Annonce
Debat

Kassetænkning i Risskov

Som kommende naboer til Bindesbøll Byen, den nye bydel i Risskov, er det med stigende uro, vi står på sidelinjen og forsøger at påvirke de processer, der i flere år har kørt i kommunens regi frem mod vedtagelsen af Lokalplan 1031.

Det er svært at beskrive den frustration og afmægtighed, der griber os, når vi konfronteres med specielt rådmand Kristian Würtz og borgmester Jakob Bundsgaards forsikringer om, at de vil drage omsorg for, at byomdannelsen af Psykiatrisk Hospital Risskov sker med nænsom hånd, og vi så samtidig kan konstatere, hvor langt dette ligger fra sandheden.

Aarhus er ifølge borgmesteren dømt til fortætning, fordi usikre (og ofte betvivlede) prognoser udarbejdet af kommunen peger på, at befolkningstallet i Aarhus i de næste 35 år vil stige med 125.000 personer (JP Aarhus 03.10.2015).

Fortætningen er således, forstår man, helt uundgåelig, til trods for at tal fra 2015 viser, at tilvæksten i 2014 var på bare 448 borgere (Berlingske 6. oktober 2015), svarende til 12,5 procent af den årlige tilvækst, som kommunen byplanlægger efter i dag.

Annonce

For lokalplansområde 1031, der bl.a. grænser op til Aarhusbugten og Riis Skov, betyder den planlagte fortætning opførelsen af et stort antal bombastiske "kasser" på op til 5 etager, der helt vil lukke Bindesbølls arkitektonisk unikke hovedbygning inde og danne en unaturlig og abrupt overgang til det omliggende åbne, lave villakvarter. Aarhus Kommunes eget rådgivende organ, Aarhus Kulturmiljøråd, har udtalt en skarp kritik af disse byggeplaner, men er, som så ofte før, blevet totalt ignoreret. Til stort held for projektets ejere, et pengestærkt privat konsortium med KPC i spidsen, har Aarhus Kommune i stedet valgt ikke at udarbejde visualiseringer af området og dermed sikret, at kontrasterne forbliver usynlige, indtil lokalplanen er endeligt vedtaget.

Konsekvensen af Aarhus Kommunes alliance med private bygherrer i sværvægtsklassen er rigtig mange penge i kassen for investorerne, men uoprettelige skader på det særlige miljø, som Risskovs beboere og Psykiatrisk Hospital i fællesskab har bygget op igennem mere end 150 år.

Vi mangler et underbygget, konkret og overbevisende svar fra de to socialdemokrater Bundsgaard og Würtz på det store og afgørende spørgsmål om, hvorfor private ejendomsudvikleres kapitalinteresser fortsat skal definere boligpolitikken i Aarhus uagtet, at deres fortættede projekter tager kvælertag på borgmesterens egen vision om "liveability" i byen og lader hånt om politiske løfter om "nænsom og respektfuld tilpasning" til eksisterende bymiljøer.

Kære politikere, hvis baggrunden for jeres uforståelige angreb på Risskov og andre af byens gamle kvarterer er, at Aarhus Kommune pga. omstændigheder uden for kommunens kontrol er tvunget til at tilfredsstille private investorers umættelige profitjagt og derfor må ignorere sine egne skåltaler om mærkbar borgerinddragelse, så læg venligst kortene på bordet nu, inden vi skal sætte vores kryds til byrådsvalget i 2017.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Tingager er for tiden ude i kulden i AGF: - Jeg har ikke været god nok, men det er jeg nu

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Debat

Rambøll efterlyser handling: Aarhus Kommune kan tage hårdere fat i klimaindsatsen

Debat

Stiften mener: Tillykke til DIF og Michael Laudrup, men hvad skal vi bruge kåringen til?

Aarhus

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Annonce