x
Annonce
Østjylland

Karakterløse klasser er kommet for at blive

Der er stadig masser af traditioner på Odder Gymnasium, men 3.y har også skabt en ny. For med afsæt i succesen med deres klasse har princippet om formativ evaluering frem for karakterer spredt sig til resten af gymnasiet. Foto: Morten Pape

Odder Gymnasium er ikke længere med i forsøg om karakterløse klasser. Det er i stedet blevet normen efter gode erfaringer.

Odder: Da Odder Gymnasium i august 2014 fjernede de løbende karakterer for eleverne i den daværende 1.y, var det et forsøg.

Målet var at finde ud af, om man kunne fjerne noget af presset fra eleverne, der lige præcis i biotech-klasserne var ekstra stræbsomme. Vel at mærke uden at det ville gå ud over elevernes karakterer, når de stod færdige med en studenterhue på hovedet.

Og man må sige, at forsøget er lykkedes til fulde.

Onsdag blev de sidste elever fra 3.y studenter med et snit på 7,8. 0,2 højere en den tilsvarende klasse sidste år.

- Konklusionen er, at det i hvert fald ikke har skadet de endelige karakterer, at eleverne ikke har fået karakterer for deres afleveringer løbende, siger rektor Lars Bluhme.

Annonce

Lærerne vil ikke længere give karakterer, for det virker ikke.

Lars Bluhme, rektor Odder Gymnasium

Spredt sig hos lærerne

Da forsøget begyndte, var det kun få frivillige lærere, som havde netop biotechklassen, der skulle arbejde med den såkaldte formative evaluering frem for at give karakterer for elevernes opgaver.

- Men de andre lærere kunne se, at det virkede, og lige så stille har det spredt sig til de andre lærere og klasser, siger Lars Bluhme.

Dermed er forsøget blevet til måden, man gør det på på Odder Gymnasium. Og gymnasiet har takket nej til at være en del af et nyt forsøg under uddannelsesministeriet.

Forsøget kræver nemlig, at man har en klasse, der får karakterer på "gammeldags" manér for at kunne sammenligne.

- Men det ville være et tilbageskridt, mener Lars Bluhme, og tilføjer, at der stadig er enkelte lærere, der helst giver karakterer, men det er undtagelsen mere end reglen.

- Lærerne giver ikke karakterer, for det duer ikke, siger rektor.

Forskningen er enig

I stedet for karakterer har eleverne fået formativ feedback. Altså feedback, der har fokuseret på, hvad eleverne har lært, hvor de har udfordringer, og hvad der kan arbejdes videre med.

Formålet har været at få eleverne til at fokusere på læringsprocessen uden at det i sidste ende smittede af på afgangskarakterene.

De foreløbige evalueringer fra Danmarks Evalueringsinstitut og Kompetenceudvikling.dk understøtter Lars Bluhmes konklusion om, at de karakterfrie klasser er "så god en idé, at der ikke er nogen grund til ikke at gøre det".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce