at alle unge i alderen 15-25 år kan deltage, bare de tilmelder sig på forhånd på vores hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byudvikling For abonnenter

Byrådsmedlem er bekymret for kulturarven: Stigende antal bevaringsværdige ejendomme rives ned

Annonce