Annonce
Kultur

Kan man opføre Tøftings barske liv uden en bold? Sikker scoring på Svalegangen

Alle på scenen yder en kæmpepræstation i "No regrets" om Stig Tøftings barske liv. Foto: Anders Theibel/Montgomery
Du behøver ikke være bidt af fodbold eller AGF-fan for at blive fanget ind af ”No regrets”. Forestillingen er for alle, fordi den gennemspiller et liv hvirvlet ind i op- og nedture.

ANMELDELSE: Den idé, som Morten Lundgaard for nogle år siden fik om at sætte sportsstjernen Stig Tøftings selvbiografi i scene, bærer stærk og saftig frugt.

På de skrå brædder er den blevet til skildringen af et liv, som konstant og i et vanvittig gear pendulerer mellem succes og nederlag, vinderpokaler og familietragedier, vinding og tab, glæde og sorg. Akkurat visningen af den stormstyrke og de vedvarende skift af modsatrettede følelser i ét liv, er forestillingens store styrke.

Passion og overlevelsesdrift

Troels Engelbrecht og Morten Lundgaard har med stort held bearbejdet den selvbiografi som Stig Tøfting skrev i samarbejde med Lars Steen Pedersen.

Forestillingen indledes og slutter med at Stig Tøfting hører to skud fra den lejlighed, hvor hans far først skød moderen og derefter sig selv. Det fungerer effektfyldt som ramme for iscenesættelsen af den fightervilje, Tøfting lagde for dagen som fodboldspiller – ja som forklarende og troværdig motor for al hans ageren.

Morten Kjær behøver ikke en bold på scenen for at give troværdig indsigt i alle sider af fodboldstjernen Stig Tøftings liv.  Foto: Montgomery

”Jeg skal spille i morgen” runger i luften. Morten Kjær, som meget talentfyldt spiller Stig Tøfting, sender gentagne gange replikken ud i æteren på en måde, så vi kan mærke ordene som et massivt og rungende ekko af en indre stemme. En stemme drevet af passion og overlevelsesdrift på trods.

Tøfting udviklede sig til en frygtet og elsket professionel fodboldstjerne via sin jernvilje, og fordi han spillede bold med en voldsom passion.

At Tøfting var en så både kompromisløs og dedikeret boldspiller viser forestillingen heldigvis ikke ved at lade Morten Kjær spille bold på scenen. Den vilje og entusiasme, der drev Tøfting, er i stedet omsat til kropslig energi og til små rappe humoristiske replikker.

Kjær pisker rundt på scenen, og siger mens han samtidigt imiterer: ”Jeg pakker sko, løber, træner og spiller”. Senere siger han ”Jeg træner, jeg spiller og jeg samler kommoder”. Det er efter at Tøfting har mødt Bettina.

Annonce

Suverænt skuespil

Morten Kjær yder en kæmpepræstation som Tøfting. Han har udseendet med sig i den forstand at han ligner en slank udgave af Tøfting.

Hertil og vigtigst evner han at turnere sin energi. Han placerer sig som i orkanens øje for alles interesse og spørgetrange med en stålsat pondus. Og han demonstrer tillige at fremstille en mand så skrøbelig som porcelæn.

Mathilde Passer i rollen som Bettina siger midt i stykket  til Tøfting, at det er hverdagen med ham hun savner. Foto: Anders Theibel/Montgomery

Mathilde Passer spiller med uimodståelig charme og stor sikkerhed Tøftings første kone, Bettina. Scenerne med hende har Morten Lundgaard orkestreret forjættende godt. Med flirt og amoriner og humor i starten, hvor de mødes. Her vikles på en skøn måde både busruter og forbandede Ikea-indkøb ind. Senere følger dyb smerte. I Bettinas ytringer om, at det er hverdagen hun savner, og i råb til Tøfting om, at han forsømmer sin familie.

Casper Juel Berg har flere af rollerne som mod- og medspiller. Foto: Anders Theibel/MontgomeryFoto: Anders Teibel/Montgomery

Alle medvirkende spiller bravt. De øvrige tre har adskillige roller. Holger Østergaard er navnlig herlig som en hæs og meget resolut John Stampe. Matias Hedegård og Casper Juel Berg springer kvikt mellem roller som fx Peter Schmeichel, Brian Laudrup, fodbolddommere, retsdommere og venner fra rockermiljøet.

Annonce

Alment menneskeligt

”No regrets” fortæller en alment menneskelig historie. Et liv med bestræbelser og kampe for det man er passioneret i forhold til. For Tøftings vedkommende fodboldspil og et familieliv med kone og børn. Den del vises fint med action på en fodboldbaneimiteret scene med publikum bænket på tre sider. Med brug af menneskelignende silhuetter i træ. Og ved at transformere filmklip, fotos og datoer op på scenebagvæggen.

Men det er også et meget turbulent livsforløb med to store familietragedier.

Tøfting mister 13 år gammel sine biologiske forældre og hans fjerde barn får uhelbredelig meningitis og sover ind kort tid efter fødslen. Det er klart disse to kolossale tab, som gør indtryk i forestillingen.

At Lundgaard tillige har iscenesat dem så overbevisende flot, gør teateroplevelsen des stærkere. Lundgaard giver med en helt særlig elegance og patos episoderne plads. Han rydder scenen for tumult, støj og bevægelser. Han lægger ”stormene ned” og skaber et nøgent rum. Et spotlys, et åndehul, et slags limbo, - steder, hvorfra Stig Tøfting bliver bombarderet med livets grumme vilkår og samtidig finder en energi båret af en stålsat vilje til at leve livet alligevel. Og leve det stærkt og kompromisøst.

'No regrets'

Idé: Morten Lundgaard. Tekst: Troels Engelbrecht og Morten Lundgaard frit efter Lars Steen Pedersens biografi.

Instruktion: Morten Lundgaard. Scenografi: Aleksandra Lewon. Lysdesign: Ebbe Rodtborg. Lyddesign: Sebastian Toft og Anton Bast. Videodesign: Magnus Pind. Videoteknik: Rune Tønnes. Koreografi: Christian From. Scenemester: Jesper Folke. Musik: Sebastian Toft og Anders Ruby. Instruktørassistent: Cille Brandt og Anders VossTekst:

Medvirkende: Morten Kjær, Mathilde Passer, Matias Hedegård Andersen, Holger Østergaard og Caspar Juel Berg. Produceret af Teatret Svalegangen. Premiere på Svalegangen 26. marts 2022. Spiller her til og med 14. maj, mandag - fredag kl.19.30 og lørdag kl. 16.00.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Byudvikling

Kritisk byrådsmedlem afvist til borgermøde om havneudvidelse: - Jeg synes, det er ærgerligt og uklogt

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Profileret plejehjem i Aarhus sendt til tælling: - Det er næsten værre end Else i liftselen på Kongsgården

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce