Annonce
Østjylland

Kampen mod livstruende sygdom fortsætter, selv når man er rask

<p>Gitte Restaino mener, at der generelt er for lidt fokus på de reaktioner, der ofte kommer, når et behandlingsforløb ved livstruende sygdomme er slut. Pressefoto</p>

Egen erfaring fra en kræftsygdom og professionel erfaring som coach har givet Gitte Restaino ideen til at starte med et tilbud til folk med livstruende sygdomme.

Gitte Restaino, der bor Låsbyvej 9, har arbejdet som coach siden 2013 og arbejdet frivilligt med kræftpatienter siden 2012.

De to opgaver har nu givet hende ideen til at slå de to ting sammen.

Hun er derfor begyndt at køre ud til kræftsyge og deres familier med et tilbud om professionel coaching til at klare hverdagen og komme videre i livet efter et sygdomsforløb. De kan komme til hende, men hvis de ikke har overskud til det, så kører hun ud til dem.

Annonce

»Det er et fuldtidsjob at være sygemeldt med en alvorlig sygdom, og det kan være helt uoverskueligt at komme hjemmefra,« siger hun.

Hun ved det også af egen erfaring.

»Jeg var selv syg med brystkræft for lidt over fem år siden, så jeg ved, hvor svært det kan være bare at komme ud at handle, når man er syg af kemoterapi eller strålebehandling. Så at komme af sted til coaching kan være helt uoverskueligt,« siger Gitte Restaino.

»Desuden kan det være rart at være i egne omgivelser, når man skal tale om svære emner som angst, tab og at livet ikke blev, som man havde regnet med.«

Hun har også erfaret, at kræftsygdom ofte rammer hele familien.

Udover at den kræftramte skal overleve, er der også en familie, der skal. Børn og ægtefæller skal videre med deres liv og samtidig forholde sig til, at livet aldrig bliver det samme som før.

»Så en kræftsygdom er også en pårørende-sygdom,« siger hun.

Og i en familiecoaching giver det efter hendes vurdering også god mening, at coachingen foregår i eget hjem.

»Trygheden ved, at coachingen foregår i kendte omgivelser er uvurderlig,« siger hun.

Forskning viser, at mange oplever posttraumatisk stress og depression efter et livstruende sygdomsforløb.

Men ved at coache, mener Gitte Restaino, at hun kan vende posttraumatisk stress til posttraumatisk vækst inden for flere områder.

»Posttraumatisk vækst betyder for eksempel, at man sætter større pris på livet, på sine venner eller man føler sig stærkere og ser muligheder i stedet for begrænsninger. Det kan også give en større spiritualitet,« siger hun.

»Men det skal være nemt, for andet kan en 'kemohjerne' altså ikke rumme,« siger Gitte hun.

Hun kører ikke sit coaching-firma på fuld tid.

»Jeg er certificeret coach fra Grow2 og skal inden længe i gang med masterdelen af uddannelsen. Firmaet er ikke et fuldtidsfirma. Jeg har et almindeligt 'kedeligt' kontorjob ved siden af,« siger hun med et smil.

Ud over sit professionelle virke som coach kører hun for øjeblikket en selvhjælpsgruppe for kræftramte kvinder under Kræftens Bekæmpelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce