Annonce
Blog

Kan vi holde hinanden ud i fremtiden?

Forældre blandede sig og stjal nok de unges frihed men tilbød til gengæld sikkerhed for at finde en passende partner til den unge i rette tid.

Da min mor lå på det sidste, bad hun mig at finde et bestemt smykke i hendes smykkeskrin.

”Det skal Hanne have, fordi hun kan holde min søn ud”, sagde hun kærligt gennem morfinrusen. Hun vidste om nogen, at hendes søn kunne være ”lidt sær”, som hun kaldte det. Noget min dejlige svigerinde altid har tacklet med en god portion humor, langmodighed og kærlighed til sin mand.

I øjeblikket flimrer det ene datingprogram efter det andet over skærmen, som et tegn på, hvor svært det er at finde kærlighed og varige relationer i senmodernitetens Tinder-tilværelse. Det er som om, det på samme tid aldrig har været lettere og samtidig sværere at finde sig en partner. Dit liv kan blive ændret med et swipe både i søgefasen og åbenbart også i exitfasen, hvor din muligt udkårne har fundet et bedre bud.

Den romantiske kærlighed som ideal er af nyere dato. Arrangerede ægteskaber var engang virkelighed også i Danmark. Forældre blandede sig og stjal nok de unges frihed men tilbød til gengæld sikkerhed for at finde en passende partner til den unge i rette tid. I senmodernitet er alle i princippet frie til at følge hjertes banken, til gengæld kommer der ingen og fikser det for os – end ikke de mest velmenende eksperter i et datingprogram ser ud til at kunne klare det.

Med velstand, velfærdssamfund, kvinder på arbejdsmarkedet, fri abort og brud i traditionelle normer og roller er vi blevet frie til at vælge vores eget liv og vælge om igen og igen. Sociologer bruger betegnelsen ”rene forhold”. I dag kan vi klare os selv hver især økonomisk og praktisk og derfor består et kærlighedsforhold kun af det, som vi selv vælger at lægge i det af følelser. Men følelser kan være en flygtig størrelse, når hverdagen sætter ind eller når man på 3. date opdager, at den tilsyneladende perfekte date har en ”sær side”. Sociologen Zygmunt Baumann beskriver hvordan vi er gået fra det gammeldags ”til døden os skiller ægteskab” over til et ”lad os se, hvordan det virker samliv”. Han forudser ligefrem ”flydende kærlighed” i fremtiden.

Er det slut med holdbare kærlighedsforhold i fremtiden? Er vi blevet for kræsne og for optagne af særheder, fejl og mangler hos vores datingpartnere? I følge den britiske filosof og forfatter Alain de Botton befinder vi os på tumlingestadiet i forhold til at forstå, hvordan vi danner moderne langvarige kærlighedsforhold. I sin inspirerendes bog "Kærlighedens gang", giver han i romanform et bud på udviklingen af et modent og realistisk kærlighedsforhold. Hans hovedpointe er, at vi alle har sære sider og på mange måder er svære at leve sammen med. Det vigtige er at erkende, hvordan man selv er svær at holde ud. Faktisk skal det første spørgsmål fra begge parter på en date være, hvordan er du sær?

Ifølge filosoffen vil vi blive dygtigere til vores kærlighedsforhold i fremtiden. Vi skal indse, at et kærlighedsforhold mellem to mennesker består af et miks af romantiske ideer, kulturer og forventninger kørt godt og grundigt sammen i en foodprocessor. Vi skal lære at elske hinanden med diverse særheder. Helt kynisk erkender han, at charmen ved ægteskabet i virkeligheden handler om, hvor ubehageligt det er at være alene.

Måske står vi i en overgangsperiode, hvor vi må erkende, at jagten på den romantiske kærlighed slet ikke er så romantisk igen? Indse at livet hurtigt kan blive en ensom rejse, og derfor søge en at dele ensomheden med? Måske det lange seje træk kommer på mode igen? Og skulle vi alligevel ikke kunne holde hinanden ud, kan man jo altid smutte på Tinder igen!

Annonce
Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker, Futuria
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce