Annonce
Kultur

Karismatisk orkesterchef: »Det nytter ikke noget, at kulturchefer gror fast.«

<p>Palle Kjeldgaard stopper som chef for Aarhus Symfoniorkester efter ni år, der ikke blev helt som han havde forestillet sig.</p>

Palle Kjeldsgaard forlader Aarhus Symfoniorkester efter ni år som chef.

Stemningen var god, og der var håndtryk, knus og glade smil, da symfoniorkesterets chef Palle Kjeldgaard mandag eftermiddag sagde farvel og tak efter ni år på posten. Men det er ikke en ren solskinshistorie.

Rådmand Rabih Azad-Ahmad fortæller, at »Aarhus Symfoniorkester altid har betydet meget for mig ? som menneske og som politiker.«

»Da jeg blev ansat, lød det, at nu skulle orkesteret udvides til 96 musikere,« fortæller den 54-årige snart forhenværende musikchef.

Er man sulten efter mere end receptions canapeerer, er der også masser af muskler og smag i Arhus Symfoniorkesters musik.

Siden er det kun gået den anden vej. Med sparerunde efter sparerunde kan der i dag kun tælles til 64 musikere i Aarhus Symfoniorkester mod de 72, de var for ni år siden.

Annonce

Gammel musik

Betyder det så meget, at I ikke er oppe på fuld bemanding?

»Det betyder, at der er en række vigtige værker, vi ikke kan opføre, og at musikke bliver ældre,« siger Palle Kjeldgaard.

Fra romantikken og frem blev orkestrene nemlig større og større. I 2013 opførte Aarhus Symfoniorkester Mahlers 8. Symfoni, og mammutværket kræver 250 medvirkende.

»Byen og regionen fortjener, vi kan spille hele repertoiret,« siger han.

Ud over at levere klassisk musik til de forholdsvis få, der for alvor sætter pris på den, har Aarhus Symfoniorkester også en alment kulturelt dannede funktion. Der gives hvert år koncerter for skolebørn i Musikhuset. Den klassiske musik formidles på såvel skoler som lokalcentrer, og så sent som i lørdags kunne hele familien komme til gratis koncert i Dokk1. Sidste sæson var der hele 88.000, der hørte musikken spille.

Annonce

Gode ansøgere

Orkesteret, der har eksisteret siden 1935, skal have ny ledelse. Den hidtidige souschef, Thomas Boje Brændstrup, har for nylig sagt ja tak til jobbet som kapelchef for Det Kongelige Kapel.

Alligevel er det en fortrøstningsfuld rådmand Rabih Azad-Ahmad (R), der takkede Palle Kjeldgaard for de mange år i musikkens tjeneste.

»Vi har flere gode ansøgere,« siger rådmanden.

Han ser også gerne et styrket symfoniorkester.

»Det er mit håb, vi kan genetablere Aarhus Symfoniorkester og komme op på 72 musikere igen - og måske engang i fremtiden få et fuldt besat symfoniskorkester med 96 musikere,« siger han ogfortsætter:

»Orkesteret er i kunstnerisk topform og har tiltrukket sig internation opmærksomhed. Samtidigt har de favnet en bred del af befolkningen - fra dronningens fødselsdag til Northside Festival,« siger Rabih Azad-Ahmad. Vil ikke gro fast

Palle Kjeldgaard har sidste arbejdsdag 31. maj og ser frem til en fremtid med jobsøgning:

»Jeg skal ud og søge job. Jeg er jo kun 54 år, så der er stadigt mange år på arbejdsmarkedet,« siger Palle Kjeldgaard.

Han pointerer, at han ikke er bitter.

»Det blev en helt anden opgave, jeg blev sat til at udføre, men det er stadigt et fantastisk orkester. Jeg er meget taknemlig for at havde været med så længe. Det nytter ikke noget, at kulturchefer gror fast. Med ni år er jeg den længst siddende chef i orkesterets historie,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce