Annonce
Østjylland

Karrieren tidligt på plads: Viktors første ord var traktor

Victor Kristensen Riise har fundet sin rette hylde i en hverdag med traktorer, økologi og landbrug.
Viktor Kristensen Riise uddanner sig til økologisk landmand på Kalø Økologiske landbrugsskole
Annonce

KALØ:  Viktor Kristensen Riise fra Pandrup i Nordjylland har altid interesseret sig for maskiner, dyr og naturen, så langt han kan huske tilbage, fortæller han. Men selv om interessen for landbrug altid har været der, var det hans mor, der fandt uddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Og der hersker ingen tvivl om, at Viktor Kristensen Riise har fundet sin rette hylde.

Han har, så længe han husker, interesseret sig for landbrug. Maskinerne, dyrene og naturen. Noget tyder på, at hans interesse for landbrug har dybere rødder end hans hukommelse.

- Mit første ord var traktor, så selv om jeg ikke kommer fra en landbrugsfamilie, har landbrug altid interesseret mig. Jeg ville gerne noget i økologisk retning. Det var afgørende for at vælge en landbrugsuddannelse, at den var økologisk, fordi det er det, jeg gerne vil og ser en fremtid i, siger han.

Viktor Kristensen Riise gik i gang med at søge viden om økologi og landbrug, men det var hans mor, der fandt uddannelsen på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Annonce

Ny vinkel på bæredygtighed

- Skolen har et enormt godt socialt liv. Der er altid nogen at snakke med, og der er ikke nogen, der bliver holdt udenfor. Det sociale er mindst lige så vigtigt som det faglige, især når man bor på skolen, som jeg gør. Det er fedt, at man er sammen omkring for eksempel lektier. Man hjælper hinanden, og man motiverer hinanden.

Kulturelt har han følt sig udfordret på skolen. Den generelle holdning til økologi i Nordjylland er langt mere skeptisk og langt fra den, der hersker på Kalø Økologisk Landbrugsskole. Mange af de andre elever kommer fra storbyen og har derfor for manges vedkommende et mere idealistisk syn på landbrug. Viktor Kristensen Riise ser dog udfordringerne som positive.

- Man har jo en helt anden mentalitet, der hvor jeg kommer fra. Hvis man er økolog, så er det ikke det, man siger som det første. Men nøjjj, hvor det har været sundt for mig at få en anden vinkel på bæredygtighed og økologi, konstaterer Viktor.

Annonce

Har altid ønsket at være selvstændig

Han er i gang med at færdiggøre sit 2. hovedforløb som landmand på skolen, men han har slet ikke kunnet vente med at blive færdiguddannet, så han har drevet kvæg- og planteavl samt naturpleje ved siden af skolegangen.

- Jeg har 36 hektar jord med naturpleje, planteavl og 30 stk. skotsk højlandskvæg hjemme i Blokhus-området. Det har jeg haft siden 2018. Jeg sælger oksekød til private lokalt, og jeg slagtede de første dyr i efteråret 2019, fortæller han.

Han har altid gerne villet være selvstændig, så da han fik muligheden for det for nogle år siden, begyndte han i det små med lidt kyllingeproduktion. Det udviklede sig hurtigt, da Viktor lejede noget jord og købte kvæg dertil. Siden fik han mulighed for at låne arealer til naturpleje.

Annonce

Økologi skal kunne betale sig

- Jeg synes, at naturpleje er interessant og spændende. Det der med at gå ud i naturen og se dyrene, opdage sjældne arter på de arealer, jeg låner, og være med til at øge biodiversiteten, er fedt. Også dyrevelfærd er og vil altid være i højsædet for mig. Det vil jeg ikke gå på kompromis med, fortæller Viktor.

Når han sælger til private i lokalområdet, nyder han at fortælle dem om sin produktion, for han mener, forbrugerne og landbruget er gledet for langt fra hinanden, og han vil gerne arbejde for at få dem tættere på hinanden igen. Hans stærke holdninger til den sag afspejler sig i fremtidsplanerne.

- Min produktion er mit liv, og jeg realiserer mig selv igennem min produktion. Derfor er det vigtigt, at både produktionsmæssige og økonomiske resultater er tilfredsstillende. Jeg skal ikke lave noget, som ikke kan svare sig. Det andet vigtige er, at jeg nyder min produktion, og måske kan jeg nogle gange acceptere, at det ikke er rentabelt, men så er jeg fuldstændig bevidst om, at det er på bekostning af økonomien, forklarer Viktor.

Selv om han endnu ikke har færdiggjort sin uddannelse på Kalø Økologisk Landbrugsskole, står udbyttet af at tage uddannelsen netop her, klart for ham.

- Jeg har fået en god og solid viden om landbrug og en god viden om økologi, biologi og økonomi. Jeg håber, at jeg bliver bedre klædt på til at drive et økologisk ved at gå på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Festugens fremtid er uvis: Flere arrangører afventer mandagens svar

Aarhus

Borgmester overvejer at aflyse festugen: Afgørelse træffes mandag

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Annonce