Annonce
Debat

Kan vi vækste os til et bæredygtigt samfund?

Nej ? er det korte svar

I stedet for at fokusere fuldstændig ensidigt på produktivitet og økonomisk vækst, skal vi nuancere vores syn på økonomi og erhvervsliv og tænke væksten ind i en større plan for, hvordan vi skaber et godt, sammenhængende og bæredygtigt samfund.

Melodien om vækstlokomotivet, der skal trække samfundet imod nye højder, er efterhånden en velkendt ørehænger, som adskillige politikere og økonomer har nynnet med på i mange år. Spørgsmålet er, om tonerne fra melodien er ved at forstumme i det 21. århundrede?

Josephine Fock

  • Josephine Fock, 49 år, er vokset op i Horsens som den yngste af fem.
  • Uddannet jurist fra Aarhus Universitet i 1993. Aktiv i fagbevægelsen og har arbejdet både med akademikergrupperne, sygeplejersker og de øvrige grupper i Sundhedskartellet.
  • De seneste seks år har hun været chef for OAO, Offentligt Ansattes Organisationer, med 400.000 offentligt ansatte LO-medlemmer og har over for tre finansministre forhandlet de offentlige overenskomster på plads for alle statsansatte.
  • Arbejder med ledelse og inddragelse i praksis og er mentor for unge kvindelige talenter.
  • Er ivrig sejler og instruktør i Sundby Sejlforening.
  • Bor på Amager med sin kæreste.

Er et snævert fokus på økonomisk vækst i år 2015 virkelige det vigtigste middel til at skabe et godt og bæredygtigt samfund med glade og sunde borgere?

Annonce

Nej, er mit og Alternativets klare svar.

I løbet af de seneste årtier har den ensporede fokus på vækst resulteret i, at vi har fået et mere ulige Danmark. I samme periode er antallet af borgere, der udviser symptomer på stress, mistrivsel og utilpashed steget i takt med, at fokus på vækst og produktivitet er blevet mere ensidigt. Det viser tal fra bl.a. Stressforeningen og Statens Institut for Folkesundhed.

Og sidst men ikke mindst er Danmarks ressourceforbrug over en årrække vokset så betydeligt, at det ifølge WHO ville kræve fire jordkloder, hvis resten af verden havde det samme forbrug som Danmark.

Kort sagt - med undtagelse af økonomisk vækst går det på mange af de parametre, der er afgørende for et bæredygtigt samfund, den forkerte vej. Den simple, neoliberale økonomi har udspillet sin rolle. Derfor må vi gå en anden vej.

Nogle mener, at det er naivt at tænke sådan. Jeg mener, at det er naivt at fortsætte den nuværende kurs - ikke mindst med tanke på, at så mange af os mærker, at den nuværende kurs er ved at føre os ud over kanten.

For mig er det helt centralt, at vi sætter en ambitiøs og fremtidssikret kurs. En kurs, der ikke favoriserer et af bæredygtighedens parametre, men derimod sidestiller dem. Hvis ikke det er økonomisk, socialt, sundhedsmæssigt og miljømæssigt bæredygtigt, så er det ikke værd at gøre. Så forskyder eller udskyder vi bare problemerne i stedet for at løse dem.

Paradoksalt er det, at nogle stemmer ser et modsætningsforhold mellem at gøre det bæredygtigt på den ene side og så skabe økonomisk vækst på den anden side. Det er en falsk modsætning.

Det blev slået fast allerede i 2006, da den 700 sider lange Stern-rapport konkluderede, at klimaforandringer vil blive dyrere og dyrere at gøre noget ved, som tiden skrider frem. Og en krone sparet er som bekendt en krone tjent. Sandheden ved det udsagn kender Københavns Kommune alt til. Som følge af de voldsomme skybrud, der ifølge DMI bliver en del af vores fremtid, har kommunen måttet bruge seks mia. kr. skybrudsberedt kloakering.

Helt konkret konkluderer Stern-rapporten, at op mod 20 pct. af det fremtidige globale bruttoprodukt vil gå tabt, hvis vi ikke handler lige nu. Og den konkluderer, at blot en-to pct. af det globale bruttoprodukt er nødvendig for at undgå de værste effekter af klimaforandringer.

At det hænger sådan sammen skyldes, at manglende handling fører til et mere ustabilt klima, færre ressourcer og store miljøudfordringer, der ganske enkelt betyder, at vi ikke kan opretholde den økonomiske vækst, som vi kender i dag. Det danske samfund vil kort fortalt gå økonomisk i stå, hvis vi fortsætter med at sætte vækst før alt andet.

Både fra et økonomisk, ressourcemæssigt, miljø- og klimamæssigt perspektiv giver det derfor mening, at vi begynder at tænke vækst og forbrug ind i en overordnet plan for, hvordan vi skaber et bæredygtigt samfund.

Det kræver imidlertid et opgør med vanetænkning og en øget skepsis over for vækstens præmisser. Pointen er ikke, at vi skal modarbejde vækst. Tværtimod skal vi samarbejde med erhvervslivet og skabe rammerne for en grøn og bæredygtig vækst, som hverken underminerer den miljømæssige, klimamæssige eller sociale kapital.

For at opnå en bæredygtig vækst er det først og fremmest afgørende, at vi fremover indregner klima-, miljø- og samfundsforhold i de økonomiske planer og investeringer. Derfor foreslår vi i Alternativet, at:

o Det skal være lettere at låne penge i banken til at etablere bæredygtige virksomheder, som bidrager positivt til samfundet på samtlige bundlinjer - den økonomiske, den sociale og den klimamæssige. F.eks. kan her nævnes Huset Venture i Viby, der er en non-profit, socialøkonomisk virksomhed, der primært beskæftiger handicappede.

o Der skal indføres et bæredygtighedskrav i danske pensionskasser, så danskernes pensionsformuer målrettes investeringer i sundhed, miljø og klima - og ikke som nu, hvor der primært skeles til, hvor det økonomiske afkast gættes at blive størst. Her har et stort mindretal af medlemmerne i de tre pensionsselskaber MP Pension, JØP og DIP allerede tilkendegivet, at de ønsker, at deres pensionsselskab øger investeringerne i bæredygtige alternativer.

o Der skal etableres en to-årig iværksætterydelse, så det fremover bliver mindre risikofyldt og langt mere attraktivt for ledige, der gerne vil starte en bæredygtig virksomhed at etablere sig.

o Der skal gennemføres en grøn og social skattereform, så virksomhederne får et større incitament til at investere i miljø- og klimavenlige løsninger og produkter. Vi vil give de grønne afgifter tilbage til de borgere og virksomheder, der fremmer en grøn omstilling.

o Sidst, men ikke mindst overvejer Alternativet, om der skal eksperimenteres med differentieret selskabsskat, som tilgodeser bæredygtige virksomheder - dette vil også tiltrække bæredygtige udviklingsvirksomheder og derved skabe arbejdspladser.

Det er tid til et nyt vækstbegreb - det nuværende er blindt.

Det ser ikke, det ignorerer, hvordan væksten påvirker andre, vigtige områder. Af samme grund bør vi definere et vækstbegreb, der medtager miljøbelastning, folkesundhed og trivsel. Det er nemlig sådan, at i nogle situationer, hvor det traditionelle BNP vokser, ville der rent faktisk være tale om et fald, hvis vores vækst-begreb også indregnede f.eks. miljøomkostninger. Det er ganske enkelt ikke godt nok.

Heldigvis bliver flere og flere klar over, at bevægelsen mod bæredygtig vækst er vigtig og afgørende. Flere og flere er ved at blive klar over, at vi endnu har chancen for at gå forrest: vi kan, hvis vi vil. Og hvis vi tør.

Men det kræver et opgør med vanetænkningen om, hvor ensidigt økonomisk vækst ses som et ultimativt gode, der altid er godt og er godt i sig selv.

Den er for simpelt, og tiden er løbet fra det.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Debat

Kristendemokraterne er tilfredse, men der er stadig noget at kæmpe for: Det, der ikke er svært, skal være nært

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce