Annonce
Aarhus

Kaospilot med forstand på kvinder

<p>Ida Tin har gået på Kunstskolen i Aarhus, men interessen for at skrive og tegne er for tiden lagt på hylden. Fritiden bruges på familien og arbejdet med udvikling af Clue. Pressefoto</p>

Ida Tin er globetrotter og iværksætter. Nu har hun udviklet en app, der holder styr på kvinders fertilitet.

Ida Tin er en eventyrer. Hun har rejst jorden rundt på motorcykel, både alene og sammen med sine forældre, Hjalte Tin og Nina Rasmussen. Hun har aldrig haft et fast job, og hun har boet i flere lande. Hun er en kvinde, der konstant udfordrer det sikre, det trivielle og det rutineprægede.

Annonce

Der er dog én ting, hun vil have styr på. Sin fertilitet. Hvornår og med hvem, hun vil have børn. Det har nu resulteret i appen Clue, hvor kvinderne indtaster deres data om menstruation, smerter, humør og seksuel aktivitet, så appen minder dem om, hvornår de har ægløsning.

»Jeg undrede mig over, at der ikke var blevet opfundet noget nyt inden for familieplanlægning, siden p-pillen blev lanceret for over et halvt århundrede siden. Jeg havde en forestilling om, at ny sensorteknologi i kombination med smartphones kunne skabe noget nyt på dette felt,« siger Ida Tin.

I dag bruges appen af to millioner kvinder I 180 lande, og Ida Tin er blevet belønnet af Europakommissionen med »European Female Web Entrepreneur Award«.

»Hvorfor ikke bare lade naturen råde?«

»Fordi kvinderne fra tidernes morgen har haft behov for og har forsøgt at styre deres reproduktive sundhed. Ingen kvinder ønsker at føde et barn hvert år. Vi bruger teknologi overalt i vores liv, så hvorfor skulle vi ikke bruge de redskaber, vi har nu, til at leve godt med vores cyklus og krop,« spørger Ida Tin, der selv er mor til Elliot på fem år og Elenor på to.

Ida Tin har tilbragt en stor del af sin barndom i forældrenes sekskantede hus i Mørke, som blev den faste base efter turene til Sydamerika, Sidney, Singapore og gennem det gamle Sovjetunionen.

Skolegangen bar præg af, at der også skulle være tid til at køre på motorcykel gennem Afrika, men via N. Kochs Skole i Aarhus, Efterskolen Ådalen i Hørning og et enkelt år på studenterkursus kom Ida Tin i gang med den fri ungdomsuddannelse.

»Jeg har også været på kunstskole i Sydafrika, boet i London og taget en projektlederuddannelse i Indien,« fortæller Ida Tin om tiden, før hun fandt sig til rette hos Kaospiloterne i Aarhus.

»Jeg havde læst om skolen, og jeg fik den soleklare opfattelse, at der skulle jeg gå. Jeg var meget sammen med elever fra de tidligere årgange, så jeg kendte skolen ret godt, før jeg startede, og jeg lagde al min energi i optagelsesprøven, for jeg VILLE ind,« siger den 36-årige iværksætter.

Hos Kaospiloterne i Mejlgade i Aarhus fik Ida Tin forståelse for processer, lærte at arbejde sammen med andre, fik ledelseserfaring og fandt ud af, hvordan man skaber sit eget job og arbejdspladser for andre.

»Jeg fik også mod på at gøre mine idéer til virkelighed,« fortæller Ida Tin, hvis erfaring med arbejdsmarkedet indtil dato er to jobs, som hun begge blev fyret fra.

»Jeg var piccoline for Home i én uge og fik engang job som organisationskonsulent hos KPMG, hvor jeg blev fyret, før jeg startede. Det lyder sært, men det er sandt,« siger iværksætteren, der efter endt uddannelse hos Kaospiloterne startede virksomheden Moto Mundo sammen med sin far.

Efter en årrække som rejseleder for motorcykelentusiaster trak det frie liv igen, og Ida Tin satte sig på motorcyklen og kørte USA tyndt. Mutters alene og uden for alfarvej.

Det kom der en bog ud af. »Direktøsen«, hvor hun fortæller om at leve enkelt og om at udfordre sin modighedsmuskel.

Ny virksomhed

I dag bor Ida Tin i Berlin, hvor hun sammen med sin mand, Hans Raffauf, har startet virksomheden Bio Wink GmbH, som står bag appen Clue.

»Det er hårdt at være iværksætter, og der er en vis grad af økonomisk usikkerhed, men lige nu har jeg mit absolutte drømmejob, og langt vigtigere end økonomisk sikkerhed er det at bruge tiden på noget meningsfuldt,« mener Ida Tin.

Hun har modtaget tusindvis af mails fra kvinder, der fortæller, at appen har været en hjælp i deres liv.

»Nu er vi i gang med at udvikle en ny feature, der gør det muligt for brugere at dele deres cyklusinformation med deres partner eller med andre, for eksempel deres mor, bofælle eller læge. Vi har mange brugere, der har efterspurgt det, blandt andet mange mænd,« siger Ida Tin.

Selv om Ida Tin i dag er succesrig iværksætter med base i Berlin, trækker Danmark indimellem i globetrotteren.

»Jeg savner min familie og venner i Danmark, men der er mange ting, jeg sætter pris på i Berlin. Byen er mere blandet, og jeg kan godt lide at blive mindet om verdens mangfoldighed på godt og ondt,« siger Ida Tin.

Selv om motorcyklen er solgt, har hun lovet sig selv at købe en ny til sommer.

»Jeg drømmer om at rejse ud med min familie og vise mine børn verden. På motorcykel, på cykel eller måske på noget helt tredje.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Bet for AGF: Zach Duncan ude i 9-12 måneder

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

AGF

Så du Helmigs nye live-udgave af Malaga? Se eller gense hans hyldest til Aarhus her

Annonce