Annonce
Mærk Aarhus

Kast bare med kuglerne – mellem vinflaskerne

Foto: Mærk Aarhus
Han erkender det selv. Indehaver Martin Bruun. Det er måske en smule skørt, men ikke desto mindre kunne han i december 2021 fejre treårs fødselsdag på sin Vin & Petanque-bar på Østergade 31 i Aarhus

Det er tre år siden, drømmen om at få sin egen bar gik i opfyldelse. En drøm, 40-årige Martin Bruun havde haft i nogle år.

- Jeg tænkte ofte, at jeg virkelig godt kunne tænke mig at stå bag egen bar og tørre glas af, imens jeg lyttede til folks livshistorier. Sådan ligesom Sam i ”Sams Bar”, forklarer Martin med et smil.

Med arbejdet som speditør i årevis og med verdens veje som sin arbejdsplads lå den drøm ikke lige om hjørnet. Det var både frit og trivielt. Det gav oplevelser og mange rejser, men Martin drømte om noget andet.

Sådan begyndte idéen til den bar og vinbutik i hjertet af Aarhus, der i dag er Martins og seks andres arbejdsplads.

At vinen skulle suppleres af petanque-kuglerne, var en idé, der opstod i Sverige for år tilbage.

- Under en køretur rundt i Sverige opdagede jeg tilfældigt konceptet, fortæller han.

- I Sverige er der rigtig mange mennesker, der spiser frokost ude, og det betyder, at man skal finde på at gøre noget andet end det, man gør alle andre steder. Og et sådant sted trådte jeg tilfældigt ind på en dag. Alt imens mange sad og nød deres frokost, spillede andre petanque og nød et glas vin. Jeg var med det samme solgt. Fed idé. Sjovt, men skørt koncept. Men kan det gå i Danmark?
I Aarhus? Det var tankerne, Martin gjorde sig.

Fuldt booket

- Det kunne det. Det var den x-faktor, jeg syntes, stedet skulle have for at kunne skille sig ud fra alle andre steder. Navnet Vin & Petanque lå jo så ligefor.

Martins søgen efter det helt rigtige lokale blev sat ind. En ting var beliggenheden. En anden ting var udformningen af rummet. Og nå ja, så var der huslejen. Det var ikke den nemmeste opgave, og det skete da heller ikke bare lige … men en dag var det der bare.

- Jeg ville gerne have, at det skulle være centralt. Det skulle være nemt og tilgængeligt for alle. Man skulle kunne droppe ind forbi – planlagt eller ej.

- Lokalerne blev overtaget. Jeg satte et skilt i vinduet om, at jeg inden længe ville åbne Vin & Petanque-bar. Det skilt var der en journalist, der ved et tilfælde så, og kort tid efter kom der en alletiders artikel i Aarhus Stiftstidende, og den gav pote.

- Inden længe var vores tre baner fuldt bookede flere måneder frem.

Fantastisk aften

Martin husker, at han cyklede hjem efter en vagt en af de første dage efter åbningen. Det føltes bare helt rigtigt – helt ned i maven.

- Vi havde ikke haft åbent ret længe, før en kunde kom hen til mig og gav mig et knus. Og sagde, at det havde været en helt fantastisk aften.

Det er tydeligt at se, at de ord gjorde noget ved Martin. Selv her små tre år efter bliver han rørt.

- Jeg er heldig. Jeg har fået nogle stykker af sådanne kommentarer siden. De gør godt. Jeg bliver rørt. Det er jo min drøm, men også bare mit arbejde. Det gør andre glade. De får en oplevelse. Det er jeg så glad for. Og ydmyg over, at de anerkender det over for mig, lyder det.

Den følelse, og ikke mindst de halvblanke øjne, kommer igen, da snakken falder på det at skulle åbne igen efter pandemiens nedlukning.

- Det var næsten eventyrligt. Den ene uge efter den anden slog rekord i omsætning. Folk havde savnet at komme ud. Folk havde savnet os – og vi havde i den grad savnet dem, understreger Martin.

Alle kan kaste kugler

Hvad er det så ved konceptet, der er så unikt, at det næsten er simplet?

- Alle kan jo i virkeligheden spille petanque. Også dem, som måske aldrig har prøvet det. Det er et par kugler, og så er der lidt regler. Det er på ingen måde svært. Alle kan jo kaste et par kugler. Ikke svært, men rigtig sjovt.

- Og måske er det netop det, der giver den løsslupne stemning, vi aften efter aften oplever herinde. Hvad enten der er gang i én eller i alle tre baner. Tre baner, som til sommer bliver til flere. Og de kommer udendørs – i gården. Det glæder man sig til.

- Jeg tror, at det er det simple i spillet, der får folk til at live op. Til at droppe facaden. Her er man bare sig selv. Petanque er vel et slags alternativ til bowling. Det er der mange, der har gjort i mange år. Måske er det tid til at finde på noget nyt – sammen med vennerne, kollegaerne, familien.

Wall Of Fame

Vinen. Det er det, Martin brænder for. Det er her, passionen ligger. Han kender hver en dråbe på hylderne, og han er altid på jagt efter nye yndlingsvine.

- Jeg tager gerne dog imod enhver udfordring med kugler, og kan man slå en bartender, kommer man på Wall Of Fame-væggen – faktisk er det næsten den eneste mulighed, man har for at komme derop med navn og billede.

Når Martin siger næsten, hentyder han til nogle, der bare så gerne ville op på væggen, men tabte kampen mod personalet. Det endte dog med, at de fedtede sig ind med is, lyder forklaringen.

- Vi har intet vinkort. Det betyder, at vi kan ændre i varelageret hele tiden. Der kan komme nyt, og druer kan ryge ud. Man kan ikke læse sig til, hvad man skal nyde. Man skal smage og ikke mindst vejledes.

En hobby

Martin har fået sin bar. Der er dog ikke megen tid til at lytte til kundernes livshistorier – som Sam gør. Men der er ingen tvivl om, hvorvidt han nyder det.

- Det her er næsten mere en hobby end et erhverv. Vin har flere lag, og der skal hele tiden bygges ud. Der skal nye på hylderne. Det indebærer, at jeg finder dem og smager dem. De skal være specielle. Ikke alt skal kunne komme på hylderne. Oftest finder han dem på den store årlige messe i Düsseldorf. 12 haller fyldt med vin. Det kan noget.

Baren på Østergade har 48 siddepladser. Tre petanque- baner – indtil videre. Vin er der nok af, og mens man venter på banerne med kuglerne, er der masser af populære brætspil og et tapas-menukort, der kan sprede glæde.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet