Annonce
Aarhus

Kande fra 1779 dukkede op i Højbjerg: Formentlig stjålet under Napoleonskrigene

Niels Jørgen Andreasen har solgt kanden til en tysk menighed, hvorfra den forsvandt for mange år siden - måske helt tilbage til Napeloenskrigene i 1813. Foto: Michael Svenningsen
En stor tinsamling rummede en overraskelse for Niels Jørgen Andreasen, der nu har sendt en kande fra 1779 tilbage til en kirke i Tyskland.

HØJBJERG: Nogle gange finder man ting, man ikke vidste, var blevet væk. Lige netop det skete for Niels Jørgen Andreasen fra Pegasus Kunst- & Antikvitetshandel i Højbjerg.

Han købte for nylig en større samling tin, og i den dukkede en kande op med en inskription fra 1779. På kanden står også navnet på Evangelische Kirchengemeinde Zwochau, som er en protestantisk kirke i den tyske by Zwochau, der ligger omkring 20 kilometer nord for Leipzig i det østlige Tyskland.

- De kunne se i deres arkiver, at kirken havde købt sådan en kande i 1779, men at den efterfølgende var forsvundet. Så nu har de købt den tilbage, fortæller Niels Jørgen Andreasen.

Han er selv historiker og opkøber jævnligt samlinger af forskellig størrelser. Den samling, som kanden dukkede op i, er ifølge Niels Jørgen Andreasen to eller tre generationer gammel, og derfor mener han også, at den har været i Danmark i rigtig mange år.

- Den er i hvert fald kommet hertil før første verdenskrig, jeg er faktisk næsten sikker på, at det har været i forbindelse med Napoleonskrigene. Der var et stort slag i området i 1813, hvor 600.000 soldater deltog, og mon ikke den er blevet stjålet der, siger han.

Annonce

Den er i hvert fald kommet hertil før første verdenskrig, jeg er faktisk næsten sikker på, at det har været i forbindelse med Napoleonskrigene. Der var et stort slag i området i 1813, hvor 600.000 soldater deltog, og mon ikke den er blevet stjålet der.

Niels Jørgen Andreasen

Lavpris

Men nu er kanden altså på vej hjem til Zwochau igen, hvor kirken har købt den for den nette sum af 600 euro (4.473 danske kroner, red), inklusiv forsendelse og forsikring.

- Det var mindre, end den var værd, men det betyder ikke så meget. Den skulle jo bare gerne hjem igen, siger Niels Jørgen Andreasen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce