Annonce
Aarhus

Kan det passe? Strøget er overbelastet, og en nyopdaget flugtvej fra arresten fører til Boys numse

Skal man tro Kunsthal Aarhus er der fundet en ny flugtvej, gravet af fanger under Anden Verdenskrig. Og flugtvejen, den leder fra Arresten i Aarhus til Aros. Pressefoto

En nyopdaget flugtvej, sæler der registrerer dyrepassernes arbejdstid, et overbelastet strøg og en dronelufthavn ved Sjelle. Historierne er mange 1. april, og de er ikke alle lige troværdige...

AARHUS: En gammel flugtvej fra Aarhus Arrest blev fundet, da man renoverede Domhuset. Tunnellen blev oprindeligt udgravet af fanger i forbindelse med 2. Verdenskrig, hvor danske modstandsfolk blev taget til fange af besættelsesmagten, og fører direkte til Aros' populære Boys numse, der er blevet geninstalleret på sin gamle plads.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Aarhus Kunsthal, der kan fortælle, at tunellen er blevet afstivet og klar til at blive brugt af besøgende i påsken, som kan gå direkte fra Aarhus Kunsthal og til Aros - med fri entre. Indvielsen finder sted 2. april, forlyder det.

- Vi samarbejder allerede om udstillingerne såsom efterårets succesudstilling Watched! og vores filmprogram. Jeg forventer mig meget af den nye tunnel og regner med, at den kommer til at tiltrække næsten lige så mange publikummer som Your Rainbow Panorama af Olafur Eliasson, udtaler Jacob Fabricius, kunstfaglig direktør i Kunsthal Aarhus i pressemeddelelsen.

Men ak, selvom det lyder som en god påskeoplevelse, skal vi nok ikke glæde os for meget. For mon ikke det ligesom en lang række af dagens andre pressemeddelelser er en aprilsnar...? Her på Århus Stiftstidende har vi ikke selv udfordret sandheden med mere eller mindre opfindsomme løgnehistorier, men det har mange andre.

Læs mere om traditionen bag aprilsnar på Den Gamle Bys hjemmeside her.

Her følger de bedste aprilsnar-historier fra Aarhus og omegn.

Annonce

En times shopping på Strøget

Vi kender det nok alle. Kødranden af mennesker, som gør det umuligt at gå i andet end snegletempo på Strøget. Nu tager strøgforeningen i samarbejde med Aarhus Kommune konsekvensen af, at omkring 16 millioner mennesker årligt bruger strøget og derfor er ved at nå smertegrænsen.

Skal man tro strøgforeningens formand Lars Svendsen vil man i juni og juli lukke folk ind på Strøget i hold.

Med afspærrede sidegader og bomme øverst i Ryesgade ved Banegårdspladsen og nederst ved Sct. Clemens Torv lukkes folk i de to sommermåneder ind i hold af 10.000 i butikkernes åbningstid.

- Efter en times shopping bliver kunderne så - via butikkernes informationsanlæg og højtalervogne i gaden - bedt om igen at forlade Strøget, hvorefter man lukker et nyt hold på 10.000 personer ind, lyder det.

Prismet som bindingsværk og støbning af en Aarhus-kendis

De lidt for gode historier 1. april fortsætter. Den Gamle By offentliggør på den skønne solskinsdag, at den forvandler Prismet til bindingsværk.

Efter den store succes med Aarhus Stories på Bispetorv har de i Den Gamle By fået blod på tanden og ansøgt om tilladelse til at lave en projektion på Prismet i Aarhus, som vil omdanne glasbygningen til et tidstypisk bindingsværkshus fra 1800-tallet.

Projektionen vil angiveligt kunne ses året rundt efter mørkets frembrud fra premieren på forestilingen 1. april 2018.

Kunsthal Aarhus stopper ikke ved flugttunnellen men annoncerer også lørdag 1. april, at man vil støbe en Aarhus-personlighed i Bronze. Spørgsmålet er bare, om det skal være Grauballemanden, Juliana Engberg, programdirektør for Europæisk Kulturhovedstad, eller sanger og digter Peter A.G. Nielsen.

- Når man siger Vestergade, siger man samtidig Gnags. Når man siger Aarhus, siger man samtidig Peter A. G. Nielsen! Mangeårig sangskriver og sanger i rockgruppen Gnags skal støbes i bronze, det er da for nørd'et. Ha ha, siger musikanmelder ved Århus Stiftstidende og PR-ansvarlig Andreo Michaelo Mielczarek, Kunsthal Aarhus. Læs mere her.

Dronelufthavn på vej

Den østjyske by Sjelle har også været i godt narre-humør og Sjelle.dk oplyser, at der ved Sjelle anlægges en Drone Airport øst for Wedelslund Gods.

I Føtex får medarbejderne hatte på svarende til deres funktion. Således vil Føtex-medarbejdere i bager-afdelingen fremover bære en elegant og særlig brød-hat, mens medarbejderne i Frugt- og Grønt-afdelingen vil have frugt-hatte på. Alt sammen med henblik på at sikre den optimale navigation for kunderne, som ikke vil være i tvivl, om de har fået fat i den rigtige fagperson.

Og hos Jysk lader man som et 1. aprilstiltag kunderne overnatte i butikken, så de kan teste madrassen, før de køber den med hjem.

For at sikre en ekstra god søvn får kunderne også godnatlæsning med i købet, så de falder i søvn til lyden af en blid fortællerstemme. JYSKs grundlægger og ejer, Lars Larsen, har nemlig indtalt sin selvbiografi som lydbog, så den kan høres fra højtaleranlægget i butikken, lyder det fra Jysk.

- Det bedste ved det hele er, at vi uden ekstra omkostninger kan tilbyde kunderne gratis morgenvækning, når personalet alligevel møder ind. Det er, hvad jeg vil kalde et virkelig godt tilbud, siger kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen.

Dyrevelfærd 1. april

Dyrene er ikke blevet glemt på denne forårsdag - slet ikke.

Gigtforeningen melder ud, at de nu ikke kun vil arbejde for at forbedre vilkårene for mennesker med gigt. I fremtiden vil den sygdomsbekæmpende organisation også arbejde for bedre vilkår for dyr med gigt.

- De seneste år har befolkningens kærlighed til deres firbenede venner fået større betydning, og vi oplever, at mange efterspørger, om Gigtforeningen ikke også vil sikre bedre hjælp og støtte, når for eksempel hunden eller katten får gigt, siger Mette Bryde Lind, der er direktør i Gigtforeningen.

Og hos Økologisk Landsforening opfordrer man med et nyt forslag til EU, at de danske øko-grise ikke blot skal kunne rulle sig i mudder og rode i halm og i jorden - de skal også have mulighed for at tage sig en svømmetur.

Økologisk Landsforening har det seneste års tid undersøgt, hvor dyrevelfærden i det økologiske landbrug kan styrkes og foreslår nu, at økologiske svineproducenter giver deres grise muligheder for at bade i nærliggende søer eller ved stranden.

Kattegatcentret har også en god historie: Her har man indført et banebrydende koncept, hvor sælerne kan klare indstemplingen for medarbejderne, som slipper for selv at skulle huske at stemple ind og ud.

- Da vi sidste år skulle have nyt tidsregistreringssystem, analyserede vi derfor problematikken og det kom der en innovativ løsning ud af. Samtidig med at dyrene bliver trænet og stimuleret, registrerer vores nye system, som bygger på en banebrydende teknologi kaldet TOT-registrering (Target On Time registrering), at medarbejderne er mødt på arbejde, fortæller direktør i Kattegatcentret, Bjarne Klausen, i en pressemeddelelse.

Se hvordan det fungerer i videoen herunder.

Jobopslag: Amerikansk ambassadør søges

Aros annoncerer et samarbejde med Danish Crown og en ny særudstilling ved navn "Bacon, Freud and the London Painters" til efteråret 2017.

Som Aros-direktør Erland G. Høyersten forklarer: "Lucian Freud og Francis Bacon er nogle af det 20. århundredes største kunstnere, og dansk bacon en del af den danske identitet ogBertel Haarders kulturkanon. Faktisk rækker vores tanker allerede frem til 2018, hvor ARoS påtænker en udstilling med titlen "Følelse". Følelse er som bekendt et af de eneste ord, der rimer på pølse.

Og for at det ikke skal være løgn, så er selv den amerikanske præsident gået med i rækken af gode nyheder. Han har angiveligt slået jobbet som amerikansk ambassadør op på jobindex.

"The greatest job, just the best, really. I promised that I would find a fantastic new Ambassador to Denmark. US has the best job, and it is really quite amazing just how great this Ambassador job is. America first, you know, but Denmark can be second, whereever it is," skriver Donald Trump i jobopslaget, som du kan læse her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Kampen om Kongelunden

Hvor mange af Aarhus´ byrådspolitikere har fri adgang til AGF´s kampe? I og for sig et ret ukompliceret spørgsmål at få besvaret, ikke? Så jeg sendte i god tro en mail til kommunaldirektøren for Aarhus kommune. Der skete ikke det store. En kommunaldirektør har mange vigtige sager at tage sig af, så håbet var vel bare, at det lille ”?” var sendt nedad. Nå, ja! Nu skal man jo ikke komme med udokumenterede påstande, end ikke i en blog, der står for tastaturantens egen regning. Samme mail, men nu i ny retning: Kulturrådmanden og pressechefen. Her var der hul igennem. Pressechefen replicerede: ”Det er byrådsservice i Borgmesterens Afdeling, der kan svare på dette. Jeg tillader mig derfor at sende spørgsmålet videre til dem”. Den mail var fra d.4. november. Åbenbart er det en større sag for byrådsservice at servicere. Jeg troede i min indgroede naivitet, at man ”vidste sådan noget”. Men det gør man ikke, eller måske man ikke ønsker at oplyse om det! Jeg mener blot, byrådspolitikere får honorar for deres arbejde, inkl. en som bekendt ret favorabel orlovsordning. Så burde det ikke være god skik og brug, at alle ”frynsegoderne” også er offentligt kendte. Nu synes jeg jo ikke, at kulturrådmanden skal betale entré for at klippe snoren til åbningen af et nyt hus i den gamle by. Men der er vel andre ”gratis adgange”, som ikke så indlysende. Det er lykkedes mig én (og sikkert sidste) gang at få fedtet mig ind i VIP-loungen uden at slippe en slante, som det hed dengang AIA, var store i århusiansk fodbold. Og derinde, på ryggen af de gamle stadionhaller og med store panoramavinduer ud mod banen, åbner sig en ny verden, ukendt for den, der er vant til at snige sig ind gennem tælleapparaterne med sin selvfinansierede billet og reservationen til et af de solblegede, fesengrønne plasticsæder. Herinde i varmen er der bløde sæder, mad, snacks og drikkevarer. Rundt om bordene sidder i fortrolig snak adskillige kendte, nogle blot lokale koryfæer, andre med genkendelsesfaktor uden for kommunegrænsen. I min egen beklemte, ubekvemme ukendthed er udvejen at få hamstret en sodavand og hilse på serveringspersonalet, som er lige så ukendte, som jeg er. Men her sidder de altså. Forretningsfolk, sponsorer, popmusikere, gamle fodboldstjerner, klubbosserne, deres håndlangere og minsandten også nogle af byens betroede politikere. Gad vide, hvad de taler om? Dagens kamp? Måske, men ifølge en af mine døtres speciale om beslutningsprocesser i det offentlige regi foregår de ofte ved kaffemaskinen, uformelt, uforpligtende, uden for referat. Befinder jeg mig i en VIP-lobby, hvor trafikken går den modsatte vej? Hvor de indflydelsesrige og beslutningstagerne er inviteret ind på lobbyisternes slagmark på en fri ”transfer” eller? Et par timer inden AGF-Brøndby-kampen (på trods af løbebanen, eller måske mere på grund af en kompetent, no-nonsense-træner vandt AGF fortjent 2-1) mødte jeg bag stadion en af kvarterets beboere, som hilste venligt og lettere indigneret spurgte mig, hvad jeg syntes om stadion-planerne med væddeløbsbanens inddragelse etc. Opildnet af min lydhørhed skosede hun de sammenspiste, teflonbelagte, socialdemokratiske cand.scient.pol-drenge, som åbenbart er Aarhus´ nye herskende klasse. Hvis de vil have projektet gennemført, får de deres vilje! Men så slemt bliver det bare ikke. Når pengestærke, gavmilde givere kan give kommunen 500 millioner kroner til at ”løfte” hele området med Friheden, Stadion, Arenaen, JVB, skovene og Mindeparken, og vel at mærke uden at plastre til med boliger på væddeløbsbanen, så ånder alt idyl. Der er dog et andet men: AGF-direktør Jakob Nielsens ønskestadion koster alene 400 millioner kroner. Det giver jo ikke mange midler til et fuldblods atletikstadion, løsning af det evigt tilbagevendende trafikale kaos (der bliver endnu værre med Mols-linjens flytning) og så det helt indlysende behov, Aarhus har: Den store, indendørs multiarena, der kan matche Københavns royale arena og Hernings "Boksen", og som vil være en langt bedre investering for kommunen end et nyt stadion.

Aarhus

Tivoli Friheden vil bygge en ny scene

Annonce