Annonce
Aarhus

Kampen raser: Hvorfor skal Kvindemuseet have nyt navn?

Museumsdirektør, for Kvindemuseet i Aarhus, Julie Rokkjær Birch, ønsker at museet skal skifte navn. Det kunne være til Kønnenes Museum for eksempel. Planerne møder stor modstand blandt andet fra en del af de kvinder, der var med til at stifte museet i 1982. Foto: Ritzau Scanpix
Kvindemuseets direktør og bestyrelse leder efter et nyt og mindre kønsbestemt navn til museet. Det har rejst en protestbevægelse fra feminister, der var med til at stifte museet.

AARHUS: Det er lidt af en kamp, der er i gang om Kvindemuseets sjæl.

Lige nu er det planer om at ændre museets navn, der er centrum i en kamp, der står mellem en større gruppe af de kvinder, der var med til at etablere museet i 1982, og Kvindemuseets direktør siden 2019, Julie Rokkjær Birch.

Kampen udspiller sig blandt andet i kommentarsporet på museets Facebook-side og på skrivunder.net, hvor 500 har skrevet under på et nej til at ændre museets navn.

Annonce

Kritikerne mener, at museet er på vej ud af et identitetspolitisk spor, hvor de biologiske kønsbestemmelser, mand og kvinde, udviskes til fordel for en social kønsopfattelse med vægt på hele spekteret af kønsidentiteter som for eksempel transkønnede og intetkønnede.

Åbent brev til kommunen

Senest har fire kvinder, der alle kalder sig medstiftere af Kvindemuseet, sendt et åbent brev til byrådets kulturudvalg med noget, der ligner en opfordring til, at udvalget aktivt forholder sig til, om museet skal have et nyt navn.

Kvindemuseet modtager årligt mere end fire mio. kr. i driftsstøtte fra Aarhus Kommune.

- Kulturudvalget har allerede svaret. Det vil med henvisning til armslængdeprincippet ikke blande sig i museets navn, fortæller Kirsten Junge, der er en af afsenderne på det åbne brev.

Annonce

Museum på navnejagt

Ingen ved, hvad Kvindemuseet kommer til at hedde, men at ikke bare museumsdirektøren men også museets bestyrelse ønsker et navneskifte, har stået klart længe, og i denne måned blev det slået fast med syvtommersøm i en pressemeddelelse fra museet.

Heri står der, at museets bestyrelse efter en flere måneder lang forundersøgelse har besluttet at Kvindemuseet skal skifte til et navn, der afspejler, at museet i 2016 fik nye vedtægter, der siger, at dets fokusområder er kønskultur historisk og aktuelt med afsæt i kvindehistorie.


Hvis nogen vil lave et museum for glidende kønsopfattelser, må de gøre det. Vi mener bare ikke, at det skal være Kvindemuseet.

Kirsten Junge, medstifter af Kvindemuseet


- Det er derfor, vi på museet også taler om mænds kønsproblematikker og om de mange, der ikke føler sig omfavnet af de to traditionelle kønsbetegnelser, lød det fra museumsdirektør Julie Rokkjær Birch i pressemeddelelsen, der opfordrede folk til at komme med forslag til et nyt navn.

Annonce

Museum for glidende kønsopfattelser

I det åbne brev fra fire af museets stiftere, Kirsten Junge, Birthe Dalsgaard, Margit Dalsgaard og Ulla Bertelsen, står der, at de frygter, at et navneskifte vil usynliggøre det kvindepolitiske spor, og at ønske om et navneskifte er udtryk for den identitetspolitiske bevægelse.

- Vi lavede for 38 år siden et museum, der skulle belyse kvinders usynlige historie. Nu vil de i stedet lave et kønnenes museum og taler ikke om kvinder og mænd men om det kønnede. Det er identitetspolitik, siger Kirsten Junge og fortsætter:

-Hvis nogen vil lave et museum for glidende kønsopfattelser, må de gøre det. Vi mener bare ikke, at det skal være Kvindemuseet.

-Er det her udtryk for, at I gamle, der startede Kvindemuseet, ikke kan acceptere, at der nu kommer yngre til, der vil gøre tingene på en anden måde?

- Nej, direktøren repræsenterer en ny trend, men det er ikke en generationstrend. Der er tale om et fuldstændigt genre-skifte fra kvinder og mænd til ”det kønnede”. Det er det udtryk, hun bruger. Det er vist 40 forskellige køn, man efterhånden opererer med i identitetspolitikken, hvor man er optaget af den flydende kønsidentitet, og hvor man ikke må tale om mand eller kvinde, siger Kirsten Junge og fortsætter:

-Det er ikke godt for museet, det der er ved at ske. Det er bestemt ikke godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce