Annonce
Debat

Kampdagen er for alle slags kvinder: Kvindekampens små ting er ikke bare småting

"Men det er vigtigt at huske på, at frihedskampen kan komme i alle afskygninger, og at ikke alle kampe kommer med store familiemæssige omkostninger. Nogle gange handler kvindekampen om blot at træffe små beslutninger i livet", skriver Golriz Ghozati. Arkivfoto: Michael Bager

DEBAT: Vi plejer at rose os af, at kvinders ligestilling og rettigheder har gået sin sejrsgang her i landet. Men der er desværre lang vej endnu, før kvinder med anden etnisk baggrund for alvor tager deres rettigheder til sig.

På det seneste har vi dog set flere og flere unge gøre op med negativ social kontrol. De vil ikke acceptere, at deres traditionelle baggrund krænker deres individuelle frihedsrettigheder. Dette er glædeligt, og den kamp bør vi støtte af alle kræfter.

Men det er vigtigt at huske på, at frihedskampen kan komme i alle afskygninger, og at ikke alle kampe kommer med store familiemæssige omkostninger. Nogle gange handler kvindekampen om blot at træffe små beslutninger i livet.


Alt sammen kan være med til at sætte en bevægelse i gang, som til sidst er med til at skabe store forandringer - for den enkelte kvinde, men også for hele samfundet.


For mit vedkommende var det beslutninger om ikke at bære et tørklæde; om at blive god til dansk; om at tage med på lejrture og til klassefester; om at spise, hvad jeg havde lyst til uden at tænke over, om det var halal eller haram. For mig bestod "kampen" hverken i demonstrationer, kampråb eller store armbevægelser.

Min kamp udfoldede sig i de små hverdagshandlinger, når legeaftaler skulle indgås, når der skulle handles ind, og når der skulle fejres højtider som jul, påske og pinse. Det handlede om at gribe de gunstige øjeblikke og sige: Kan vi ikke prøve det? Kan vi ikke prøve at holde dansk jul? Kan vi ikke prøve at smage på dansk mad? Kan vi ikke prøve …

Heldigvis var min familie åben for nye oplevelser, og for hver gang, vi prøvede noget nyt, blev vi beriget med kulturelle oplevelser, som var med til at skabe en forståelse for, hvilket land vi var kommet til.

Rigtig mange unge med anden etnisk baggrund end dansk længes efter at prøve en anden tilgang til livet end den, de er opvokset med. Og desværre er vi blevet alt for gode til at gøre dem til ofre. Ofre for islam, ofre for negativ social kontrol, ofre for et patriarkalsk samfundssyn … Men midt i al offersnakken er det vigtigt at huske på, at mange etniske kvinder er handlekraftige og med evne og mod til at forandre og forny den verden, de er en del af.

Jeg beundrer enhver kvinde, som tager skridtet og gør op med det forældede kvindesyn, som hersker i deres miljøer. Deres heltemod synes jeg, vi skal hylde.

Det handler om, at vi som samfund skal gøre det let for de unge kvinder at træffe de små beslutninger, der er med til at skabe de store forandringer. For nogle kvinder er det beslutningen om at tilpasse sig det danske samfund; for andre handler det måske om den praktiske fordeling af madlavning, børnepasning og rengøring i hjemmet.

Uanset hvilke beslutninger de står over for, er det vigtigt at have gode forudsætninger – det vil sige viden om kvinders rettigheder og, ikke mindst, deres muligheder. Alt sammen kan være med til at sætte en bevægelse i gang, som til sidst er med til at skabe store forandringer - for den enkelte kvinde, men også for hele samfundet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

På mandag kan man igen købe billet til en AFG-kamp

Annonce