x
Annonce
Aarhus

Kan fisk få det for godt?

<p>70 procent af ørredens gydevandløbkan ikke leve op til kravene for god økologisk tilstand, viser DTU Aquas undersøgelser. Foto: Terkel Broe Christensen</p>

Det mener landbruget, og derfor trækker det ud med at få vedtaget de vandområdeplaner, som EU siger, vi skal have.

DTU Aqua har undersøgt, hvordan det står til i ørredens gydevandløb, og det har vist sig, at 70 procent ikke kan leve op til kravene for god økologisk tilstand.

Annonce

»Mange steder er fiskenes gydebanker gravet væk, fordi landmændene har ønsket hurtigere vandafledning,« siger fiskekonsulent Jan Nielsen, som har fulgt tilstanden i de danske vandløb i mange år.

OBS: Artiklen kræver abonnement

Som medlem af EU har Danmark ellers pligt til at sørge for, at landets vandområder har god økologisk tilstand med så få afvigelser fra oprindelig natur som muligt.

Men vandområdeplanerne, som skal sikre, at det sker, er kommet i strid modvind, og vedtagelsen af dem trækker ud.

De medtager for mange vandløb, mener Landbrug og Fødevarer, og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er enig:

»Smalle, flade og gravede vandløb med begrænset økologisk potentiale skal ikke indgå i vandplanlægningen fremover.«

Naturstyrelsen arbejder nu med at formulere de nye kriterier, der kan skære ned på antallet af vandløb omfattet af krav om særlig beskyttese. Opgaven skal være afsluttet ved udgangen af 2017.

OBS: Artiklen kræver abonnement

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce